Zadar
Zadarsko kazališno ljeto
28.2.2014. 7:34:27h
Oko pola milijuna kuna za 20. Zadarsko kazališno ljeto
Financijska konstrukcija 20. Ljeta kreće se oko 500-600 tisuća kuna, te bi ovo moglo biti posljednje ljeto u ovom formatu dok bi se već dogodine pronašli modeli koji će pokazati da drugi najstariji zadarski festival ide u korak s vremenom
Laurent de Walick / flickr.com

Nakon Glazbenih večeri u Sv. Donatu najstariji zadarski festival je Zadarsko kazališno ljeto. Manifestacija koja će se ove godine održati po dvadeseti put. Dva desetljeća su iza nas, brojne predstave smo odgledali, što domaće produkcije, što gostujuće. Na čelu HNK Zadar posljednjih deset godina je Renato Švorinić i on je uveo prvu novinu u koncepciju Zadarskog kazališnog ljeta, podjelu programa na dramski i glazbeni dio. No, po svemu sudeći i to bi se moglo uskoro promijeniti.

- Razmišljam o tome i najvjerojatnije ćemo ići s promjenama već iduće godine. No, o tome treba raspravljati i kazališno vijeće i Grad koji je osnivač HNK Zadar. U svakom slučaju mislim da tu nije riječ samo o nama, vrijeme zahtijeva promjene i slične probleme imaju i Dubrovačke ljetne igre, koje su puno stariji festival, kao i Splitsko ljeto, kaže Švorinić. Podsjeća da je 2003., kad je on došao na čelo HNK Zadar ovo bio, uz Glazbene večeri u Sv. Donatu, jedini festival. Nakon toga se, kaže, dogodio turistički "boom", te se u srpnju i kolovozu enormno povećao broj događaja i ljudi. Tako su se ZKLJ i GVD utopili u moru događaja. Posljednjih godina zadarski festival se sve više bori s financijskom konstrukcijom. Ravnatelj zadarskog kazališta smatra kako je jedino rješenje u sinergiji kulture i turizma. Kaže kako je to logično jer je turizam jedina grana privrede koja funkcionira. Taj primjer smo imali i prošle godine, a i za jubilarno Zadarsko kazališno ljeto Turistička zajednica Grada Zadra potpomaže jedan veliki događaj.

- Imat ćemo jedan veliki koncert na Forumu na kojem će nastupiti izraelska pjevačica Noa. Ona je poznata po soundtracku za film La vita e bella. Izvodit će talijanske i izraelske pjesme, a nastupit će sa Zagrebačkom filharmonijom, najavljuje Švorinić. Uz ovaj koncert u zadarskom kazalištu pripremili su cijeli niz predstava i koncerata. Sve počinje domaćim uratkom.

- Manifestaciju ćemo otvoriti domaćom predstavom. Nina Kleflin režirat će predstavu "Zanat gospođe Warren", američki komad Georga B. Shawa. Inače, ovo kazališno ljeto smo zamislili u nekoliko tematskih cjelina. Više od pedeset posto programa posvetit ćemo Mediteranu, najavljuje Švorinić. Uz premijeru bit će tu još nekoliko domaćih predstava, a ove godine posljednji put igra i Stoše od Foše.

- Nakon pet godina oprostit ćemo se od ove predstave. Ona će igrati posljednja, a taj program smo nazvali ultima partenza. Jedan dio programa zvat će se Made in Zadar, vjerojatno ćemo gledati Michelangela u produkciji Kazališta lutaka Zadar, a imat ćemo i jednu zajedničku produkciju HNK Zadar, Kazališta lutaka i Zadarskog plesnog ansambla, ističe Švorinić. U goste, pak, na ZKLJ dolazi venecijanski teatar. Sve, dakle, u duhu Mediterana.

U svakom slučaju pred nama je jedno bogato Zadarsko kazališno ljeto, koje će i malo više koštati.

Otprilike smo zaokružili financijsku konstrukciju koja se kreće oko 500-600 tisuća kuna. Najviše će izdvojiti Grad Zadar, te sponzori, a tu je i TZ Grada Zadra u organizaciji koncerta na Forumu. Jedino još čekamo odgovor od Ministarstva kulture, ali tu se ne nadamo previše. Kad vidimo koliki se veći zadarski projekti zaustavljaju onda ne čudi odnos ministarstva prema nama, iako se ne radi uopće o velikim novcima, zaključuje Švorinić.

Piše: Ante Rogić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved