Kopačevo
Kopački rit
19.3.2014. 11:03:00h
Gradili bi 720 m dug drveni most do jezera Sakadaš
Novcu za most kroz močvarni dio rita nadaju se od Ministarstva turizma
/ glas-slavonije.hr

Idućeg mjeseca trebali bi biti gotovi građevinski radovi na gradnji novih zgrada u sklopu Prijemog centra PP Kopački rit. Dio je to projekta Integracija natura za zaštićena područja, koji kreditom Svjetske banke financira Ministarstvo okoliša i zaštite prirode. Nakon završetka radova, počet će opremanje novih zgrada, za što je sredstva osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
- Svi su objekti građeni u skladu s ovdašnjom arhitekturom kakva se može vidjeti u neposrednoj blizini Parka prirode, najviše u Kopačevu - kaže ravnatelj PP-a, Damir Opačić, objašnjavajući kako će većina objekata biti u funkciji infrastrukture za posjetitelje, a u jednom od njih bit će ured za djelatnike PP-a, prezentacijsku službu i čuvare prirode.
Budući da projekti datiraju od prije desetak godina, djelomično su izmijenjeni zbog tehnološkog napretka i novih potreba Parka.
- Mislili smo na multimedijske prezentacije, pa će u objektima biti postavljeni, primjerice, touch screenovi. To je samo dio razloga zbog kojih su djelomično promijenjeni planovi vezani uz elektroinstalacije i dizajnersku postavu - priča Opačić, nastavljajući kako će u sklopu Prijemnog centra biti sagrađeno i dječje igralište, kao i odvojeni sanitarni čvor.
Na tome ne misle stati. Već su, tvrdi Opačić, Ministarstvu turizma aplicirali gradnju 720 metara duge drvene staze (mosta) od Prijemnog centra do jezera Sakadaš, koja će voditi kroz močvarni dio Kopačkog rita.
- Uzor nam je bio turski most koji je spajao Osijek i Dardu. Ovih dana očekujemo konačne rezultate natječaja koje provodi Ministarstvo turizma - kaže Opačić, nadajući se zelenom svjetlu.
Svakako treba podsjetiti i na budući turistički vlak, koji bi uskoro trebao početi prometovati od Osijeka do rita, što je još jedan od razloga za tvrdnju kako će i ove godine ovaj baranjski biser prirode posjetiti 30-ak tisuća posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.
Sezona vožnja ekobrodicama počela je prošle nedjelje, a posjetitelji će se predstojeći vikend Liskom i Vidrom moći provozati po akcijskim cijenama od 35 kuna po osobi. Inače, uobičajena cijena vožnje je 70 kuna za odrasle, te 50 kuna za djecu, studente i umirovljenike.
- Vjerujem da su ljudi, nakon zime, željni prirode, pa ih pozivamo da zajedno s nama u ritu dočekaju proljeće i novu sezonu - podvlači Opačić.

Piše: Ivica Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved