U čemu je problem
21.3.2014. 10:54:37h
Panika zbog golfa, a igrališta gotovo da ni nema
Prostornim planom Istarske županije predviđena su 23 golf-igrališta. Ako pitate Zelenu Istru, reći će – to je previše, no ako pitate investitore – ne boje se konkurencije, no ustvrdit će i da sve u vezi golf-projekata ide presporo
Fevi in Pictures / flickr.com

Nakon srušenog Zakona o golfu, ovaj sport s velikim turističkim potencijalom ponovno je u središtu pozornosti javnosti jer bi se kroz predložene izmjene Zakona o šumama dopustila gradnja golf-igrališta i kampova na državnom šumskom terenu. Skeptici smatraju da bi donio preveliku apartmanizaciju i da je u interesu profita, dok oni koji vjeruju u održivi razvoj i s većim ili manjim brojem golf-projekta, smatraju da će doprinijeti konkurentnosti Hrvatske kao turističke zemlje, koja po pitanju golfa kaska za konkurentskim destinacijama Mediterana. No što koči realizaciju dvaju najvećih i možda najviše prozivanih golf-projekta – britanskih investitora Grupe IO Adria u Brkaču podno Motovuna s ukupno 36 rupa na dva golf-igrališta i 510 postelja te Končarovo golf-igralište u Barabarigi s ukupno 27 rupa i tristotinjak postelja?

Projekt golf-terena Danka Končara u Barbarigi, nakon deset mjeseci u studenom je prošle godine dobio lokacijsku dozvolu, no zapelo je i s građevinskom dozvolom.

'Nažalost, još uvijek nismo na građevinskoj dozvoli. Čekamo da se s državom riješe pokrenuti postupci vezano za zamjenu zemljišta koje je proglašeno kulturnim dobrom. Radi se o 22 hektara, a prema zakonu država nam je za postojeće zemljište dužna dati drugo', kazao je za tportal.hr pulski odvjetnik Goran Veljović, Končarov prijatelj i zastupnik.

Naime, Končar je u posjedu 110 hektara, od kojih su 22 ha proglašena arheološkim parkom, što znači da nije moguća nikakva gradnja pa ni prelijetanje loptica. Kako reče Veljović, projektom je planirano golf-igralište s ukupno 27 rupa, odnosno u prvoj fazi izgradilo bi se igralište s devet rupa, a zatim još jedno s 18, uz što idu prateći objekti i vile prema Prostornom planu.
No u pogledu skorog rješavanja zamjene zemljišta i dobivanja građevinske dozvole, nije baš optimističan.

'Davno sam prestao računati i nadati se kada bi to moglo biti. Prema tome, kad država odluči, tada će to biti. Možda je bolje gatati u kavu', napominje Končarov odvjetnik.

Golf podno Motovuna teži već oko osam milijuna

Prostornim planovima Istarske županije i Općine Motovun zacrtano je i golf-igralište kod mjesta Brkač. Nakon niza peripetija, Studija utjecaja na okoliš je prihvaćena, a kako kaže motovunski načelnik Tomislav Pahović, općinskim proračunom predviđeno je pola milijuna kuna za izradu Urbanističkog plana uređenja golf-igrališta, no sredstva nisu realizirana.

'Projekt obuhvaća 237 hektara od kojih se na 221 hektaru planiraju dva golf-igrališta sa 18 rupa, a preostalih 15,81 ha predviđeno je za smještaj i dodatne turističke sadržaje ukupnog kapaciteta do 510 postelja. Prije početka realizacije potrebno je donijeti Urbanistički plan uređenja, ishoditi potrebne dozvole za gradnju i riješiti imovinsko pravne odnose. Ovo posljednje je vrlo kompleksno pitanje obzirom na veličinu samog zahvata i velikog broja čestica koje čine to područje, od kojih mnogi privatni vlasnici danas žive izvan RH, što je i osnovni razlog spore realizacije ovog projekta', kazala je Iva Krejči, direktorica strategije i razvoja Grupe IO Adria, potvrdivši da britanski investitori nisu odustali od projekta golfa podno Motovuna.

'Do sada je u Golf Brkač uloženo nešto manje od osam milijuna eura. Teško je govoriti o roku realizacije projekta, no s obzirom na vrijeme rješavanja svih potrebnih preduvjeta, svakako je potreban dugoročan pristup', kazala je direktorica Krejči. Napominje da je Grupa IO Adria u Hrvatskoj prisutna ponajviše kroz svoje već aktivne projekte, kao što su Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu, hotel Šipan na istoimenom otoku, Marina Preko na otoku Ugljanu, a u vlasništvu su i sedam razvojnih lokacija miješane namjene, uglavnom u turizmu, među kojima je i Golf Brkač.

Piše: Konstanca Mitrović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved