Kaštel
Događaj
10.4.2015. 4:33:01h
Započinje 18. Šparogada u znaku jela i zabave
Tradicionalna Šparogada u Kaštelu, 18. po redu i ove će se godine održati tjedan nakon Uskrsa uz bogat kulinarski i zabavni program.
M. Sardelin / glasistre.hr

Tradicionalna Šparogada u Kaštelu, 18. po redu i ove će se godine održati tjedan nakon Uskrsa uz bogat kulinarski i zabavni program. Kaštelanska Šparogada će i ove godine posjetiteljima ponuditi vrhunske delicije na bazi divlje šparoge, ali i glazbeni spektakl u trajanju od tri dana, a započinje u petak sa Lidijom Bačić i klapama, subotu sa grupom Opća opasnost, i nedjelju s lokalnom grupom Kex band.

Program 18. Šparogade je na konferenciji za novinare predstavio Goran Brčić, predsjednik Organizacijskog odbora i Kulturno-umjetničkog športskog društva Lipa, direktor bujske Turističke zajednice Valter Bassanese i bujski gradonačelnik Edi Andreašić. Pored konferencije za novinare u restoranu Casa Parenzana održana je i 12. izdanje Zlatne šparoge.

Brčić je prezentirao bogati program Šparogade te pozvao sve neka posjete taj jedinstveni događaj na Bujštini. Prema prošlogodišnjoj Šparogadi koja je dobila pokroviteljstvo tadašnjeg predsjednika Iva Josipovića, ove godine su dobili pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

- Šparogada je ove godine postala punoljetna te smo si dali truda oko još bolje i kvalitetnije organizacije. Manifestacija je iz godine u godinu sve veća i bolja i smatram da je postala simbol Kaštela,  i okolice. Veseli nas pozitivan niz, odnosno da se nastavilo pokroviteljstvo iz ureda Predsjednice RH. Feštu počinjemo u petak sa smotrom u kojoj će sudjelovati 10 klapa. Nakon toga slijedi koncert Lidije Bačić. U subotu je koncentracija najvećih događaja, a svakako valja naglasiti izložbu jela iz ruku kaštelanskih domaćica, Šparogu kup senior gdje će sudjelovati kuhari iz Italije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Nažalost, kuhari iz Srbije su otkazali dolazak radi njihovog Uskrsa koji pada u isto vrijeme.

Za subotu je, između ostaloga, na programu i za naše najmlađe, dječja šparogada, biciklijada i likovna radionica. Uglavnom, subota je u znaku cjelodnevne zabave za sve uzraste, a završava koncertom grupe Opća opasnost. U nedjelju ćemo imati prilike pratiti sajam autohtonih i lokalnih proizvoda, izložbu old-timera, susret limenih glazbi i Megašparogadu. Za višegodišnji uspjeh manifestacije valja pohvaliti brojne volontere koji bezrezervno sudjeluju u organizaciji i stvaranju sada već uvelike poznate i nezaobilazne Šparogade, kazao je Brčić.

Cijena za posjetitelje je ove godine vrlo popularna, dodao je Brčić. Naime, sami koncerti se ne naplaćuju, već će svaki posjetitelj moći kupiti ulaznicu od 35 kuna i cijelog dana boraviti na manifestaciji, odnosno pratiti sva događanja u što su uključeni i koncerti. Andreašić je novinarima naglasio da je Šparogada od iznimno velike važnosti za Buje, čime je Buje postalo prepoznatljivo i izvan državnih granica. Bassanese je potvrdio važnost Šparogade i dodao da su Dani istarskih šparoga proizašli iz kaštelanske Šparogade, a održavaju se na širem području, odnosno klasteru sjeverozapadne Istre.

U restoranu Casa Parenzana je nakon konferencije održano takmičenje Zlatna šparoga u kojoj su sudjelovali kuhari iz talijanske Udruge Sparasina iz mjesta Pigozzo nedaleko Verone, slovenskog restorana Moby Dick iz Izole i kuhari domaćini iz Case Parenzane. Prije početka takmičenja, domaćin je sve prisutne počastio klasičnom fritajom od šparoga i odličnim vinom. Ocjenjivačku komisiju vodio je legendarni Drago Orlić, a jednoglasno je onako na "slijepo" izabrano jelo domaćina, odnosno jelo naziva Čaša od palente punjena skutom i šparogama.

Komisija je ocjenjivala, opći dojam, miris i okus jela. Drugo mjesto je osvojio restoran Moby Dick sa brancinom na kremi od cvjetače i šparogama, a treće mjesto talijanskoj ekipi sa rižotom od šparoga. Orlić je kod analize jela naglasio da su Talijani bili "škrti" na šparogama te da su zato pali na treće mjesto. Ocjena publike, koja je glasanjem potvrdila sud žirija i izabrala također domaćina, omogućila je Casi Parenzani i nagradu za Najbolji pjat. Prigodne nagrade su podijelili Bassanese i Andreašić. Na manifestaciji su također prisustvovali i istarski župan Valter Flego te gradonačelnik Pirana Peter Bossman, inače ganski liječnik.

Organizatori Šparogade su Kulturno umjetničko društvo Lipa, Zajednica Talijana iz Kaštela, Mjesni odbor Kaštel u suradnji s Turističkom zajednicom Buja.

Piše: M. Sardelin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved