Zadar
Filmski ured
30.1.2015. 7:02:11h
Zadar želi biti mjesto snimanja filmova
U kanjonu Zrmanje davnih 60-ih godina sniman je legendarni Winnetou. Ako izuzmemo nekoliko domaćih filmova i serija, od vremena indijanskog poglavice na zadarskom se području nije snimao ovako veliki projekt, no Zadar je upravo napravio iskorak u filmsku industriju
Michał Kołodziejski / flickr.com

U kanjonu Zrmanje davnih 60-ih godina sniman je legendarni Winnetou. Ako izuzmemo nekoliko domaćih filmova i serija, od vremena indijanskog poglavice na zadarskom se području nije snimao ovako veliki projekt, no Zadar je upravo napravio iskorak u filmsku industriju, a posljedično i filmski turizam.
Kao dio Centra kreativnih industrija, u zadarskoj INOVAciji - županijskoj Ustanovi za razvoje kompetencija, inovacije i specijalizacije - s radom je počeo Film Commision, prvi hrvatski ured za “filmske poslove”. Ovaj pionirski pothvat kojim Zadar postaje prvi grad u Hrvatskoj koji će preko službenog i organiziranog ureda nuditi sustav podrške filmskoj industriji (od ishodovanja dozvola za snimanje preko smještaja filmske ekipe do koordinacije s lokalnim službama na terenu), u inozemstvu nije nikakva novost.

Prvi je osnovan u SAD-u, a sada ga imaju sve zemlje Europske unije, pa i neke koje to nisu poput Srbije i Albanije. Sve s jednim ciljem: privući filmsku i kreativnu industriju, jedinu granu koju gospodarska kriza nije niti okrznula i kojoj zarada stalno raste. U Zadarskoj županiji, koja je zbog svoje kulturne baštine i raznolikosti prirodnih ljepota zapravo idealna kulisa za snimanje filmova, serija ili reklamnih spotova, to su odlučili ponuditi kao dobar proizvod ulagačima iz filmske industrije. A njih nije malo. Doduše, ni konkurencija nije mala jer zemlje poput Mađarske, Češke ili Rumunjske već imaju visoko razvijenu infrastrukturu, logistiku, ponudu i relativno su jeftine.

Sve više projekata koji se snimaju ovdje, dokaz su kako Hrvatska postaje ono što smo odavno htjeli: filmski butik u kojemu će se snimati vrhunske i poznate stvari. Ovo što je Zadar napravio osnivanjem Filmskog ureda posve je nova stranica jer do sada nitko nije servisirao filmske ekipe na ovakav način.

- Trenutno pregovaramo o jednom velikom ratnom spektaklu iza kojeg stoji jedan od najpoznatijih svjetskih redatelja i producenata. Za sada ću vam samo reći da je on Francuz, da projekt uključuje i snimanje u Zadru te da ćemo sve znati do kraja ovog tjedna - tajanstven je bio direktor HAVC-a Hrvoje Hribar koji se putem Skypea javio na veliku prezentaciju Filmskog ureda koju je u ponedjeljak ujutro organizirala Zadarska županija. A kako će rad ureda izgledati u praksi? Za početak su na svojim web-stranicama filmašima predstavili ukupno 30-ak lokacija s potencijalom za snimanja: od prepoznatljivih motiva s turističkih razglednica do napuštenih vojnih objekata u Šepurinama ili ugasle tvornice aluminija.

- U razgovoru s filmašima shvatili smo kako su im najveće prepreke za realizaciju projekta upravo dozvole za snimanje i logistička potpora koju im može pružiti netko tko poznaje domaći teren. Sve naše usluge su im besplatne. Uz to, samo jedan filmski projekt uključuje minimalno 150 ljudi koji trebaju smještajne kapacitete i usluge lokalnog stanovništva - kaže direktorica INOVAcije i prva žena Zadar Film Commisiona Vedrana Kevrić. A njezine riječi potvrđuju i brojke o cvjetanju turizma na lokacijama gdje su snimljeni filmski hitovi. Forks, maleni američki gradić u državi Washington u kojemu se snimala mega popularna “Sumrak saga”, broj turista povećao je za čak 600 posto, Wallace Monument u Škotskoj gdje je bio set “Hrabrog srca” za 300 posto, Canakale u Turskoj, koja je u velikom filmskom hitu “glumila” Troju 73 posto...

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved