Nepoznato
24.11.2013. 17:59:21h
U genomu Denisovanca pronađena nepoznata ljudska vrsta
U genomu izumrle homini vrste, Denisovanaca, pronađeni su neobični dijelovi DNK koji potječu od druge vrste čime pričao o ljudskoj evoluciji postaje još bizarnija
Tim Evanson / flickr.com

U genomu izumrle homini vrste, Denisovanaca, pronađeni su neobični dijelovi DNK koji potječu od druge vrste čime pričao o ljudskoj evoluciji postaje još bizarnija, piše portal Znanost.

David Reich s Harvardskog sveučilišta promotrio je genom Denisovanaca i pronašao fragmente koji mu ne pripadaju. Od ranije se znalo da su Denisovanci daleki rođaci Neandertalaca te da se njihova loza razgranala od naše prije 400 tisuća godina, prije nego se podijelila na Neandertalce i Denisovance.

Prema tome Denisovanci i Neandertalci bi trebali izgledati jednako drugačije od ljudi, no Reich tvrdi da to nije tako  i da su Denisovanci različitiji od današnjih ljudi od Neandertalaca. Fragmenti koji čine 1 posto genoma Denisovanaca izgledaju puno starije od ostatka, a najbolje ponuđeno rješenje za to je da su se oni križali sa neidentificiranom vrstom te pritom pokupili dio njihovog DNK koda.

- Denisovanci nose podrijetlo nepoznate, arhaične populacije nepovezane sa Neandertalcima - rekao je Reich. Chris Stinger iz Muzeja povijesti prirode u Londonu kaže da najvjerojatniji kandidat s koji su se mogli križati je homo heidelbergensis. Kao druga mogućnost spominje se vrsta homo erectusa.

Piše: Ivica Kristović/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved