Klis
Ma koja kalifornija
24.3.2015. 6:29:37h
Amerikanka na Beverly Klisu: Samo pogled vrijedi milijun dolara
Tracey Allison Glavina - Amerikanka odnedavna živi sa suprugom na Klisu i bavi se turizmom
Crux / wikipedia.org

Nema dana, a da ljupku, dragu Tracey, koju neki naši tu od milja zovu Trišnja, jer im “baca” na Tracey, ne pitaju: “A, zašto si ti iz Kalifornije doselila na Klis?” Uostalom, i meni je takva glupost pala napamet kad smo se upoznali, ali je, srećom, nisam prevalio preko usana.

Toliko o nama, o našem podcjenjivanju i onoj da je tuđa trava uvijek zelenija, a očito nije, i to Tracey Allison Glavina iz bogate Kalifornije dobro zna. Zajedno sa suprugom,  Tončijem Glavinom, suvlasnikom “Eklate”, vodeće agencije za dječji i omladinski turizam, obišla je svijeta, i opet birala Klis, jer joj je kameni Klis jednostavno the best, i jer joj tu, kaže, ne fali ništa.

Voli ona, dakako, i San Diego gdje njena obitelj također uživa u prekrasnom krajobrazu, no prepoznaje i draži druge domovine, pitomog Mediterana, pa je još jednom zaljubljeniku u ovo naše more & sunce & stine - poznatom britanskom blogeru Paulu Bradburyju - bila sjajna sugovornica za priču koju je internetom lansirao u svijet i napravio još jednu veliku reklamu maloj Hrvatskoj.

Muke po parkiranju
Naravno da je Tracey ovamo dovela ljubav, i da je stigla u Hrvatsku nakon što se njezin suprug Tonči iz SAD-a, gdje se školovao i radio, odlučio vratiti kući, no ne žali što je tako i što je ovdje divnih sedam godina.

- Živimo na obiteljskom imanju obitelji Glavina, djedovini koju smo obnovili. Sadimo svoje masline, beremo voće, pravimo vino i uživamo – pripovijeda Tracey, koja respektira povijest, baštinu i tradiciju kraja u kojem se skrasila, pa postala prava “naša mala”.

Fotografije na kojima masti grožđe, sadi masline i trešnje ili nazdravlja vinom iz konobe Glavina, svjedoče o kvaliteti života u Klisu, gradiću bogate povijesti za koji, kako Tracey veli, samo njeni splitski prijatelji misle da je u njemu živjeti dosadno.

- Ha, ha, oni misle da sam kao talac ovdje u brdima, ali meni je u našoj četiristo godina staroj kući fenomenalno. Klis je smješten na jako dobrom mjestu.

Na petnaest, dvadeset minuta vožnje od centra Splita, no za razliku od nas koji živimo u Klisu, tako da možemo bilo gdje i bilo kuda stići jako brzo, Splićani jako dugo traže parking ako ga uopće i nađu. U Kaliforniji na vožnju i parkiranje otpada mnogo više vremena nego li je petnaest ili dvadeset minuta koliko mi treba od Klisa do Splita – svjesna je Tracey onoga čega mi, domaći, nismo, jer s kalifornijskog vidikovca pogled je na domaću stvarnost objektivniji.

A, kad smo kod pogleda, Tracey konstatira da je ovaj koji ona svakog dana s Klisa “baci” na Split, Jadran i otoke - famozan.

Prvi put vidjela snijeg
- Ima i u Kaliforniji ovakvih prizora od milijun dolara, samo ih mogu priuštiti tek oni koji i imaju toliki novac. U Hrvatskoj nije tako - govori turistička menadžerica koja je izvrsno savladala hrvatski, a za razliku od svojih vršnjaka odavde, ne ustručava se zavrnuti rukave i marljivo raditi na zemlji.

- Kupili smo i naš prvi komad poljoprivrednog zemljišta i zasadili veliki nasad trišanja. Radimo i domaće maslinovo ulje, kao i različito organsko voće i povrće na našoj maloj farmi. U konobi radimo svoje bilo i crno vino, rakiju, a ni hrane ne nedostaje - smije se Tracey na spomen svih tih kobasica, pršuta, janjčića koji su na Klisu, naravno - zakon, bez obzira što ih mi onako “brutalno” vrtimo na ražnju. Glavine na svojim feštama znaju ugostiti i do pedeset ljudi.

- A, kad sam tek ovdje prvi put vidjela snijeg koji mi je napadao sve do prozora! - ne muči se naša sugovornica izgovarati hrvatski, jer joj to četvrti jezik kojim barata, i premda nije svjetski, izišla je s njim na kraj. Ma, kažem vam - prava naša mala, a što će i formalno postati za nekoliko mjeseci kada će dobiti i hrvatsko državljanstvo. Onda, je li ovdje Amerika ili je tamo di je? Tracey ili Trišnja, kako hoćete, vam je na to već odgovorila.

Piše: Saša Ljubičić

I Hollywood je došao k Tracy
Da joj u malom, mirnom Klisu, ne nedostaje modernog svijeta i glamura koji on nudi, Tracey obrazlaže činjenicom da joj je čak i hollywoodska produkcija stigla u susjedstvo.

- Naša drevna tvrđava postala je poznata TV lokacija proslavivši se u “Igri prijestolja” HBO-a. U našem domu ugostili smo brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta, a u našoj konobi čak i producente “Igre prijestolja”, a kad god ja i suprug otputujemo negdje vani, radujemo se povratku kući. Ma, nema do Klisa.

Napravili stazu do polja
Poslije dobrog jela možete ovdje trčati ili biciklirati, napravili smo i stazu koja vodi do našeg polja - poziva u goste Tracey, koja se, iako je sunčanu Kaliforniju zamijenila sunčanom Dalmacijom, "nauživala" kliške bure.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved