Split
Lip i šesan
4.3.2014. 11:35:06h
Ko to more platit... Prvo u Split, pa na oni svit
Split je jedna od 19 najšarmantnijih destinacija koje morate posjetiti prije nego umrete! Objavio je to svjetski poznati portal “BuzzFeed”.
TijsB / flickr.com

Split je jedna od 19 najšarmantnijih destinacija koje morate posjetiti prije nego umrete! Objavio je to svjetski poznati portal “BuzzFeed”.

– Ovo dobro sačuvano mediteransko odredište posjeduje dobitnu kombinaciju rimskih ruševina i prekrasnih plaža, te vrlo aktivan noćni život – navode na portalu.

Na prestižnoj ljestvici Splitu prave društvo bajkovite destinacije: Burano i Alberobello u Italiji, Wengen u Švicarskoj, Savannah u američkoj državi Georgiji, Stari San Juan u Portoriku, zatim Shirakawa u Japanu ili Tasiilaq na Grenlandu. Lokacije su dočarane prelijepim fotografijama, gdje u Buranu – koji predvodi listu – dominiraju raznobojne kućice, dok Alberobello nalikuje na gradić Štrumfova s kupastim krovovima. Ipak, titulu Štrumfograda ponosno nosi španjolski Juzcar, i to nakon što su producenti filma “Štrumfovi” uvjerili 250 lokalnih stanovnika tog mjesta da oboje svoje kuće nebeskoplavom.
Kao kod kuće

Ta maštovita mjesta prednjače pred Splitom na portalu, ali ako je lista pravljena prema fotografijama, onda možemo i kritički zaključiti da je naš grad mogao biti i bolje predstavljen. Naime, raskošni Peristil, kao i cijela Dioklecijanova palača, generalizirani su jednom panoramskom fotografijom središta grada s lukom i Marjanom.
– Mi smo po šarmu mogli biti i na prvom mjestu te liste! Ovaj grad ima svoju dušu, svoj đir, šušur, kao rijetko koji grad. Kad ti turisti dođu ovamo, osjete se kao kod kuće, osjete tu toplinu i šarm. Jednostavno, šarmantni smo – ponosno kaže Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice.

Dodao je i primjer dubrovačkog hotela “Excelsior” koji je CNN uvrstio na listu deset “najslađih” mjesta na svijetu za Valentinovo.

Split se može pohvaliti laskavim titulama velikih medijskih kuća. Tako ga je, primjerice, “Financial Times” 2012. proglasio najpoželjnijim povijesnim gradom za život, stavljajući ga na vrh ljestvice. Prilično je ohrabrujuće pred turističku sezonu čuti takve komentare. Da ne manjkaju i nacionalna priznanja našem gradu, potvrđuje i titula šampiona hrvatskog turizma, koja se godinu dana poslije potvrđuje i nagradom “Doživi Hrvatsku 2013.”.

Piše: Brankica Borović
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved