Hrvatska tradicija?
10.2.2015. 6:28:48h
Nove pripadnike članovi Kravat pukovnije biraju uz pomoć graha
Jednom godišnje postrojba bira članove - punoljetne, visoke 175-196 cm, prednost imaju branitelji i nezaposleni.
Roberta F. / wikipedia.org

Kandidat staje pred veterane, ali i ostale novake koji drže po dva zrna graha u ruci, jedan bijeli i jedan crni. Slijedi glasovanje koje funkcionira tako da svatko u kapu na stolu ubaci po jedno zrno, a omjer bijelih i crnih zrna graha na kraju odlučuje - tko će biti novi član Kravat pukovnije.

Stroga selekcija
Kravat pukovnija oživljava sjećanje na hrvatsku laku konjicu iz 17. stoljeća. Vojnici vikendom i praznicima od travnja do listopada u samom centru grada u dvosatnom programu pokazuju kako je nekad izgledala smjena straže, što je velika turistička atrakcija.

Novi se članovi primaju jednom godišnje, a ove se godine prijave mogu poslati do sutra. Svi koji zadovoljavaju uvjete bit će pozvani na razgovor do 15. veljače.

–Vrlo specifično biramo kandidate pa stoga pozivamo sve na razgovor. Mnogi odmah odustanu jer shvate da je posao zahtjevniji nego što se isprva čini – objašnjava Željko Matejčić, umirovljeni časnik vojske i jedan od inicijatora projekta pokrenutog 2009. godine. On je od početka rada zapovjednik, a ističe kako mnogi misle da je riječ samo o šetnji u uniformi, no zapravo je riječ o odgovornom i zahtjevnom zanimanju.

Nakon razgovora sve koji prođu čeka dva tjedna selekcijske izobrazbe. Trening na kojem se upoznaje s radnjama pukovnije te se uči o njenoj povijesti održava se u popodnevnim satima u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici.

–Dajemo priliku da novak sam vidi je li za ovaj posao pa tako svatko može u bilo kojem trenuntku odustati od obuke – kaže Matejčić.

Prisega i sablja
Nakon treninga slijedi ceremonija izbora s grahom, a posao dobivaju oni s najviše bijelih zrna. Odabrani, kojih će ove godine biti troje, polažu potom prisegu na latinskom jeziku. Pritom ne nose kravatu i imaju drvenu sablju. Tek nakon prisege dobivaju kravatu i pravu, ručno rađenu sablju.

Inače, pukovnija tijekom smjene broji 17 članova, 13 pješaka i četiri konjanika. Satniju čine zapovjednik, zamjenik, postrojni časnik, dočasnici, stražmeštri, arkebuzir te vojnici.

Izabrani novaci bit će vojnici i to posilni prvih nekoliko mjeseci, što znači da će raditi i dodatni posao, poput vođenja brige oko gužve u publici. Na natječaj se mogu prijaviti svi radno sposobni i punoljetni muškarci s hrvatskim državljanstvom. Poželjno je da budu visoki od 175 do 196 centimetara, a detalje oglasa moguće je naći na stranicama Student servisa. Ipak, kandidat ne treba biti student, samo je poželjno da je riječ o mlađoj osobi jer je posao fizički zahjevan, kako kaže Matejčić. Prednost imaju branitelji i nezaposleni, a prema natječaju, naknada po satu iznosi od 25 do 35 kuna. Prijave i životopis šalju se na info@kravatpukovnija.com.

Piše: Stela Lechpammer

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved