Zadar
Zadarski poluotok
22.3.2015. 9:15:56h
Znamenitosti Poluotoka zasjat će novim sjajem
Poluotok, ili Grad kako ga najčešće nazivaju Zadrani, uskoro bi trebao dobiti novo ruho, odnosno uređenje javne rasvjete te standardizirani izgled ugostiteljskog mobilijara kojeg viđamo na ulici.
Glen Scarborough / flickr.com

Poluotok, ili Grad kako ga najčešće nazivaju Zadrani, uskoro bi trebao dobiti novo ruho, odnosno uređenje javne rasvjete te standardizirani izgled ugostiteljskog mobilijara kojeg viđamo na ulici. Novim rješenjima koja pokreće gradonačelnik Božidar Kalmeta, uz prvenstveno turističko brendiranje, pokušava se doskočiti i problematici s kojom se susreću gotovo svi gradovi uz obalu, čije stare gradske jezgre doslovno zamru prolaskom sezone ili bolje rečeno nekoliko ljetnih mjeseci.

Uz preseljenje trajektnog prometa, čime će se smanjiti problem prometne gužve te projekte oživljavanja Poluotoka - poput vrlo uspješnog Đira po gradu, nova vizura stare gradske jezgre trebala bi doprinijeti turističkom brendu Zadra.

Nova rasvjeta
Na Kolegiju održanom proteklog tjedna gradonačelnik Kalmeta predstavio je zadarskoj javnosti idejno rješenje javne rasvjete na dijelu povijesne gradske jezgre, odnosno od gradskih vrata kod mosta, preko Narodnog trga i Kalelarge, sve do Foruma. Samo idejno rješenje još uvijek nije konačno, no pokazuje na koji način Gradska uprava namjerava osvijetliti cijeli Poluotok, kako je kazano, u etapama i ovisno o financijskim sredstvima.

Nove svjetlosne vizure Poluotoka u idejnom rješenju osječke tvrtke Nova Lux prezentirala je svjetlosna dizajnerica Diana Galić, koja je Zadar pohvalila kao jedan od najbolje pripremljenih gradova u Hrvatskoj i regiji.

Naime, Grad Zadar jedan je od rijetkih koji je prijašnjih godina već napravio studiju javne rasvjete i to svjetski priznatih stručnjaka renomirane tvrtke Philips, koji su u Studiji urbane rasvjete povijesne jezgre grada Zadra utvrdili da na području Poluotoka postoji preko 50 različitih vrsta svjetiljki, starijih od 40 godina.

Da je situacija ista i sedam godina nakon studije zaključio je i gradonačelnik Kalmeta.

-Cilj nam je ovaj projekt proširiti na cijelu povijesnu jezgru grada. Sada imamo sto vrsta različitih lampadina, sve to djeluje otužno i mračno, a imamo toliko povijesnih i kulturnih građevina koje zaslužuju odgovarajuću rasvjetu. - kazao je Kalmeta.

Kako bi trebala izgledati javna rasvjeta na Poluotoku prikazano je u studiji, koja pokazuje zamišljena svjetlosna rješenja gradskih vrata i samog volta, Narodnog trga, ulica Jurja Barakovića, Elizabete Kotromanić, Kalelargi te ulici Jurja Bijankinija sve do crkvice Gospe od Zdravlja, kao i same crkvice.

Uz uličnu rasvjetu koja bi se maksimalno sakrila u krovne konstrukcije okolnih zgrada, poseban je dio studije i tzv. arhitekturalna rasvjeta, koja se dotiče posebnih svjetlosnih rješenja za pojedine istaknute građevine. Na prezentaciji su prikazana osvjetljenja palače Ghirardini, Gradske straže i Gradske lože, zgrade u kojoj se nalazi Gradska uprava - popularna “općina”, katedrale Sv. Stošije i Gospe od zdravlja te Arheološki muzej.

Idejni je projekt pod nadzorom stručnog povjerenstva koje je nastojalo pomiriti zahtjeve konzervatora, estetiku i modernu tehnologiju, a iako je idejni projekt predstavljen javnosti za dio rješenja još nije donesena konačna odluka. Kako je kazao gradonačelnik Kalmeta, očekuje se i glas javnosti koji može iznijeti vlastite ideje do konačnog rješenja.

Zanimljiva je procjena kako bi se samo uvođenjem modernih LED ili halogenih žarulja posljednje generacije već na troškovima rasvjete uštedjelo od 40 do 70 posto sredstava, a k tome bi se značajno dobilo na kvaliteti rasvjete i potpuno novoj vizuri Poluotoka.

Standardizacija terasa
Uz novu rasvjetu brendiranje Poluotoka zahvatit će i sadašnje šarenilo gradskih ulica, odnosno ugostiteljskih terasa, koje bi trebale dobiti standardizirani izgled. Ovo je rješenje uvedeno kao zaključak koji stupa na snagu danom donošenja, dakle već od proteklog tjedna. U sklopu zaključa navodi se kako na javnoj površini ispred ugostiteljskog objekta na području MO Poluotok mogu stajati samo stolovi i sjedalice, a posebno tende i suncobrani, koji su usklađeni s ovom odlukom.

Za stolove i sjedalice pravila su relativno široka, a tiču se ozrade i materijala, te moraju biti izrađeni od metala, plastificiranog materijala, drva ili kombinacije tih materijala.

Za suncobrane se propisuje da mogu biti isključivo iznad površine za koju su ugostitelji dobili dozvolu, mogu biti samo bijele do bež boje, bez reklamnih sadržaja i eventualno na rubnom visećem dijelu mogu imati naziv pojedinog ugostiteljskog objekta.

Za samostojeće tende vrijede ista pravila, uz dodatak obaveze ishođenja suglasnosti Konzervatorskog odjela u Zadru. Ovakva pravila trebala bi ujednačiti izgled Poluotoka i dati vizuru urednosti, naspram sadašnjeg šarenila i nereda, no također i uz znatne troškove za same ugostitelje, kojima često upravo šarene reklame na tendama i suncobranima priskrbljuju besplatni mobilijar, pa i dodatne pogodnosti u odnosu s nabavljačima.

U cilju brendiranja Zadra i stare gradske jezgre svakako će pripomoći i osnivanje Savjeta za turizam pri Uredu Grada, jer kako kaže i sam gradonačelnik - u našem gradu ima mnogo ljudi koji imaju što kazati o turizmu i njihove ideje i aktivna uključenost u promišljanje zadarskog turizma bit će nam od velike koristi s ciljem poboljšanja zadarskog turističkog proizvoda. Savjet za početak ima 21 člana koji u njemu rade volonterski, a otvoren je i za sve koji se žele priključiti. Također, čini se da je Gradskoj upravi zanimljiva i inicijativa gradskog vijećnika Josipa Vlahovića, koji smatra da bi Mjesni odbor Poluotok trebalo preimenovati u MO Grad. Naime, Zadrani inače uglavnom kažu da idu u “grad” kad kreću na Poluotok i tim nazivom mjesnog odbora bila bi ujedno i u duhu zadarske tradicije.

Prvi u Hrvatskoj s električnom rasvjetom
Malo je poznato, no Zadar se može pohvaliti i činjenicom da od davnina skrbi za javnu rasvjetu, a upravo u Narodnom listu pisalo se o velikoj pučkoj fešti 1894. godine, kad je na Narodnom trgu (tada Gospodskom trgu) zasjala prva električna žarulja javne rasvjete u Hrvatskoj uopće. U spomen tog dana i na stotu obljetnicu prve električne žarulje, na Narodnom je trgu postavljena i replika starog kandelabra, koja stoji još i danas. Još treba napomenuti da prvom električnom žaruljom nije započela povijest javne rasvjete, jer je ista uvedena još pradavne 1520. godine, da bi od 1771. Zadar imao stalnu noćnu rasvjetu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved