Flora
27.3.2015. 6:34:19h
Zašto u Hrvatskoj ne postoji botanički turizam?
Turističke agencije, osobito strane, organiziraju jedino prirodoslovne obilaske nacionalnih parkova, a domaće ciljane obilaske za djecu, umirovljenike i planinarska društva.
Les Haines / flickr.com

Na znanstvenoj tribini posvećenoj botaničkom turizmu koju je u suradnji sa Zavičajnim muzejom organizirao Ogranak Matice hrvatske Slatina, Darko Mihelj, dipl. inž. biologije predstavio je na početku dvjestotinjak biljnih vrsta karakterističnih za hrvatski krš, a potom je nadahnuto predavanje o potencijalima za botanički turizam u Hrvatskoj održala dr. sc. Sanja Kovačić. Istaknula je kako unatoč očuvanoj vegetaciji i staništima, florističkoj raznolikosti s više od pet i pol tisuća biljnih vrsta od kojih su deset posto endemi, u nas ne postoji organizirani botanički turizam kao dio specifične turističke ponude. Turističke agencije, osobito strane, organiziraju jedino prirodoslovne obilaske nacionalnih parkova, a domaće ciljane obilaske za djecu, umirovljenike i planinarska društva.

Postoji velika zainteresiranost znanstvenika iz drugih zemalja za tzv. green, odnosno zeleni turizam, za proučavanje prirodoslovne hrvatske baštine, no, prema riječima dr. Kovačić, najveća je prepreka u razvoju botaničkog turizma – nedostatak kvalitetnih vodiča (botaničara), stručne literature, publikacija i promotivnih materijala na engleskom i drugim jezicima kojim bi se privukle ciljane skupine zainteresirane za turističku botaniku koja bi uz posjete botaničkim rezervatima Hrvatske, uključivala i kongrese, konvencije i izložbe.

Ovoj zanimljivoj tribini i nekonvencionalnoj prezentaciji Sanje Kovačić, uz članove slatinskog Ogranka Matice hrvatske, zainteresirane građane i učenike, prisustvovali su i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske i dr. Miroslav Venus, zamjenik slatinskog gradonačelnika. Šteta što nije bilo turističkih djelatnika, možda bi ih predavanja potaknula na kakav dobar projekt „green“ turizma u našoj, zaštićenim biljnim vrstama i lokalitetima bogatoj županiji.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved