Breznica Đakovačka, Kujnik, Osijek
Lov
19.3.2014. 11:07:00h
Inozemni lovci poludjeli za baranjskim jelenom
Već sada su bukirani gotovo svi termini u lovnoj sezoni 2014./2015.
Frank.Vassen / flickr.com

Od početka rujna, kada će u lovištima Hrvatskih šuma - Uprave šuma Osijek (Podunavlje-Podravlje u Kopačkom ritu, Breznica i Kujnik kod Đakova) početi rika jelena a time i lovna sezona 2014./2015. godine, a koja će poslije biti nastavljena skupnim lovovima na divlje svinje, turističke agencije specijalizirane za lovni turizam već su rezervirale gotovo sve planirane termine lova.
Kao što je to bilo i prijašnjih godina, najviše lovaca stići će iz inozemstva. Oni će hrvatskom lovnom turizmu za trofeje koje će ponijeti u svoje zemlje (rogovlje baranjskog jelena i kljove divljih svinja), sukladno s utvrđenim cjenikom Hrvatskih šuma, ostaviti pozamašnu svotu. Lov na nadaleko poznatog baranjskog jelena u iskonskom prirodnom ambijentu jednostavno je postao hit u europskom lovnom svijetu.
Kako ističe Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek, prošlogodišnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i njihove sve značajnije aktivnosti na razvitku i popularizaciji lovnog turizam iznimno su se pozitivno odrazili na njegove financijske rezultate. Tako su u lovištima kojima gospodare u lovnoj sezoni 2013./2014. godine praktički svi predviđeni termini za pojedinačne lovove na jelensku divljač i skupne lovove na divlje svinje bili popunjeni, i to uglavnom inozemnim lovcima. Do kraja lovne sezone, početkom veljače, u lovu je u tim lovištima, sukladno s lovnogospodarstvenom osnovom, odstrijeljeno približno 450 primjeraka jelenske divljači te tisuću divljih svinja, i na taj način uprihođeno približno pet milijuna kuna, što je najviše u poslijeratnom razdoblju.
Pritom su u tom razdoblju gotovo u cijelosti bili popunjeni i smještajni kapaciteti lovačkih kuća, a zanimljivo je da će od sljedeće lovne sezone s inozemnim lovcima boraviti i velik broj članova njihovih obitelji, što samo zorno govori o rastu zanimanje inozemnih turista za kontinentalnu Hrvatsku i njezine turističke potencijale, poglavito lovne. Upravo stoga u Upravi šuma Osijek planiraju i dodatna ulaganja u razvoj turizma.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved