Samobor
U boj! U boj!
27.2.2015. 13:45:50h
Bitka kod Samobora s punim borbenim kontaktom
Vugrinščak se u nedjelju pretvara u vojni tabor s utvrdama, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, ranarničkom službom i srednjovjekovnim sajmom i kuhinjom.
/ radiosamobor.hr

Vugrinščak se u nedjelju pretvara u vojni tabor s utvrdama, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, ranarničkom službom i srednjovjekovnim sajmom i kuhinjom. Sve to, kao i bojne sprave poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli ukazuju na još jedno oživljavanje davne povijesti podno starog samoborskog feudalnog grada, srednjovjekovne bitke iz 1441. godine. Ona se tada vodila između vojske kraljice Elizabete s vojskovođom Ivanom Vitovcem i vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića na čelu sa Stjepanom Banićem Lendavskim.

Uprizorenje bitke, koja se prema Celjskim kronikama i drugim izvorima, zbila negdje nedaleko Save, na području današnjeg Domaslovca, na prijepodnevnoj press-konferenciji u Samoborskom muzeju predstavili su organizatori i suorganizatori iz Samoborskog muzeja, Grada Samobora, samoborske turističke zajednice, Udruge Vitezovi zelingradski i samoborske udruge Oživljena povijest.

Idejna začetnica ovog povijesnog spektakla u našem gradu, umirovljena muzealka Ivanka Brekalo, naglasila je da ta davna bitka u današnjem kontekstu ima pravi europski karakter zbog sukoba više vojski s područja današnje Europe te podsjetila na prvo, skromno organizirano uprizorenje iz 2006. godine, održano na samu Pepelnicu, kada se stvarna bitka i zbila. O tom povijesnom značaju bitke govorio je i kustos samoborskog muzeja Luka Kazimović naglasivši da je baš ova bitka, s Banićevim porazom na kraju, bila prekretnica u dotad pozicijskom ratovanju.

Strateg uprizorenja Bitke kod Samobora, predsjednik Vitezova zelingradskih, Mladen Houška te potpredsjednik ove zelingradske udruge Ivan Loborec govorili su o karakteru bitke. -Za jubilarno, 10. uprizorenje ove bitke, u kojoj će se na bojnom polju naći 100-tinjak vitezova, bit će – rekli su – taktičkih promjena. Najveća novost je puna i prava viteška borba potpuno oklopljenih vitezova. Samo će im oružje – najavili su predstavnici viteške skupine iz Zeline – biti zatupljeno da ne bi došlo do nenadanih ozljeda. Za posjetitelje će taj “puni viteški kontakt” biti bezazlen, a ishod sukoba dvojice tako opremljenih vitezova neće ovaj put biti fingiran i ovisit će o umješnosti svakoga od njih. Iako to neće utjecati na konačan ishod bitke, jer se pobjednik unaprijed zna, ovaj put su mogući i veći “gubici” na strani pobjedničke vojske.

Uz Vitezove zelingradske, borit će se i pripadnici Reda srebrnog zmaja iz Zagreba, Zlatnog kaleža iz Stubice, Srednjovjekovne skupine Celjani, Reda svetog Nikole iz Varaždina, Udruge Anno Domini Koprivnica, Koprivničkih mušketira i haramija, Dubovačkih streličara iz Karlovca te Reda Zvijezde iz Mađarske.

U najavi Bitke sudjelovat će i Plesna skupina Burka te samoborski glumci odjeveni u srednjovjekovne kostime.

Srednjovjekovni sajam na Vugrinščaku otvara se u nedjelju u 10 sati. Na njemu će – rekao je još jedan umirovljeni muzealac, Andrej Lapaine, biti majstora starih zanata i njihovih proizvoda, od klobučara, košaraša, krušarica, travara, medičara i kovača, do coprija, viteške opreme i proizvoda od drva, uz obaveznog notara koji će izdavati svjedočanstva o sudjelovanju na bitki. Nakon njezina završetka slijedi gozba i veselica, uz srednjovjekovnu kašu i druge specijalitete.

Otvorenje sajma na Vugrinščaku je u nedjelju u 10 sati, mimohod vitezova prema Trgu kralja Tomislava uslijedit će u 11 sati, pripreme za bitku počinju u 14.30, a sama bitka začet će se u 15 sati.

Samoborce, Zagrepčane i sve zainteresirane, na ugodan i zabavan provod u nedjelju u Samoboru, uz najavljeno lijepo vrijeme, pozvali su zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, direktorica Turističke zajednice grada Zdravka Škugor Ferdebar te direktor Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić.

Piše: Edi Kirschenheuter

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved