Rovinj
Kulturni preporod
26.1.2015. 11:08:38h
Nakon Dalija, Picassova keramika od Uskrsa u Rovinju
Tragom odlične suradnje Muzeja i galerije Deva Puri, odlučili smo se za još jednu iznimnu izložbu. Ovog puta, u našim će se prostorima moći vidjeti/doživjeti iznimna zbirka, odnosno dio iz privatne zbirke The Lake Collection of Picasso Ceramics
MollySVH / flickr.com

Ako je suditi, najčešće, po ljetnim prizorima ispred ulaza u Zavičajni muzej grada, prošla je godina za muzejske djelatnike, a samim tim i turistički Rovinj bila zlatna. Grupe ljudi i redovi ispred ulaza na izložbu grafika Salvadora Dalija, pokazali su da zainteresirane publike ima, ali i da joj se nešto atraktivno mora predstaviti. O uspjehu i posjećenosti izložbe, najzornije veli podatak prema kojemu je posjećenost Muzeju, lani u odnosu na ranije godine bila pet puta veća.

- Tragom odlične suradnje Muzeja i galerije Deva Puri, odlučili smo se za još jednu iznimnu izložbu. Ovog puta, u našim će se prostorima moći vidjeti/doživjeti iznimna zbirka, odnosno dio iz privatne zbirke The Lake Collection of Picasso Ceramics kojom upravlja galerija Deva Puri iz Bleda s kojom smo, i to prvenstveno ustupivši im prostor, prošle godine realizirali izložbu grafika fantastičnog i osebujnog Salvadora Dalija, veli ravnateljica Zavičajnog muzeja Rovinj, Marija Smolica koja je, ponukana lanjskim iskustvom, koncem prošlog tjedna s vlasnikom Deva Purija, Davidom Rjazancevom, potpisala ugovor i o Picassovoj izložbi.

O autoru izložbe, smatra ravnateljica izlišno je bilo što govoriti, jer naprosto riječ je o najpoznatijem španjolskom/svjetskom  slikaru 20. stoljeća u suosnivaču kubizma, za kojeg se zna da je u svemu čime se bavio - bilo da je riječ slikarstvu, skulpturi, grafici, keramici, izrađivanju kolaža i plakata - jednostavno bio velik.

- Konkretno, od uskrsnih će blagdana posjetitelji Muzeja i Rovinja moći vidjeti dio privatne kolekcije The Lake Collection of Picasso Ceramics, kojom upravlja Deva Puri i koja se sastoji od preko stotinu originalnih keramičkih radova Picassa edicije Madoura, a od kojih će u Rovinju biti izloženo četrdesetak pomno odabranih. Uz keramiku, također, bit će predstavljeno i više od trideset originalnih grafičkih radova i postera, a koji su povezani s  Picassovim keramičkim radovima izrađenima između 1947. i 1971. godine. Dakle, bit će riječ o sveukupno sedamdesetak Picassovih radova, objašnjava Smolica, dodajući i da je izložba posljednji puta, i to lani bila postavljena u Švedskoj u Röhsska muzeum u Gothenburgu pa zainteresirani i nestrpljivi, i prije otvorenja  rovinjske izložbe, virtualno mogu "prošetati" do švedskog muzeja i unaprijed vidjeti sve ono što ih uskoro očekuje u kući.

Piše: Nina Orlović Radić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved