Makarska
Strip
20.3.2014. 13:02:09h
Darijo Antunović: Makarska je opet grad stripa
U drugoj polovici svibnja pod Biokovom će se okupiti velika imena svjetskog i domaćeg stripa, a uz njih i brojna stripovska publika iz cijeloga svijeta
Dan Century / flickr.com

Nakon godine pauze, koja se dogodila jer iz principa više nismo htjeli podnositi da nas se uzima zdravo za gotovo, od 19. do 25. svibnja MaFest će ponovno omogućiti stripofilima hodočašće u Makarsku! Okidač je bio poziv iz Grada Makarske, gdje su nam gradonačelnik i zamjenici obećali punu podršku pri organizaciji, a to je jedino što smo i tražili: respekt prema svemu što smo od 2006. napravili - ovako nam je prenio najnoviju vijest direktor MaFesta Darijo Antunović, novost koja je mnoge iskreno obradovala. Malo što je u ambijentu kulture izazvalo takvo neraspoloženje kao prošlogodišnji izostanak 8. makarskog festivala stripa.
Pomoć mlađim autorima

Kažete da se vraćate nabrijaniji nego ikad...
- Znam da zvuči čudno, ali svima je dobro došla godina pauze. MaFest je od intimne vikend-manifestacije izrastao u tjedni festival i nas nekoliko entuzijasta i volontera nismo više bili dovoljni za sve obveze. Novca za ljude nismo imali. Konvenciju ove veličine u svijetu rade tvrtke koje imaju minimalno 5-6 stalno zaposlenih i 15 do 20 plaćenog osoblja. Kod nas je sve to radilo 7-8 volontera, i to nije normalno. Ovogodišnji će MaFest imati puno više staffovaca, koji će značiti i bolju produkciju.

Što će biti novo ove godine?
- Programski, i dalje ćemo imati tri dana posvećena djeci, a najbolje ćemo iznenaditi vrijednim nagradama. Imat ćemo i dio za manje afirmirane i alternativnije autore kojima ćemo omogućiti predstavljanja, tribine i izložbe te ih pokušati povezati s izdavačkim kućama i “headhunterima” koji svake godine dolaze na MaFest. Prikazat ćemo dva strip-dokumentarca, a radionice, izložbe, tribine, koncerte, burze... nećemo ni spominjati.

Bit će tu i 10-ak specijalnih gostiju, od mlađih od 40 (Olivier Coipel, S.G. Murphy, Eric Bourgier, Raul i Gianluca Cestaro), preko srednje generacije (Milorad Vicanović Maza, Boris Talijančić), do veteranskih imena stripa, kao što su Gregorz Rosinski i Daniel Henrotin… Hoće li opet biti crtanja?
- Naravno, po tome je MaFest poznat nadaleko! Praktički ne postoji stripofil koji je bio u Makarskoj, a da nema barem jedan prigodni crtež. U Makarskoj je čak i legendarni crtački tata Zagora sa zadovoljstvom crtao crteže, dok se na svim drugim festivalima isključivo samo potpisuje. Gallieno Ferri je s osmijehom rekao da to radi isključivo zbog sjajne atmosfere u Makarskoj.
Podrška Ive Josipovića

Igor Kordej i Boris Talijančić, tvrde kako rade sve brže. Postaje li strip fastfood art, kao što mnogi vjeruju da je oduvijek i bio?
- Ne bih baš rekao. Igor je genijalan i omjer njegove brzine i kvalitete je frapantan, a Boris se takvom silinom bacio na crtanje prema scenarijima koja mu piše plodonosni Milko Peko.

Znači, MaFest je konačno dobio pažnju koja mu pripada s obzirom na gužvu koju je stvorio?
- Definitivno... Nadam se da će tako i ostati. Osim Grada i Ministarstva, kao i Turističke zajednice, ističemo i izniman doprinos predsjednika Ive Josipovića koji je već godinama pokrovitelj MaFesta, a ove godine nadamo se i podršci naše Splitsko-dalmatinske županije.

Kako biste opisali utjecaj koji MaFest ima u turizmu na Rivijeri?
- Budući da se održava krajem svibnja, MaFest je oduvijek bio svojevrstan okidač za početak turističke sezone u Makarskoj i prošle godine se baš lijepo dalo primijetiti koliko to nedostaje. Brojni vlasnici restorana, privatnih apartmana, pa čak i hotelijeri, pitali su me postoji li nada da se festival ponovno pokrene jer svima im je nedostajao taj pozitivan ulaz u sezonu. Izvan sezone jedino specijalizirane manifestacije poput MaFesta mogu “natjerati” turiste da dođu baš zbog toga. I nadam se da će takvih manifestacija biti sve više.

Piše: Jakov Kosanović

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved