UNESCO
26.2.2015. 5:42:47h
Održivi razvoj turizma i kulture
Na prvoj Svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i UNWTO-a, (Svjetske organizacije za turizam), održanoj od 4. do 6. veljače u Siem Reapu u Kambodži okupilo se više od 900 sudionika iz sto zemalja.
Dennis Jarvis / flickr.com

Na prvoj Svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i UNWTO-a, (Svjetske organizacije za turizam), održanoj od 4. do 6. veljače u Siem Reapu u Kambodži okupilo se više od 900 sudionika iz sto zemalja. Oni su na skupu radili na zajedničkom cilju: istražiti i unaprijediti nove, partnerske, modele između turizma i kulture. Turizam, koji svake godine pokreće više od milijardu ljudi, nudi goleme mogućnosti za društveno-ekonomski razvoj u destinacijama diljem svijeta. Dokazano je da kulturni turizam povećava konkurentnost, stvara mogućnosti za zapošljavanje, obuzdava ruralne migracije, generira prihode za ulaganja u očuvanje baštine i njeguje osjećaj ponosa i samopouzdanja u zajednicama domaćina. Ipak, za učinkovito promicanje i očuvanje same baštine, na koju se oslanja kulturni turizam, presudan je održivi pristup na više dionica.

Svjetska konferencija o turizmu i kulturi okupila je ministre, vodeće stručnjake i dionike u ta dva polja kako bi se istaknula potreba za stvaranjem novog okvira za suradnju između turizma i kulture, što uključuje i aktivno sudjelovanje zajednica domaćina, posjetitelja, javnog i privatnog sektora. “Trebamo interdisciplinarne politike za promicanje održivog razvoja kulturnog turizma”, rekao je Samdech Akka Moha Sena Padei Techo Hun Sen, premijer Kraljevine Kambodže, otvarajući skup, te dodao: „Ova Konferencija predstavlja važan doprinos unapređenju budućih ciljeva održivog razvoja kroz veze između turizma i kulture.”

“Kulturna baština govori priču čovječanstva; ona priča našu priču. Pažljivim upravljanjem, turizam može zaštititi i oživjeti baštinu, stvarajući nove mogućnosti za lokalne zajednice, te potičući toleranciju i poštovanje među ljudima i narodima”, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai otvarajući Konferenciju, dodavši: “Na nama je da zajedno radimo kako bi upregnuli snagu milijardu turista, pretvarajući je u bilijun mogućnosti doprinosa inkluzivnom gospodarskom rastu, društvenom razvoju i napretku u programima održivosti diljem svijeta nakon 2015. godine. Vjerujem da će nam ova Konferencija omogućiti da ojačamo naša partnerstva i bliskije surađujemo kao arhitekti takve održive budućnosti. “

“Svaki turist mora biti skrbnik svjetske baštine, ambasador interkulturalnog dijaloga. To je razlog zašto očuvanje kulturne baštine mora napredovati zajedno s održivim turizmom”, rekla je Irina Bokova, direktorica UNESCO-a, u svojoj poruci na konferenciji. “Ova vizija vodi naše napore na promicanju kulture kao pokretača i kao pomoći za održivi razvoj. To nikad nije bilo toliko važno koliko u ovo vrijeme promjena, kada zemlje oblikuju novi globalni plan za održivi razvoj nakon 2015. godine”. U svojoj poruci na konferenciji, visoki predstavnik UN-a za Savez civilizacija (UNAOC), Nassir Abdulaziz Al-Nasser, naglasio je da je “moć kulturne raznolikosti prepoznata kao integralna sastavnica za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja i ostati će bitan element UN Razvojnog plana održivosti nakon 2015. godine. U tom kontekstu, turizam igra važnu ulogu u pomaganju ljudima iz različitih kultura da razumiju jedni druge i eliminiraju kulturne barijere. “

Ministarski dijalog bio je usmjeren na to kako turizam i uprave za kulturu mogu raditi zajedno na razvijanju upravnog okvira za održivi kulturni turizam, što doprinosi društveno-ekonomskom razvoju domaćinskih zajednica, potiče među-kulturne razmjene i generira sredstva za očuvanje baštine. Ministri su naglasili važnost stvaranja zajedničke institucionalne strukture za planiranje i upravljanje kulturnim turizmom, osiguranje angažmana u zajednici, te osnaživanje i suradnju s privatnim sektorom. Tehničke sjednice bile su usmjerene na očuvanje kulturne baštine, kulturnih ruta, turizma i kreativnih industrija, te urbane regeneracije putem kulturnog turizma. Tijekom konferencije, potpisan je i Sporazum o osnivanju Međunarodne ST-EP organizacije (Sustainable tourism-Eliminating poverty – Održivi turizam za eliminiranje siromaštva). Potpisale su ga Kambodža, Etiopija, Gvatemala, Paragvaj, Peru i Republika Koreja, u nazočnosti glavnog tajnika UNWTO-a i predsjednika Upravnog odbora Zaklade ST-EP, Dho Young-shima.

Piše: D.K.

Korisni linkovi:
WIKI: UNESCO - Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved