Zagreb
Croatian design superstore
14.3.2015. 6:16:21h
Trgovina koja nudi samo najbolje i koja će biti prvorazredna turistička atrakcija
Zahvaljujući dugogodišnjoj predsjednici Hrvatskog dizajnerskog društva Iri Payer, poštovanoj i u inozemnim dizajnerskim krugovima, Zagreb dobiva kuću hrvatskog dizajna!
Zagreb / flickr.com

Zahvaljujući dugogodišnjoj predsjednici Hrvatskog dizajnerskog društva Iri Payer, poštovanoj i u inozemnim dizajnerskim krugovima, Zagreb dobiva kuću hrvatskog dizajna!

Večeras u Martićevoj 4 otvara se Croatian Design Superstore gdje se na 300 četvornih metara promovira hrvatski dizajn, nudi na prodaju i izlaže u antologijskom izboru.

Dizajn se umrežava
Naravno, ništa od toga ne bi bilo da nije investitorice projekta Suzane Košćak, da nije, dakle, privatne inicijative. Kreativna ekonomija u Hrvatskoj još nije dovoljno razvijena – dizajn je i dalje jači od njegove masovne, a isplative proizvodnje – a potpora kulturne politike zbog njegova kulturnoga značaja još je manja.

No nije sve crno kako je bilo, vrhunski su autori i autorski kolektivi izborili svoje mjesto, mnogi dobro posluju, a znatan dio prepoznat je u inozemstvu, nagrađivan i pozivan na suradnju, makar onu predstavljačku.

Dizajn se, dakle, ipak umrežava, a njemu posvećen novi centar “posvetit” će čini se ovaj put i politika, ona državna i ona kulturna.

U Martićevoj se izlažu i prodaju najbolji primjerci domaćeg dizajna. Riječ je o maloserijskim, obrtničkim, manufakturnim ili industrijskim proizvodima. Ira Payer govori kako je Croatian Design Superstore reakcija na izostanak kontinuirane maloprodaje, distribucije i strateške promocije hrvatskog dizajna.Mnoge od 150 autora i kolektiva zastupljenih u Superstoreu već znamo.

Naravno, na prvom su mjestu Numen/ForUse to jest Christoph Katzler, Sven Jonke i Nikola Radeljković, čiji namještaj s godinama postaje zaštitnim znakom hrvatskog dizajna. Oni su probili led i dali poticaj drugim dizajnerima namještaja da povjeruju u isplativost svoga truda. Objekt-dizajn na prvom je mjestu u dućanu, ali u svojim brojnim žanrovskim primjerima.

Stilizirani šlingeraj
Tu su dizajneri rasvjetnih tijela, modnog asesoara, igračaka, slikarskog pribora i brojnih drugih stvari.

Nakon uspjeha svoje igračke Oblo, kuglaste inačice Rubikove kocke, Marko Pavlović dizajnirao je novu mozgalicu Logiq Tower koju proizvodi kanadski brend za igračke Great Cricle Works.

Podjednako važne uloge imaju tu intelektualna sposobnost i puka slučajnost. Postoji 22.069 mogućih jedinstvenih rješenja u četiri razine. Igra je 2013. osvojila Tillywig Brain Child Award.

Poznati dvojac Nina Bačun i Roberta Bratović načinio je stajaću svjetiljku kojoj ćete se od srca nasmijati. Na tri visoke drvene noge nataknuto je polukuglasto sjenilo u vidu stiliziranog šlingeraja.Nema kraja odličnim primjerima pa je sigurno ono što tvrdi i Ira Payer: Croatian Design Superstore bit će i prava turistička atrakcija!

Piše: Ana Lendvaj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved