Sinj
Sajam u Sinju
29.3.2015. 8:28:45h
Kolinda pokroviteljica njegova veličanstva - pršuta
Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u subotu je u sinjskom hotelu "Alkar" otvorio jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar- -Kitarović.
Ralf Smallkaa / flickr.com

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u subotu je u sinjskom hotelu "Alkar" otvorio jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar- -Kitarović.

Utemeljiteljica sajma Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj koji je organizator, podsjetila je kako ova manifestacija ima potporu brojnih ministarstava, Županije, Hrvatske gospodarske komore..., a što je najvažnije, kroz ocjenjivanje kvalitete pršuta postignuto je podizanje kvalitete ove najpoznatije dalmatinske delicije na značajno višu razinu. Ove je godine Ocjenjivačkom povjerenstvu na ocjenjivanje pristiglo 15 pršuta.

O ocjenjivanju je govorio prof. dr. sc. Mirko Gugić, predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva, koje ove godine ima 15 članova, a uz dosadašnje stručnjake uključeni su i znanstvenici.

Ističući da je pršut nastao kao proizvod statusnog simbola seoskog života, Gugić je ustvrdio da je do povećanja kvalitete u proizvodnji dalmatinskih pršuta došlo zahvaljujući upravo sinjskom sajmu i njegovoj utemeljiteljici Ani Barać, koju je nazvao "mamom sajma". Gugić se osvrnuo i na naznake organiziranja sličnih priredbi.

"Sada se pojavljuju razne priče, a ja na sve te najave poručujem: Ana Barać je mama sajma pršuta. Ne kradimo mami dijete!"

Na otvaranju su bili predstavnici brojnih ministarstava te drugih državnih institucija i banaka, a prigodno su, uz ostale, govorili još Meri Rukavina Stipetić u ime prvog klastera žena poduzetnica Hrvatske "Kolo", Katja Buličić, predsjednica HGK Split, i Kristina Križanac, zamjenica sinjskoga gradonačelnika.

"Ovdje imamo najljepšu trilogiju: pršut, sir i vino. To je tradicija ovoga kraja koja se savršeno uklapa u naš jubilej 300. obljetnice čudesne obrane Sinja i 300. sinjske alke", kazala je dogradonačelnica Križanac.

Osim pršutara, kojih je bilo manje nego dosadašnjih godina, svoje proizvode na sajmu u Sinju predstavili su brojni proizvođači sira, vina, sokova, prerađivači ribe itd. Bilo je zamjetno kako na sajmu nije sudjelovao klaster "Hrvatski pršut" ni najveći proizvođači koji su njegovi članovi.

Piše: Toni Paštar
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved