Razvitak u novom smjeru?
25.2.2015. 5:07:54h
Kinezi dolaze, a i svemir se čini blizu!?
Iščitavanjem niza novosti u svezi turizma, a vezanih za područje Zadarske županije, evidentno je da ima uspona i padova, ali je temeljna činjenica da će Kinezi letjeti na Zračnu luku Zadar - pozitivna.
Sweetie187 / flickr.com

Iščitavanjem niza novosti u svezi turizma, a vezanih za područje Zadarske županije, evidentno je da ima uspona i padova, ali je temeljna činjenica da će Kinezi letjeti na Zračnu luku Zadar - pozitivna.

Što smo izgubili, a što dobili iz zraka

Već smo pisali, iako to službeno Zračnoj luci nije potvrđeno, da smo izgubili čartere sa Skandinavcima i veze Scandjeta, kao i to da je Ryanair za ovu godinu otkazao letove iz triju odredišta. Odluka o dolasku Kineza, i to upravo u Zračnu luku Zadar kao prvu u Hrvatskoj, u vremenu kada su Kinezi postali najveći svjetski turistički potrošači, iznimno je dobra. Ukoliko se i realizira planiranih 25.000 putnika ispalo bi da će naknaditi i premašiti promet Scandjeta, a štoviše letjet će cijelu godinu. No neće naknaditi noćenja u turističkim kućama. Naime, Skandinavci su ovdje odsjedali dok će Kinezi vjerojatno prokrstariti cijelu zemlju što će ovdje značiti nekoliko noćenja. No potpune rute još ne znamo. Prethodno smo javili da je španjolska niskotarifna kompanija Vueling najavila letove za Barcelonu, najvjerojatnije jednom tjedno, odnosno za 50% uvećanje lani uvedenog leta za Rim. Zračna luka Zadar neće segnuti do pola milijuna putnika ni ove godine, ali ne bi trebala bitno ni pasti. Za 2016. Ryanair je pak najavio značajno uvećanje letova, a moguće i ovih par novina privuče i druge.

Bez bitnih investicija

Ono što stalno ponavljamo, a vezano i za same čartere kao i produljenje sezone - problem nedostatka hotela odnosno najorganiziranijih turističkih naselja i kapaciteta će se nastaviti. Naime Ministar turizma Darko Lorencin detaljno je prema prikupljenim podacima obrazlagao planirana ovogodišnja ulaganja u hrvatski turizam. Riječ je o pola milijarde eura. Na popisu obrazloženog Zadarske županije, dakle nas: nema! Podnaslov uz ovo predstavljanje koje su neke moje kolege prenijele glasio je Istra, Dubrovnik i Lošinj zasuti stotinama milijuna! Tek nešto makar blizu nama - Turci grade hotel D-Resort u marini Mandalina kraj Šibenika, vrijedan oko 20 milijuna eura..., o njihovim velikim spominjanim ambicijama u nas (Tankerkomerc, Maraska,..) za sad ništa.

Zadarske županje na listi spomena vrijednih investicija nema a s time ni nade u značajnije iskorake.

Sad bi to sa nešto negodovanja htio povezati, suprotno nego je to povezao, ako mogu reći moj prijatelj dr. Dražen Grgurović, nedavno za to što smo izgubili Scandjet optuživši nas - i našu jadnu ponudu spram Kvarnera! Stoji i da ja kao autor koji svako malo podvučem manu i zaostajanje Zadarske županije objasnim manjkom hotela. No to da nemamo ponudu ili da su švedski, norveški ili finski gosti bili nezadovoljni, pa Scandjet zbog toga odlazi - nije točno, štoviše. No vlasnici Scandjeta mogli su dobiti veći novac letenjem na Krk jer to upada u model 6. udruženog oglašavanja HTZ-a, što kod nas, gdje nisu novi projekt, nisu mogli dobiti. Nešto ima veze i s investicijama na Lošinju i novim vlasnicima s vrlo dobrim odnosima s Scandjetom. Toliko dobrim da su ih lani vozili iz Zemunika autobusom na Novalju, odatle katamaranom do Lošinja, sve nakon letenje sa područja Švedske ili daljeg!? Još bi mogao pretjerati ocjenjujući odakle sve vjetrovi pušu pogledavši odredišta sadašnje ponude na web stranicama Scandjeta i one nekadašnje ali bolje stati. Imamo mana ali nemojmo se vrijeđati i tamo gdje ne treba.

Župan Zrilić u Ministarstvu turizma

A o tome da nismo imali dovoljno novaca i za vezati Scandjet, kad nas i sadašnji modeli posebno snažan program s Ryanairom ugrožava financijski znamo sve pa i župan Zadarske županije Stipe Zrilić koji je tim povodom bio i u Ministarstvu turizma (ne prvi put).

Uglavnom na sastanku se govorilo o financiranju projekta udruženog oglašavanja niskotarifnih zrakoplovnih kompanija.

Uz Zrilića i direktoricu TZ županije Mihaelu Kadiju, te predstavnike Zračne luke bio je uz Ministra Lorencina i direktor HTZ-a Ratomir Ivičić. Zrilić je iznio dva modela da bi se sadašnji model financiranja udruženog oglašavanja niskotarifnih avioprijevoznika stabilizirao, obzirom da je sadašnji model, a riječ je o Modelu 4, vrlo nestabilan:  povećanje boravišne pristojbe za jednu kunu ili da se u financiranje udruženog projekta oglašavanja uključe i druge županije.

Naravno Ministar nije rekao ni da ni ne.

Nešto gubili nešto dobivali

I da izgubili smo jedna brend ili nešto što je moglo prerasti u brend, a to je Starigrad Paklenica film festival.

Nakon pet godina Starigrad Paklenica film festival seli u Opatiju a Starigrad je tako izgubio filmski festival koji je posljednjih godina u ovo malo prigorsko mjesto s »najljepšim kinima na svijetu« u Velikoj i Maloj Paklenici uz vrhunske glazbene dokumentarce, doveo i mnoštvo glazbenika i filmaša iz cijeloga svijeta.

Nešto što nije u direktnoj svezi s turizmom ali i te kako je indirektno a dobra je vijest je da se nalazi spas za SAS Vektor jer ga kupuju Švicarci iz tvrtke Mack Project. Jahte odnosno brodovi Adriana 36 i Adriana 44 glavni su razlog .

Već je doveden i novi direktor a čeka se okončanje predstečajne nagodbe. Podsjetimo se da je Zadarska županije jedno vrijeme davala nadu da bi postala snažna lokacija gradnje jahti sa SAS Vektorom, Elanom u Obrovcu, Donat Boatsom, Adex nauticom te nizom manjih poduzetnika kalafata.

I dobili smo ili ćemo uskoro Gaženicu, a dobit ćemo i prostor u Jazinama ne ulazeći sad u lokalne probleme nas samih odnosno otočana očekuje se da bi trajektni promet ka Gaženici krenuo uskoro. Otvara se prostor za uređenje i sadržajno unaprijeđenje stare gradske luke a koja je svojevremeno u svijetu proglašena jednom od najljepših.

kako je u Ministarstvu kazano Gaženica ima preduvjete za razvoj trajektnog, RO-RO i kruzerskog prometa , a luka u središtu grada bit će namijenjena razvoju nautičkog turizma. Spomenuto je da je vrijednost infrastrukturnih radova  1,08 milijardu kuna. Vrijednost privremene zgrade putničkog terminala u Gaženici je 5,2 milijuna kuna .

Od tenkova do svemirskih letova

Istovremeno bi uskoro u turističkoj ponudi mogli imati - vožnju tenkom.

U zadarskoj Udruzi tenkista očekuju ovih dana registraciju zadruge čime bi osigurali uvjete za pružanjem ove usluge, a zaposlenici bi bili sami branitelji.

I kad već govorimo o novinama kažimo da s nedaleko nas, odnosno od svih hrvatskih većih gradova nama najbliže uskoro očekuje - svemirski turizam.

Tvrtka Swiss Space Systems (S3) službeno je potvrdila osnivanje podružnice u Hrvatskoj. Swiss Space Systems Hrvatska imat će značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, s naglaskom na izgradnji suborbitalnih letjelica za isporuku satelita u Zemljinu orbitu te razvoju usluge komercijalnih svemirskih lansiranja, navodi se u priopćenju.

Prve aktivnosti hrvatske podružnice tvrtke Swiss Space Systems bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za slijedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, nužna je izgradnja svemirske luke za koju Hrvatska posjeduje nekoliko zanimljivih lokacija. Takva je i potencijalna lokacija u Udbini, a sama svemirska luka mogla bi se temeljiti na konceptu svemirske luke S3 u Švicarskoj, koja je već u fazi izgradnje.

Piše: Damir Maričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved