Tinjan
Pohvalno
13.4.2015. 13:48:50h
Tinjan - turističko čudo iz unutrašnjosti Istre
Kad su se na razini Turističke zajednice središnje Istre zbrojili podaci o učincima lanjske turističke sezone i ostvarenim rezultatima u cijeloj 2014. godini, ispalo je da je općina Tinjan aktualno "turističko čudo"
/ glasistre.hr

Kad su se na razini Turističke zajednice središnje Istre zbrojili podaci o učincima lanjske turističke sezone i ostvarenim rezultatima u cijeloj 2014. godini, ispalo je da je općina Tinjan aktualno "turističko čudo", jer je po broju ostvarenih noćenja ova općina "prešišala" čak i tradicionalno turistički najposjećenije Pazin i Motovun, u kojima postoje i hoteli odnosno objekti s većim smještajnim kapacitetom.

Ukupno su na području općine Tinjan u 2014. godini ostvarena 34.294 noćenja uz zabilježena 3.732 pojedinačna turistička dolaska. Broj noćenja nadmašio je za 21 posto rezultat iz 2013. godine, dok je broj dolazaka za 23 posto veći nego prethodne godine. U godinu dana je međutim i broj turističkih kreveta na Tinjanštini porastao za 29 posto, tako da ih trenutačno ima 536, u ukupno devedesetak smještajnih objekata, pretežno ruralnih vila za odmor s bazenima. Prosječna duljina boravka turista na Tinjanštini bila je 9,19 dana, a prosječna popunjenost objekata u 2014. godini bila je 64 dana godišnje.

Atraktivne biciklističke staze

- Po tome što imamo najveći broj noćenja u središnjoj Istri vidi se da je Tinjanština postala prepoznatljiva turistička destinacija, a i geografski je na vrlo pogodnom položaju, nije daleko od mora a opet je dio živopisne istarske unutrašnjosti. Vjerujemo da ovi rezultati pokazuju kako je naša općina postala prepoznatljiva i po svojoj gastronomskoj ponudi, prije svega kao općina istarskog pršuta - komentira ove turističke statistike tinjanski načelnik Goran Hrvatin.

Kako je općina Tinjan udružena u Turističku zajednicu središnje Istre, ona nema vlastite djelatnike i službenike koji bi se bavili promocijom i organizacijom turističke ponude, pa se većina nužnih aktivnosti odvija preko općinske uprave.

- Dolaze nam različite kategorije gostiju, ima i mladih koji su željni zabave i koje znamenitosti baš i ne zanimaju, kao i cijele obitelji kojima je želja da se najprije dobro odmore, zatim da nešto vide i naposljetku da nešto dobro pojedu. Relativno dosta upita imamo za mogućnosti rekreativnog biciklizma, a za to na raspolaganju imamo preko 40 kilometara biciklističkih staza, među kojima je i atraktivna staza Od lokve do lokve koja se redovito održava i koristi, te Staza suhozida koju upravo obnavljamo za potrebe utrke koja će se na njoj održati krajem svibnja. Turisti voze po našim stazama, neki se zanimaju i za mogućnost iznajmljivanja bicikala čega zasad kod nas nažalost nema, a iste staze koriste se i za rekreativno pješačenje - prenosi nam Hrvatin neposredna iskustva iz kontakata s turistima na Tinjanštini.

Country i vampirice

Povrh solidnih smještajnih kapaciteta, na Tinjanštini rade samo dvije atraktivne konobe koje pripremaju autohtona istarska jela - "Na kapeli" u Milinkima i konoba "Danijeli" u istoimenom selu kraj Kringe. Da je to dosta skromno u odnosu na broj turista koji noće na Tinjanštini slaže se i načelnik, pozdravljajući jednu noviju privatnu inicijativu da se u Tinjanu otvori kušaonica pršuta te time gastronomska ponuda ovog kraja malo obogati.

Turistička ponuda Tinjanštine zasad oskudijeva i u zabavnim sadržajima za mlade, ali su zato za starije na raspolaganju poznate tinjanske manifestacije i pučke fešte, među kojima daleko odskače u turističkom smislu "posezonski" Internacionalni sajam pršuta u listopadu, koji bilježi i po dvadesetak tisuća posjetitelja u dva dana, ali i popunjava većinu smještajnih kapaciteta u široj okolici.

Osim tradicionalnih pučkih fešti koje su i turistički interesantne, poput Svete Marije Velike u Kringi ili Rokove u Muntrilju, te listopadske tinjanske Šimunje koja je ponekad, ovisno o kalendaru, spojena s ISAP-om a ponekad pada na susjedni vikend, lani su pokrenute i dvije netipične manifestacije namijenjene specifičnijoj publici: kolovoški Country and wine festival u Brečevićima, te Bal vampirica zadnjeg dana listopada u Kringi. Ove će jeseni Tinjanština biti domaćin i završnice Croatia kupa u daljinskom jahanju, još jedne manifestacije s potencijalom masovnosti, a popunjavanju smještajnih kapaciteta i turističkoj potrošnji izvan glavne sezone na Tinjanštini prilično doprinosi i lovni turizam.

Još da je malo više konoba i kafića, pokoja prodavaonica lokalnih proizvoda, kušaonica vina i pršuta (jedna bi se, kako je rečeno, u Tinjanu trebala otvoriti), i turistička ponuda Tinjanštine bila bi zaokruženija, odnosno turistima koji borave na Tinjanštini na smještaju pružilo bi se razloga da na tu provode više vremena.

Piše: Davor Šišković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved