Mi Hrvati :)
30.1.2015. 6:44:36h
Neočekivana promocija Hrvatske na Super Bowlu
Najveći sportski događaj u SAD-u ove godine bi mogao biti i najbolja turistička promocija Hrvatske na tom golemom tržištu. Naime, u Super Bowlu, najgledanijoj i najvažnijoj utakmici sezone u kojoj se odlučuju o prvaku lige američkog nogometa (NFL) sučelit će se dvojica trenera hrvatskog porijekla.
djanimal / flickr.com

Najveći sportski događaj u SAD-u ove godine bi mogao biti i najbolja turistička promocija Hrvatske na tom golemom tržištu. Naime, u Super Bowlu, najgledanijoj i najvažnijoj utakmici sezone u kojoj se odlučuju o prvaku lige američkog nogometa (NFL) sučelit će se dvojica trenera hrvatskog porijekla.
Prvi dan veljače će oko 110 milijuna Amerikanaca biti prikovano za male ekrane i gledati finale NFL-a između New England Patriotsa i branitelja naslova Seattle Seahawksa. Patriotse vodi Bill Belichick čiji su djed i baka u SAD doselili krajem 1800-ih iz Draganića, sela u karlovačkom kraju, a za titulu će se boriti protiv Petea Carolla koji porijeklo vuče iz dubrovačkog naselja Gruža. Američki novinari primijetili su da Hrvati dirigiraju njihovim najvećim sportskim okršajem godine i počeli su se raspitivati o tome na press konferencijama. Belichick je na novinarska pitanja kazao kako se ponosi svojim hrvatskim naslijeđem i nahvalio je ljepotu naše zemlje, a to će sigurno biti drago čuti još jednom Hrvatu u dresu Patriotsa, obrambenom igraču Robu Ninkovichu.
Ako uzmemo u obzir da 30 sekundi reklame na poluvremenu Super Bowla stoji 4,5 milijuna dolara, onda je jasno da je ovakva promocija naše zemlje neprocjenjiva. Samo nije jasno shvaćaju li to i u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) i hoće li to znati iskoristiti za privlačenje američkih turista kojima je Europa, pa tako i Hrvatska, zbog jačanja dolara sve privlačnija i jeftinija.
Prošle je godine, prema podacima HTZ-a, iz SAD-a u Hrvatsku došlo 11 posto manje turista nego 2007. ili njih 160 tisuća, a pad od 10 posto s tog je tržišta zabilježen i s 410 tisuća noćenja. Taj trend će u HTZ-u pokušati preokrenuti i s dijelom sredstava od 61 milijuna kuna koja su predviđena za ovogodišnje oglašavanje. Od toga će se za offline oglašavanje utrošiti 20 milijuna kuna, na online oglase 33,21 milijun kuna, a na komunikaciju na društvenim mrežama 5 milijuna kuna.
Iako se u HTZ-u vole pohvaliti proaktivnom marketinškom politikom koja nas, uz brojne sajmove i inozemne urede, poprilično košta, čini se da za promociju Hrvatske na američkom tržištu puno više čine ovakve sretne slučajnosti poput ogleda, kako im u SAD-u tepaju, Croatian American trenera ili serije Game of Thrones koja je dodatno popularizirala Dubrovnik.

Piše: Miro Soldić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved