Pazin
Slatki sajam
26.2.2015. 4:17:50h
Ovog vikenda u Pazinu 10. dani meda
Za vikend, 27. i 28. veljače, u novoj sportskoj dvorani kraj zgrade gimnazije održat će se 10. Dani meda u Pazinu,
Sergei Vavinov / flickr.com

Za vikend, 27. i 28. veljače, u novoj sportskoj dvorani kraj zgrade gimnazije održat će se 10. Dani meda u Pazinu, najavio je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, dodajući da se ovi jubilarni dani meda održavaju u prostoru nove dvorane koja ovim događajem potvrđuje svoju polivalentnost. Krulčić se osvrnuo na stogodišnju tradiciju proizvodnju meda na Pazinštini, počevši od udruga s početka 20. stoljeća, preko Udruge pčelara "Lipa" iz Pazina, koja već cijelo desetljeće uspješno organizira Dane meda u Pazinu, zatim pčelarske škole u njenoj organizaciji, pa do planova otvaranja studija pčelarstva u Pazinu u sklopu riječkog Veleučilišta. Med i pčelarski proizvodi za Pazinštinu nemaju samo ekonomski, već i turistički značaj, jer ovdašnji pčelari med i druge pčelinje proizvode nude na "Medim točkama" u svojim domaćinstvima diljem središnje Istre.

Organizacijski iskorak
Ovogodišnji Dani meda svojevrstan su organizacijski iskorak, nastavlja Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara "Lipa" glavnog organizatora ove manifestacije. Naglasio je da će se u sklopu Dana meda održati i 19. ocjenjivanje meda Istarske županije. Najavljujući program rekao je da će se svečano otvaranje Dana meda održati u petak, 27. veljače u 10 sati, a potom, nakon predstavljanja LAG-a Središnja Istra, održat će se program "Djeca, mladi i svijet pčela". Ovaj ga, kaže, već tradicionalni program posebno veseli jer se pokazao izuzetno uspješnim, pa neki koji su u njemu sudjelovali kao polaznici vrtića, sada pokazuju zanimanje za med i pčelarske proizvode, ali i za pčelarsku školu. U ovogodišnjem programu "Djeca, mladi i svijet pčela", koji nosi podnaslov - Kako odgojno obrazovne ustanove potiču znanje i brigu o pčelama, sudjeluju Dječji vrtić Olga Ban, Osnovna škola Vladimira Nazora, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, svi iz Pazina i Sveučilište Jurja Dobrile iz Pule. U petak u 18.30 sati u dvorani za predavanja nove sportske dvorane u Pazinu uručit će se nagrade pčelarima čiji je med najbolje ocijenjen na 19. ocjenjivanju meda Istarske županije.

Stručna predavanja
Subota, 28. veljače, posvećena je pčelarima koji će moći pratiti stručna predavanja i to dr. Maje Dražić o mogućnostima označavanja meda znakom "Med iz Lijepe naše", te o azijskom stršljenu kao opasnosti za pčele. Mag. Lidija Svečnjak govorit će o patvorenju pčelinjeg voska i aktualnoj situaciji na tržištu satnih osniva, dr. Ivana Tlak Gajger upoznat će pčelare s aktualnostima vezanim uz bolesti u suvremenoj pčelarskoj proizvodnji. Nažalost, zbog bolesti neće sudjelovati dr. Ibrahim Mujić, rekao je Anđelini, dodajući da će organizatori za njega naći dostojnu zamjenu. Anđelini je pozvao sve posjetitelje, ali i pčelare da se priključe vođenoj degustaciji meda koju će u subotu, s početkom u 10 sati voditi prof. dr. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebum, što je korisno za pčelare da mogu educirat s svoje potrošače, a za potrošače da mogu prepoznati kvalitetu meda.

Na Danima meda u Pazinu svake godine raste broj izlagača, a sajam je u pravom smislu postao međunarodna manifestacija, pa ove godine osim izlagača iz Hrvatske, sudjeluju i oni iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije, te prvi put iz Ukrajine i Poljske. Sudjelovanje na sajmu potvrdilo je više od 90 izlagača, a očekuje se i veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva Istre, drugih dijelova Hrvatske te Slovenije i Italije, koji, kako je rekao Anđelini, u Pazin dolaze nabaviti pčelarsku opremu. Anđelini je dodao kako ove godine zbog, za pčelare slabe sezone, neće biti kušanja meda Pazinskom mednom žlicom po jedinstvenoj cijeni, već će svaki izlagač nuditi med na kušanje prema svojoj želji.

Pazin-grad meda
Iva Jekić iz Lokalne akcijske grupe (LAG) Središnja Istra dodala je da će oni na Danima meda predstaviti svoje aktivnosti, a posjetitelji će se moći upoznati i s aktivnostima LAG-ova Splitsko- dalmatinske županije. Josip Rafaelić iz Udruge pčelara "Lipa" rekao je da su organizatori angažirali redarsku službu koja će skrbiti o regulaciji prometa za Dane meda, tako da će svi koji žele posjetiti priredbu biti upućeni na prikladan parkirni prostor u blizini održavanja manifestacije.

Na novinarsko pitanje kani li Grad, budući da je Pazin stoljetno pčelarsko središte s bogatom tradicijom proizvodnje vrhunskog meda, proglasiti Pazin-grad meda, gradonačelnik Krulčić je odgovorio da će odgovor na ovo i slična pitanje dati buduća strategija razvoja Grada Pazina koja će se u svibnju naći pred gradskim vijećnicima. "Tada ćemo imati odgovore u kojim će se smjerovima Grad Pazin i njegovo gospodarstvo razvijati. U svakom slučaju Pazin želi biti pčelarsko središte, na samo Istre, već i šire regije", rekao je Krulčić.

Piše: Mirjan Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved