Krapina
Zagorje
16.3.2014. 9:16:39h
Okrugli stol novinara u turizmu!
Hotel Toplice ugostio je 30-ak novinara, članova FIJET-a, za godišnju skupštinu organizacije te ujedno i za promociju ponude i potencijala koji se skriva “med bregima”
archer10 (Dennis) / flickr.com

Hotel Toplice ugostio je 30-ak novinara, članova FIJET-a, za godišnju skupštinu organizacije te ujedno i za promociju ponude i potencijala koji se skriva “med bregima”
Sjednica izvršnog odbora održala se u jeku vijesti da je s mjesta direktorice Hrvatske turističke zajednice smijenjena Meri Matešić, koja za novinare nije imala sluha!
Uz novinare iz Hrvatske, našli su se među gostima i kolege iz Vojvodine te Slovenije. Predsjednica FIJET-a Hrvatska, Tina Čubrilo istaknula je važnost sinergije turizma i novinarstva te naglasila kako je hrvatska podružnica među uspješnijim i aktivnijim u cijelom svijetu.
Novinare su ugostili djelatnici hotela te načelnik Ernest Svažić i zamjenica župana Jasna Petek.
Na okruglom stolu, tijekom kojeg se raspravljalo o budućnosti turističkog novinarstva prisustvovala su i jedina dva člana FIJET-a iz Zagorja, Siniša Križanec – vlasnik dvorca Bežanec i Hrvoje Ivančić – pisac i novinar iz Zaboka.
Turistički djelatnici istaknuli su tradiciju zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, ali i široke mogućnosti budućeg razvoja. No kao i uvijek, potrebne su strategije koje će sve te ideje ujediniti pod jedan krov!

FIJET je najstarije i najveće profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu
Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme – Fijet osnovali su u Parizu 1954. turistički novinari  Francuske, Belgije, Luxemburga. Bilo je to vrijeme nakon 2.svj.rata koji je Europu izmučio i osakatio u svakom pogledu  i materijalno i ljudski. Europa je podijeljena blokovski, stvoren je Istok i Zapad, ne samo zemljopisno.Stvorene su predrasude, političke stigmatizacije.
Bilo je to vrijeme kada su putovanja,osobito ona  za ugodu i odmor bila rijetka.
U tom vremenu  novinari francuskog govornog područja pokreću medijsku „mašineriju“ u cilju kidanja ideoloških granica, blokovima usprkos, jer „turizam ne priznaje podjele i „ZIDOVE“.
Promovirali su turistička putovanja radi mira i prijateljstva, ali i najbrže gospodarske obnove ratom osiromašenih zemalja. Ideje i ciljevi Fijeta naišle su na veliko odobravanje kolega novinara diljem Europe, a ubrzo i  u obje Amerike.
Tako su kolege novinari potakli razvoj turizma  i turističkog novinarstva kao medijskog promotora  zemalja i destinacija.
Članstvo Fijeta se povećava , osim novinara pridružili su se pisci, profesionalci, znanstvenici turizma, fotoreporteri, analitičari. To se zajedništvo pokazalo izuzetno djelotvorno i korisno.Stoga je Fijet svojim Statutom potvrdio strukturu članstva nacionalnih udruženja u kojoj su 80% turistički novinari, ostali  su pisci, turistički profesionalci, “prijatelji Fijeta“
U 55 godina Fijet se proširio na 50-tak zemalja s gotovo 2000 članova.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved