Dubrovnik
O tunelima
5.4.2015. 6:41:05h
U Dubrovnik stiže svjetski ‘podzemni’ biznis!
Hrvatska udruga za tunele i podzemne građevine u suradnji sa svjetskim udruženjem graditelja tunela i podzemlja (ITA-AITES) od 22. do 28. svibnja u Dubrovniku organizira Svjetski tunelaški kongres, na kojem će se okupiti ne samo eminentni stručnjaci iz područja gradnje tunela i podzemlja, već i brojni investitori te drugi predstavnici ove industrije kojoj je područje jugoistoka Europe posebno zanimljivo.
Pero Kvrzica / flickr.com

Hrvatska udruga za tunele i podzemne građevine u suradnji sa svjetskim udruženjem graditelja tunela i podzemlja (ITA-AITES) od 22. do 28. svibnja u Dubrovniku organizira Svjetski tunelaški kongres, na kojem će se okupiti ne samo eminentni stručnjaci iz područja gradnje tunela i podzemlja, već i brojni investitori te drugi predstavnici ove industrije kojoj je područje jugoistoka Europe posebno zanimljivo.
– Kad smo predstavljali domaćinstvo istakli smo kako Jugoistočna Europa ima podrazvijenu iskorištenost tog podzemnog prostora za promet, hidroelektrane. Nemamo tradiciju na kojoj bi to utemeljili. Zato je naziv kongresa ‘SEE Tunnel’, kao skraćenica za South East Europe – ističe predsjednik Hrvatske udruge za tunele i podzemne građevine dr. sc. Davorin Kolić.
– Naš moto je promocija gradnje tunela u Jugoistočnoj Europi. Riječ je o 13 država, uključivo s Turskom s preko 250 milijuna ljudi. To je jedini dio Europe koji nije razvijen što se tiče tunela. Zato se mogu očekivati velika ulaganja Europske unije i banaka u takvu infrastrukturu. Stanje u Rusiji, gdje su ulaganja u metroe preusmjerili na vojnu industriju, ide u prilog Jugoistočnoj Europi, jer ćemo biti jedini gdje će biti mir, gdje će se moći ulagati novac i razvijati infrastrukturu. Nije tu samo Hrvatska, već cijela bivša Jugoslavija, pa Rumunjska, Bugarska. Turska je u strašnom razvoju. Puno ulažu u razvitak metropole. Imaju ogroman novac, a što je najvažnije ne uzimaju kredite već plaćaju gotovim novcem. Sve ćemo to prikazati u svibnju u Dubrovniku – objašnjava Kolić.

Tuneli – najskuplja gradnja
Inače, na najranijim, tzv. early bird prijavama za kongres se prijavilo više od 650 sudionika. Kolić očekuje kako će se taj broj u iduća dva mjeseca utrostručiti, što će taj kongres učiniti najvećim u Hrvatskoj ikad.

– Business centar Hotela Valamar smo na zadnjem skupu koristili za izloge, a sad ćemo ga koristiti samo za registraciju, dok će svi izlozi biti u dva velika šatora na 5250 metara četvornih i sa 150 izložbenih mjesta. Po prvoj prijavi imamo 35 posto više prijavljenih, 50 posto više izlagača nego na ijednom svjetskom skupu dosad, imamo prijavljenih 660 članaka. Kongres traje tri dana, ali zapravo traje devet dana, jer uključujemo razne tehničke izlete, radionice. Sve tvrtke koje će doći vezane su za ‘podzemni’ business, ali dolaze i oni koji rade software, nadzor, odnose s javnosti u tehničkim strukama. Tuneli su najskuplje građevine, u njima je najviše novca. Vrijede više od bilo koje visoke gradnje – tvrdi Kolić te daje konkretni razlog zašto su svjetski stručnjaci za tunele, pored Bangkoka, Munchena i Kopenhagena, izabrali baš Dubrovnik kao mjesto tako bitnog sastanka.
– Kongres smo doveli u Dubrovnik kako bismo na ovim prostorima podigli razinu znanja. Osim toga, to što u Dubrovniku i Hrvatskoj nije razvijena gradnja tunela samo govori da ima puno prostora za razvitak. Od 2011. godine promovirali smo niz projekata, jedan od njih je bila linija Zračna luka Čilipi – Grad Dubrovnik – Luka Gruž, s podzemnim dijelom u sredini. Gradonačelnik Vlahušić predlagao je i tunel za autobuse, što je realan projekt koji bi struka podržala. I agencija DURA promovira pješački tunel od garaže do tvrđave Minčeta, koji će oni aplicirati na europske fondove, a koji je za Dubrovnik koristan. Kao i niz drugih gradova uz jadransku obalu, Dubrovnik bi nevjerojatno lako došao do sredstava EU za projekte transportne infrastrukture i razvoja turizma – ističe prvi čovjek hrvatskih tunelaša. Kao struci najzanimljiviji projekt na dubrovačkom području ipak izdvaja Hidroelektranu Ombla.
– To je jedan od vodećih projekata za koji je svjetska javnost bila zainteresirana. U tehničkom smislu je Ombla vrhunska inženjerska ideja i model koji će se promovirati. Problem kod Omble je bio taj da je, kad je već bio osiguran novac iz EU, studija utjecaja na okoliš bila prestara, iz 1999. godine. Na to je trebalo paziti, sami sebe su zakopali. Uz to, bilo je problema sa životinjicama koje treba štititi. Mi inženjeri danas se bavimo ekologijom i valjda smo dovoljno pametni da i za to pronađemo neko rješenje – objašnjava Kolić.
Inače, svaki svjetski skup ima tzv. otvoreno predavanje, koje je tradicionalno vezano za neki specifični problem lokalne zajednice. Prošle godine je u Brazilu tema bila rudarstvo, a ove godine u Dubrovniku tema će biti upravo hidroenergija koja trenutno na prostoru Jugoistične Europe nije iskorištena na pravi način.
– U slučaju HE Ombla riječ je o eko-energiji, a osim toga to je elektrana koju nitko ne vidi. To je svjetski domet, što mi iz struke znamo. Zato će taj projekt bit predstavljen na skupu. Možda se neće graditi kod nas, ali bi se neka druga država mogla odlučiti koristiti takav model – kaže Kolić, koji smatra da je upravo ekologija danas velika prednost gradnje tunela i podzemnih građevina.
– Danas je podzemna gradnja bitna zbog zaštite okoliša, što je njena najveća prednost. To nije reklama, to je činjenica. Danas u Europskoj uniji kad aplicirate za projekt, na račun ekologije imate 50 posto više prilike za dobiti sredstva – tvrdi Kolić.

Dubrovniku besplatni izlog
Naravno, i u industriji gradnje tunela i podzemnih građevina sve se vrti oko novca. Prema Koliću, Svjetski kongres tunelaša trebao bi u Dubrovnik dovesti i potencijalne ulagače. Jer financije su gotovo uvijek velik problem lokalne zajednice kad je ovakav tip infrastrukture u pitanju.
– Država i lokalna zajednica zbog svojih ogromnih troškova nemaju novca za financiranje infrastrukturnih objekata, ali imaju banke kao privatni ulagači, kao i fondovi Europske unije. Država ili grad mogu dati koncesiju, uložiti pravo korištenja javnih zemljišta, pripremiti dokumentaciju, osigurati dozvole. Koncesionar, neka privatna grupacija, donosi novac i ulaže ga u gradnju. Tako su se trebale graditi naše autoceste, a ne da uzimamo kredite i sad se opet vraćamo na koncesije, a još nismo otplatili kredit. Infrastrukturu nam nitko ne može uzeti. To će uvijek ostati ovdje, a otvara radna mjesta za lokalne ljude – objašnjava Kolić. Najavljuje kako će Gradu Dubrovniku ponuditi besplatni izlog tijekom kongresa te i na taj način otvoriti priliku za susret lokalne vlasti s potencijalnim ulagačima.
– Dat ćemo im besplatni štand da predstave svoje infrastrukturne projekte. Samo da kažu što bi htjeli graditi u idućih deset godina. Razvojna agencija DURA ima projekte koje treba podržati. Idu dobrim putem, ali ne mogu sami. Tijekom kongresa organiziramo i business forum, gdje im nudimo priliku za prvi kontakt i konkretno sklapanje poslova. Dovodimo ulagače u lokalne projekte i onaj tko bude dovoljno pametan može profitirati. Također, imat ćemo seminar o promoviranju podzemne gradnje u gradu Dubrovniku, koji bi mogao biti i vizualno zanimljiv. Dovest ćemo ljude iz svijeta koji se bave podzemnim urbanizmom, koji se odvojeno vodi na primjer u Montrealu, Helsinkiju, Singapuru, sad i u arapskim zemljama – zaključuje Kolić.

Piše: Baldo Marunčić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved