Samobor
Na Vugrinščaku
11.3.2014. 8:03:25h
Ljuta bitka vatrenim strijelama i mačevima kao i davne 1441.
Šesta po redu Bitka kod Samobora privukla je velik broj građana i znatiželjnika, koji su osim gledanja uprizorenja bitke mogli razgledati i sajam starih zanata, te kupiti originalne rukotvorine
Steve Slater (Wildlife Encounters) / flickr.com

Samobor se jučer vratio u daleki srednji vijek. Mačevima i strijelama obračunali su na bojnom polju vitezovi pod punom ratnom opremom, baš kako je to bilo davne 1441. godine, a time je tradicionalno obilježena šesta po redu Bitka kod Samobora.

Ratovalo se punih sat vremena na polju na Vugrinščaku podno Starog grada, a grmljavina topova, vatrene strijele i kugle, kao i kostimirani likovi, osvojili su pozornost Samoboraca i njihovih gostiju.

– Svake smo godine tu. Ovo je doista jedinstven doživljaj koji ne želimo propustiti. Ovako se obilježava povijesni dan, a i djeca rado gledaju iako ih grmljavina iz topova pomalo plaši – kazala je Lidija Tomas iz Zagreba. Prije same bitke brojni su posjetitelji uživali u razgledavanju i kupovini srednjovjekovnih rukotvorina. Drvene igračke, mačevi, štitnici, oklopi od željeza, zlatnici... Sve to moglo se vidjeti na sajmu kod majstora starih zanata.

– Sve radimo od drva. Mačeve, praćke, magnete, štitnike. Već smo dugo u ovom poslu, a na današnji datum posebno uživamo jer se sve pretvori u neko drugo vrijeme kada su stvari poput ovih koje mi radimo bile uobičajene – kazao je obrtnik Marijan Šušnjak. I za samoukog kovača Marija Sokolića sajam u Samoboru prilika je da pokaže zanat koji je gotovo nestao.

– U želji da spasim ovaj zanat počeo sam se baviti kovanjem. Sada znam raditi sve. Kujem zlatnike, izrađujem razne stvari od kože i drveta, radim sam i odjeću koju sada nosim – kazao je kovač Mario.

Piše: Dijana Kožul

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved