Makarska
Savjetovalište
18.3.2014. 13:27:30h
Prvo savjetovalište za obiteljski smještaj u Hrvatskoj
Obiteljski smještaj se smatra tamnom mrljom koja narušava turistički imidž Hrvatske kao visokokvalitetne destinacije
jandiano / flickr.com

Nakon velikog broja turističkih agencija koje se otvaraju iz dana u dan, i neusporedivo većeg broja apartmana, vila, kuća za odmor, hostela te općenito smještajnih kapaciteta otvorilo se i prvo Savjetovalište za obiteljski smještaj u Hrvatskoj.

Što je savjetovalište za obiteljski smještaj?

Savjetovalište za obiteljski smještaj je mjesto na kojem svaki vlasnik obiteljskog smještaja može u svakom trenutku dobiti odgovore na pitanja vezana uz njegove smještajne kapacitete. Najčešće su to pitanja vezana uz oglašavanje. Međutim nije dovoljno znati na koji web oglasnik postaviti oglas. Da bi oglas bio učinkovit postoji niz zakonitosti koje treba ispuniti.

Na primjer?

Treba znati tko su naši potencijalni gosti, njima prilagoditi smještaj (što se tiče dizajna i opremljenosti), pravilno prezentirati smještaj (fotografija, video i sl), znati kako i kada odgovoriti na upit, postaviti oglas, održavati oglas, primiti gosta, primiti dobre recenzije (zadovoljstvo gosta pretvoriti u dodanu vrijednost apartmana),…. I još niz sličnih stvari od kojih opet svaka ima niz podpravila koja treba također ispoštivati. Gost zimi u svojoj sobi na sjeveru Europe gleda brojne destinacije, kuće, apartmane. Koji će u moru svih tih ponuđenih izabrati odlučiti će niz stvari na koje iznajmljivač možda ne obraća pažnju.

Koje usluge konkretno nudi savjetovalište?

Od klasičnih kao što je izrada web stranica, foto prezentacija, video prezentacija, virtualne šetnje, upisivanje na Google map, do uređenja interijera, hortikulture i sl.
Za internetske početnike nudimo uslugu  otvaranja e-mail adrese, otvaranja Facebook stranice za naprednije  Foursquare-a, Twiteera, Ad Wordsa.
Nakon što smo nekom otvorili npr. Facebook profil ili stranicu pružamo uslugu vođenja stranice tj profila ili iznajmljivača educiramo kako to da sam radi.
Također vodimo oglašavanje apartmana i kuća za odmor. Oglašavamo objekte i apartmane na besplatne oglasnike tj portale, plaćene portale u zemlji i inozemstvu, on-line rezervacijske sustave od kojih je najpoznatiji booking.com. Ujedno pružamo uslugu edukacije vođenja svakog pojedinog portala.
Pripremamo prezentaciju objekta koja se šalje turističkim agencijama.
Osim navedenih usluga organiziramo edukacije za voditelje aparthotela, apartmana, kuća za odmor,…
Pružamo usluge kompletnog vođenja objekta; od pripremnog čišćenja na početku sezone, uređenja okoliša, oglašavanja, primanja gostiju, čišćenja, plaćanja računa, zatvaranja objekta, kontrole objekta tijekom zime,  i sl.
Najtraženije usluge u savjetovalištu?

Naziv usluge je – Mini dijagnostika objekta. Znači da iznajmljivač pošalje fotografije apartmana, stranicu (ako je ima), navede gdje i kako se „puni“ u jednom razgovoru ili mailu opiše svoj način rada, lokaciju, cijenu, godišnje prihode, rashode,… te na osnovu tih informacija dobije upute što bi trebao napraviti kako bi povećao popunjenost tj profit.

Na drugom mjestu je postavljanje na booking.com i edukacija kako samostalno voditi objekt na booking.com-u, zatim slijedi postavljanje na besplatne portale i  ostalo.
Savjetovalište NIJE namijenjeno samo vlasnicima luksuznog smještaja jer cijene usluga savjetovanja nisu visoke.
Cijene nisu visoke. Kreću se već od 50 kn za pojedine usluge pa do nekoliko desetaka tisuća kuna. Zavisi što želite. Velika je razlika da li želite oglasiti dva apartmana srednje kvalitete na besplatni portal ili ćete napraviti virtualnu šetnju za luksuznu vilu te je oglasiti na 2-3 najskuplja ali i najbolja portala na svijetu. Tu su razlike zaista velike. Ali u savjetovalištu će svatko naći nešto za sebe što će mu pomoći da unaprijedi poslovanje odnosno da na kraju sezone zaradi više.

Kome je savjetovalište namijenjeno

Svima onima koji žele izvući maksimalnu dobiti od smještaja koji imaju i kojeg iznajmljuju. Postoje tri vrste iznajmljivača:

1.       Sve prepuštaju agencijama – ili iz neznanja ili nemaju vremena
2.       Kompjuterski educirani, govore jezike, najčešće visokoobrazovani ali posao im nije nikad bio vezan za turizam, na novom su području
3.       Oni koji žele ili već samostalno vode svoje apartmane
Savjetovalište je namijenjeno svima njima bez obzira kojoj kategoriji pripadaju ukoliko misle da od svojih apartmana ili kuća mogu zaraditi više.

Najčešće greške iznajmljivača prema skupinama

Prva skupina iznajmljivača najčešće griješi u tome što npr. Agenciji ponudi loše fotografije, različitim agencijama daje različite cijene, agencija u kojoj je objekt ima samo taj objekt u destinaciji te joj se ne isplati ulagati u destinaciju radi samo jednog objekta,…
Druga skupina iznajmljivača npr zna koristiti i voditi Facebook profil ali nema dobro osmišljenu FB prezentaciju kojom će privući nove prijatelje ili fanove te ih potaknuti na akciju tj booking.
Treća skupina najmanje griješi ali joj treba jako puno vremena. Npr za naći besplatni portal koji će biti učinkovit treba napraviti dugoročno, iscrpno istraživanje ili se prijavljivati na sve besplatne portale redom. Ako pridodamo tome da svaki portal ima svoja pravila koja treba znati da ne bi na kraju plaćali penale, imali overbooking, ostali bez određenih sredstava na računu a da ne znamo kako i sl.
To su samo neke od grešaka razvrstane prema skupinama iznajmljivača.

Zašto je neophodno postojanje ovakvog savjetovališta

Veliki broj apartmana u u Hrvatskoj su zastarjeli u svakom pogledu. Vlasnici (često starije osobe) nisu kompjuterski ni turistički educirani da bi mogli poboljšati svoju ponudu. Uz to nemaju novca. Kako nemaju novac te nisu u mogućnosti promijeniti namještaj, izraditi boje fotografije, oglašavati se. Za neku edukaciju također nemaju novaca, ni vremena ni volje. I tada se dešava da apartmani ostaju kakvi jesu. Vlasnici daju bilo kome da ih „puni“ za jako male novce. To što zarade je na rubu isplativosti i naravno da nemaju od čega ulagati. I to se tako vrti u krug.  Neophodno je taj krug prekinuti. Od takvog turizma nemaju dobiti ni iznajmljivači, ni turističke agencije, ni portali, ni web designeri, ni informatičari, ni vlasnici restorana, kafića, slastičarni,… Apsolutno nitko a osim toga stvaramo imidž loše a ipak ne jeftine destinacije što je najgora moguća kombinacija.

Za početak potrebna je osnovna edukacija jer neki iznajmljivači rade kardinalne greške. Nije rijetko da agencija ili iznajmljivač objavi u svojoj ponudi apartman koji je prvi red do mora a da među fotografijama nema ni jedne koja prikazuje pogled sa terase, iz sobe i sl. Osnovna edukacije odnosi se na savjetovanje kako malo drugačije dizajnirati apartman, malo bolje ga fotografirati, prezentirati ga agencijama, odrediti cijenu, oglasiti se samostalno. Već ove „sitnice“ mogu dovesti do povećanja prihoda malom iznajmljivaču. Nakon toga iduću godinu može kupiti klimu i uplatiti jedan „bolji“ oglas, otvoriti i voditi Facebook stranicu i time ulazi u kategoriju „uspješnijih iznajmljivača“.

Što je to „uspješni iznajmljivač“?
Kako postati „uspješni iznajmljivač“?
Što raditi 8 sati svaki dan?
Kakva je budućnost obiteljskog smještaja u Hrvatskoj?
Preporuka  vlasnicima obiteljskog smještaja, za što bi se trebali pripremiti danas da bi bili uspješni sutra?
Obiteljski smještaj se smatra tamnom mrljom koja narušava turistički imidž Hrvatske kao visokokvalitetne destinacije

Anamarija Cicarelli, dipl.oec

INTERLIGO – Savjetovalište za obiteljski smještaj/Projektno savjetovalište
Kopilica 5, Split
www.interligo.hr
interligo@interligo.hr
Tel: 021 786 480
Fax: 021 632 519
Mob: 0993850022; 0993198962  + Viber

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved