Opatija
Između bagera
14.3.2015. 5:55:58h
Noćnim radom Opatija do ljepše turističke slike grada
Vozači su nervozni jer se istovremeno radi na obje prometnice, no nadležni iz Grada Opatije poručuju da će se strpljenje itekako isplatiti - Nova cesta na kojoj je broj šahtova reduciran za 30 posto dobit će novi sloj asfalta, dok će asfaltiranje glavne ceste, Ulice maršala Tita, biti nakon glavne ljetne sezone
Ronnie Macdonald / flickr.com

Radovi na cestama, semafori na dionicama gornje i donje opatijske prometnice, posljednjih su dana unijeli nervozu među vozače. Čekanje u kolonama, raskopani dijelovi ceste - bili su »okidači« pucanja živaca velikog broja vozača koji su kritizirali tempo izvođenja radova, vrijeme izvođenja... Jedni su tvrdili kako bi se radovi trebali izvoditi isključivo noću, a ne u dijelu dana kada je promet najgušći, drugi da se nije smjelo dozvoliti paralelno izvođenje radova na dvije glavne opatijske prometnice - u Ulici maršala Tita i na Novoj cesti. Međutim, bez obzira na brojne kritike lokalnog stanovništva, ne može se poreći da se na dionicama opatijskih cesta ubrzano radi. Posebno je aktivno na terenu bilo posljednja dva dana, pa čak i noću na Novoj cesti gdje je dopušteno kopati i asfaltirati puna 24 sata.

Naporni pregovori gradonačelnika
Iz ureda Grada Opatije podsjetili su kako su radovima na Novoj cesti prethodila izrazita i česta negodovanja građana zbog brojnih šahtova.

   - Jedno od predizbornih obećanja aktualnog gradonačelnika u borbi za prvi mandat na čelu Opatije bilo je upravo to da će se izboriti za sanaciju i smanjenje broja šahtova na Novoj cesti. To se i ostvarilo: broj poklopaca reduciran je za 30 posto, a zatim se, prema najavama, i krenulo s postavljanjem novog sloja asfalta. Važno je i da su aktualnim radovima na Novoj cesti prethodili dugotrajni i naporni pregovori gradonačelnika s predstavnicima HC-a, koji su rezultirali uspjehom za Opatiju, jer su izvođenje ovih radova Hrvatske ceste uvrstile u svoj financijski plan - stoji u odgovoru Grada Opatije.

   Po okončanju ove investicije Opatija bi trebala dobiti kompletno obnovljenu prometnicu sa znatno manje šahtova i novim slojem asfalta, a kako bi se to dogodilo čim prije, Grad Opatija izdao je suglasnost HC-a da mogu raditi 24 sata dnevno od 10. do 12. ožujka, a kako bi investitore ponukali na intenzivniji tempo.

   - Ukoliko se radovi na Novoj cesti ne dovrše do početka uskrsnih blagdana, onda će se radovi za vrijeme trajanja blagdana obustaviti. Grad Opatija očekuje kvalitetno i brzo izvođenje radova, jer je Opatija turistička destinacija. Smatramo da je riječ o značajnoj i krupnoj investiciji, koja je vrlo bitna i važna Opatiji, kao i rezultat, a to je – adekvatna cestovna infrastruktura kakvu naš grad mora imati - ističu u gradskom uredu.

Dinamika po planu
Radove u Ulici maršala Tita zajednički izvode Grad Opatija i Županijska uprava za ceste (ŽUC). Prvi dio radova izvest će se ovog proljeća, i to onih čiji je investitor Grad, dok će sami radovi zamjene asfaltnog sloja ceste uslijediti po završetku turističke sezone, a investitor tog dijela biti će Županijska uprava za ceste (ŽUC). Vrijednost radova na donjoj opatijskoj cesti iznosi 2,7 milijuna kuna, a Grad Opatija participira sa 800.000 kuna. Radovi uključuju sanaciju i zamjene šahtova oborinske i sanitarne kanalizacije, koje su ispred Grada izvodili djelatnici Liburnijskih voda. Paralelno uz sanaciju šahtova planirano je da se ugrade cijevi za DTK kanalizaciju (provlačenje telekomunikacijskih vodova), kao i zamjena kabela javne rasvjete. Radovi se realiziraju u dionicama, a za vrijeme njihova izvođenja na pojedinim dionicama promet se mora odvijati jednim voznim trakom, što prati i prometna signalizacija, a o čemu se javnost redovito informira, ističu predstavnici Grada Opatije.

   - Planirano je da radovi trebaju biti izvedeni kroz 60 radnih dana, što će ovisiti i o vremenskim uvjetima. Započeli su nakon što su završene glavne karnevalske manifestacije, preciznije nakon Balinjerade. Odvijaju se prema planiranim rokovima. Za dane blagdana Uskrsa, kako je i višekratno najavljivano iz Grada Opatije - radovi na ovoj prometnici bit će obustavljeni i promet će se odvijati nesmetano te se dovršetak prve faze radova očekuje u planiranim rokovima - ističu u Gradu Opatiji gdje smatraju da će obnovom dvije prometnice što prolaze kroz Opatiju podići kvalitetu komunalnog standarda i života građana, ali i utjecati na ljepšu turističku sliku grada pod Učkom.

Piše: Marina Kirigin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved