Ribolov
26.2.2014. 9:12:35h
Ribolovni turizam u Međimurju neiskorišten je potencijal
Međimurska županija, najmanja u Hrvatskoj, ima čak 37 ribolovnih društava s više od 5000 članova! Koliko je ribolov popularan, potvrđuje i osnivanje već trećeg ribolovnog društva u Kotoribi. Nova udruga zove se Vidra - Žužičkin som, a već otprije postoje Som i Žužička.
Goran Necin / flickr.com

Međimurska županija, najmanja u Hrvatskoj, ima čak 37 ribolovnih društava s više od 5000 članova! Koliko je ribolov popularan, potvrđuje i osnivanje već trećeg ribolovnog društva u Kotoribi. Nova udruga zove se Vidra - Žužičkin som, a već otprije postoje Som i Žužička.

No, županijski Savez sportskih ribolovnih društava odbio je prihvatiti novu udrugu u svoje članstvo jer smatraju da su tri u Kotoribi ipak previše. Izgleda da je tu riječ o narušenim međuljudskim odnosima u selu jer je teško povjerovati u to da u dva postojeća kluba nema mjesta za sve ribiče.

I s tako velikim brojem društava i ribolovnih voda, ribolovni turizam neiskorišten je potencijal. Petdinarka, Napolitanke, Rulek, Čičanje, Gombakot, Fučička, Velike Peneziče, Malačka, Perutnica... Živopisna su to imena ribnjaka na području Međimurske županije, koja, nakon Osječko-baranjske županije, ima najveću površinu ribolovnih voda u Hrvatskoj!

- Kod nas još nije prepoznata važnost ribolovnog turizma, iako imamo odlične uvjete. U Međimurju imamo oko 2200 hektara voda, od nas više jedino ima Baranja. Kad tamo uđete u neki ugostiteljski objekt, dobit ćete sve informacije o ribolovištima, a kod nas kao da se skriva gdje se može pecati, kupiti dozvola i slično - izravan je Darko Oreški, tajnik Saveza.

U Međimurju se riba može loviti na 70 lokacija kojima gospodari Savez. U vodama obitava 66 vrsta riba, najivše ciprinida, a posebna su atrakcija kalifornijske i potočne pastrve koje žive u drenažnom jarku HE Dubrava i Čakovec, koji im odgovara zbog čiste, hladne i brze vode bogate kisikom.

- Za te pastrve znaju u gotovo cijeloj Europi. Strance zanima mogućnost lova na pastrve, ali to nije turistički iskorišteno - ističe Oreški. Savez je neprofitna organizacija koja ne može ponuditi ugostiteljske i smještane usluge. Može pomoći oko izdavanja ribolovnih dozvole. Godišnja karta, na primjer, stoji 400 kuna i vrijedi neograničeno za sve ribolovne vode kojima upravlja Savez. Još 100 treba izdvojiti za članarinu. Mogu se kupiti i dnevne karte.

Međimurska županija ovog rujna očekuje dolazak petstotinjak natjecatelja i članova ekipa ribolovaca iz četrdesetak država svijeta, koje će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak. U Savezu predviđaju da će natjecanje donijeti i do 6000 noćenja u samo tjedan dana.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved