Beli Manastir
Počinje baranjsko popokladno ludilo
8.2.2015. 7:10:52h
Ulicama Baranje hodit će bušari i konjanici
U nedjelju počinje baranjsko pokladno ludilo. Sve počinje Malim bušama u Baranjskom Petrovom Selu.
/ glas-slavonije.hr

U nedjelju počinje baranjsko pokladno ludilo. Sve počinje Malim bušama u Baranjskom Petrovom Selu. Dječje folklorne skupine mimohodit će petaračkim ulicama od 16 sati, a u 17 je sati planiran nastup dječjih folklornih skupina u Domu kulture, koji će, sve do 22 sata, biti poprište zabavnog programa za djecu. Petaračke buše nastavljaju se 15. veljače, kada je na programu nastup KUD-ova iz Osječko-baranjske županije i Mađarske, te zabava uz skupinu Čuvari noći. Dan poslije u Domu kulture nastupa Treća smjena, a kulminacija manifestacije dogodit će se 17. veljače, u utorak. Uobičajeno, lipe i strašne buše mimohodit će seoskim ulicama, planiran je zabavni program uz romski sastav, Etno sajam, bogata gastroponuda uz ''rotirajućeg'' vola, te čitanje ''vrapca'' i spaljivanje fašnika. TS Vranac i skupina Treća smjena zaduženi su za veliku zabavu pod maskama do sitnih sati. Slične pokladne zabave pripremaju se diljem Baranje. To su i dani pokladnog jahanja, poput onog koje se već godinama održava u Branjinom Vrhu, u organizaciji Konjogojske udruga ''Baranja''. Osamdesetak jahača iz Slavonije, Baranje i ostatka Hrvatske stići će 14. veljače u Branjin Vrh. Okupljanje je planirano ispred mjesnog DVD-a, odakle u podne kreće povorka ulicama. Povorka će se, zajedno s bušama, zaustaviti na sedam mjesta, a povratak je planiran u 17 sati, kada će se, nako spaljivanja fašnika, svi skupa povući na toplo... Pokladno jahanje održat će se 17. veljače i u Popovcu, u organizaciji udruge Maska. Gosti će se okupiti u 10 sati na gospodarstvu Nikice Matkovića. Planirano je i uprizorenje zagorskih svatova po selu, odnosno u dvorištima domaćina, paljenje fašnika, podjela kobasica i kuhanog vina te živa glazba.
I ove će godine u Belom Manastiru biti održan Dječji pokladni karneval. Nekoliko stotina maski proći će u ponedjeljak, 16. veljače, gradskim ulicama, a u Nastavno-sportskoj dvorani svoje će kreacije predstaviti oko 11 sati.

Piše: I.Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved