Poziv iz Osla
24.3.2014. 10:14:52h
Falkuša predvodi paradu u čast 200 godina Norveškog kraljevstva
Poziv za sudjelovanje na velikoj proslavi u Oslu stigao je od norveške institucije za zaštitu maritimne kulture
marin ostojic / wikipedia.org

Nakon što je iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice najavljeno da će komiška gajeta falkuša, uz dva vikinška broda drakara, predvoditi paradu od 300 povijesnih brodova na glavnoj svečanosti obilježavanja 200. godišnjice Kraljevine Norveške potkraj srpnja ove godine u Oslu, tu vijest potvrdio nam je i dr. Joško Božanić, predsjednik kulturne ustanove Ars Halieutica, nositelj projekta “Falkuša” koji posljednjih 15 godina uspješno promovira hrvatsku maritimnu baštinu u svijetu.
Poziv za sudjelovanje na velikoj proslavi u Oslu dobili su od norveške institucije za zaštitu maritimne kulture Forbundet Kysten, čiji je predstavnik Tore Friis Olsen iz Zagreba doputovao u Komižu, gdje je kao gost nekoliko dana boravio kod Božanića. Bila je to prigoda za kraći razgovor.

– Komišku falkušu “Comeza-Lisboa” naša institucija Forbundet Kysten prepoznala je kao izniman povijesni brod – kazuje nam Friis Olsen, te nastavlja:

– Forbundet Kysten i Ars Halieutica prvi su kontakt ostvarili na Festivalu mora u Brestu 2008. godine, gdje su Hrvatska i Norveška bile pozvane kao počasni gosti. Od tada smo uspostavili bliži kontakt, a prošle godine bili smo gosti na vašem Festivalu mora “Roti Palagruzoni”. Tada smo otkrili da Hrvatska ima atraktivnu priču s povijesnim brodovima, koja je impresivna, i odlučili smo ove, 2014. godine, sudjelovati s jednim našim brodom i posadom na regati do Palagruže. Istodobno, pozvali smo posadu komiške falkuše da sudjeluje na glavnoj svečanosti obilježavanja 200. godišnjice Kraljevine Norveške od 17. do 20. srpnja u Oslu. To je tek početak naše suradnje jer u bliskoj budućnosti planiramo napraviti jedan međunarodni projekt koji će razvijati tu tradiciju i suradnju, ne isključujući mogućnost da svojim iskustvom, a i financijski, pripomognemo komiškoj lokalnoj zajednici u realizaciji ekomuzeja u Komiži, kako bi taj projekt podignula na visoku razinu i, naravno, o tome ćemo još razgovarati.

– Velika je čast za nas što su izdvojili upravo našu falkušu da uz bok vikinških drakara predvodi paradu od 300 povijesnih brodova toga veličanstvenog dana, kad obilježavaju 200. godišnjicu Kraljevine Norveške – rekao nam je Božanić ne skrivajući zadovoljstvo.
Od fjorda do fjorda

– I ne samo to, predložili su nam da falkuša nakon završetka proslave ostane u Norveškoj 10-12 dana kako bi zajedno s izabranim norveškim povijesnim brodovima plovila norveškim fjordovima, od mjesta do mjesta, do grada Risora gdje će sudjelovati na međunarodnom festivalu “Risor Wooden Boat”.

Na tom putu promovirat ćemo hrvatski turizam i ljepote Hrvatske i njezina arhipelaga, a posebno mi je drago što je to prepoznalo i naše Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica koji su nam dali podršku i obećali da će nas pratiti – dodao je Božanić.

Gostovanje falkuše u Norveškoj pratit će i postave izložbe hrvatskog fotografa Ive Pervana o regati “Rota Palagruzona” u Kraljevskom pomorskom muzeju u Oslu.

– To je velika stvar, jer je Pervan umjetnik fotografije koji falkušu promovira od početka i ona je postala svjetski brend zahvaljujući i njegovim sjajnim fotografijama – kazao je Božanić.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved