Lonjsko polje
24.3.2014. 10:27:02h
Obilježen dan Parka prirode Lonjsko polje
Javna ustanova park prirode Lonjsko polje u četvrtak 20. ožujka obilježila je dan parka, a na prigodnoj manifestaciji nazočio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep, te brojni partneri i prijatelji parka.
Gian Lieberherr] / wikipedia.org

Javna ustanova park prirode Lonjsko polje u četvrtak 20. ožujka obilježila je dan parka, a na prigodnoj manifestaciji nazočio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep, te brojni partneri i prijatelji parka. Tom prigodom park je i službeno proslavio nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu, koji je 5. ožujka službeno dostavljen EUROPARC Federaciji. Stjecanjem tog certifikata park će moći kvalitetnije integrirati europske smjernice u turističke aktivnosti lokalne i regionalne zajedice.

„Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podržava razvoj održivog turizma” rekao je pomoćnik ministra Nenad Strizrep. „Nominacijom parkova prirode Lonjsko polje i Medvedica za stjecanje Europskog certifikata za održivi turizam, označava se početak procesa u kojem želimo da svi parkovi u Hrvatskoj postignu takvu razinu održivog turizma”, dodao je.

Kako bi pripremili sve za spomenuti certifikat, park je konstituirao Forum za održivi turizam, koji je nastavak dugogodišnje suradnje Ustanove s lokalnim stanovništvom i korisnicima kroz rad u Suradničkom vijeću za Park prirode Lonjsko polje i Suradničkom vijeću za srednju Posavinu. Ova dva vijeća Ustanova je konstituirala u samom početku  izrade Plana upravljanja Parkom prirode Lonjsko polje i Prostornog Plana za PPLP što je osiguralo izradu dokumenata upravljanja u kojima je razumno korištenje prostora temelj za razvoj održivog turizma.

«Za Ustanovu parka prirode Lonjsko polje dobivanje ovog certifikata ima puno veće značenje» rekao je ravnatelj parka Goran Gugić. «To je prije svega jačanje suradnje s lokalnim stanovništvom i gospodarstva s ciljem da se životni standard i prihodi u regiji toliko poboljšaju da domaćem stanovništvu postane poželjnim ovdje ostati ili se vratiti i samoinicijativno prihvatiti nove perspektive razvoja», istaknuo je.

Prije petnaest godina kada je Ustanova započela s radom, turizam je kao gospodarska grana bio u parku potpuno nerazvijen, bez turističkih kapaciteta i vizije lokalnog stanovništva za njegov razvoj. Izradom Masterplana za turizam – Regionalni koncept za Lonjsko polje/Posavinu definirani su ciljevi i smjernice razvoja turizma, a zadaća Ustanove bila je uvjeriti korisnike parka u opravdanost vizije.  Do danas su ciljevi i smjernice razvoja iz Masterplana za turizam ugrađivani u sve strateške dokumente upravljanja Parkom prirode Lonjsko polje i dokumente jedinica lokalnih samouprava.

Piše: Dpreradus

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved