Brkovi
7.3.2014. 11:04:47h
Turska postala centar transplatacije brkova
Brk znači muževnost, zrelost, moć a društveni antropolozi se slažu da komunicira i političko opredjeljenje. Staljin je tako nosio pozamašni čupavi nemarni ljevičarski brk, a turski premijer Recep Tayyip Erdoğan pak kao konzervativac nosi tanki brk.
neil o / flickr.com

Brk znači muževnost, zrelost, moć a društveni antropolozi se slažu da komunicira i političko opredjeljenje. Staljin je tako nosio pozamašni čupavi nemarni ljevičarski brk, a turski premijer Recep Tayyip Erdoğan pak kao konzervativac nosi tanki brk. S brkovima smo se uhvatili u koštac kako smo već više puta na bespućima interneta mogli pročitati da je upravo Turska postala centar transplantacije brkova. Naime, turska ekonomija upravo je brk prepoznala kao svoju nišu za ostvarivanje profita. Ukratko, ako nemaš dobar brk, tamo ti ga ugrade i posao cvjeta, piše pogledaj.to
Tehnologija zapravo nije ni nova ni revolucionarna, bazira se na uzimanju kose s dostupnih mjesta na tijelu i implatiranju iste na licu pod lokalnom anestezijom u postupku koji traje nekih pet sati i po okvirnoj cijeni od 5000$. Medicina već godinama barata s folikulama kose, no tek je presađivanje kose za facijalnu primjenu doživjelo apsolutni boom u Turskoj, takav da se u šali može govoriti i o transplatacijskom turizmu.
Većina muškaraca koji pristupaju zahvatu su stranci i dolaze sa Srednjeg istoka, Europe i Azije, uglavnom kako bi rješili problem niskog samopuzdanja zbog nedostatka brka koji je mahom jako važan u njihovoj kulturi.
Brkovita priča dobiva punu dimenziju s “paketima za transplataciju” koji nude turske turističke agencije – zaista, zašto ne bi ujedinili shopping u Istanbulu ili pak odmor na Mediteranu i pritom dobili i brk? Zamah plastične kirurgije osjeti se u tolikoj mjeri da je naselje u kojem su smještene neke od najrespektabilnijih ordinacija već poznato kao istanbulski Bevery Hills.
Podaci turskog Ministarstva zdravstva govore kako je broj turista koji su isključivo u svrhe plastične kirurgije posjetili njihovu zemlju u 2012. godine bio čak 100 000, među kojima ovi brkati sigurno zauzimaju veliki postotak. Međutim, rezultati jednog lokalnog istraživanja pokazuju da je 1993. godine 77% muškaraca u Turskoj imalo brkove, dok je 2011. taj broj iznosio 34% s tendencijom daljnjeg pada, dok je postotak onih s bradom s 18% porastao na 24% u istom periodu.Sultani i ini zasigurno su pridonijeli popularizaciji ovog fenomena nametnuvši jedan novi trend takozvanog “prirodnog izleda”.
Bez obzira da li ste za brk ili bradu, povijest kaže kako se radi o ultimativnom znaku muževnosti pa, kako se i povijest ponavlja, i brk se sada vraća u modu u svijetu. No, poslovno jaka klijentela turskih kiruga govori o tome da brk nije samo pomodarski dodatak nego i kriterij poslovne uspješnosti i probitačnosti. Ako vam je posao u negativnom trendu, možda da isprobate brk.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved