Prijestolnica kulture
19.11.2013. 23:06:41h
Hrvatski gradovi gube šansu za europske prijestolnice kulture?
Biljana Borzan, eurozastupnica SDP-a, na sjednici u Strasbourgu upozorila da je upitno hoće li naši gradovi, zbog problema u financiranju projekta u samoj Uniji, od 2020. uopće moći pokazati svoju bogatu baštinu
FrauSchütze / flickr.com

Hrvatski gradovi obiluju kulturnim znamenitostima, neki od njih su u tom smislu i pravi svjetski, ne samo europski "dragulji", no je li to dovoljno da postanu Europska prijestolnica kulture?

To je zanimalo SDP-ovu zastupnicu u Europskom parlamentu Biljanu Borzan, koja je na sjednici u Strasbourgu upozorila na mogućnost da neki naš grad uopće ne stekne šansu postati europski glavni kulturni grad. Pritom se pozvala i na primjer Maribora u Sloveniji, koji je to bio lani.

- Brojni su europski gradovi dosad iskoristili tu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove i identiteta. Kad grad dobije naslov Europske prijestolnice kulture, tijekom cijele godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe što ima pozitivan utjecaj na turizam, gospodarstvo i razvoj - podsjeća B. Borzan, te kaže da su pregovori europskih institucija, u vezi nastavka i financiranja toga projekta od 2020. do 2033. zapeli, a hrvatski i irski gradovi došli bi na red upravo za sedam godina.
- Budući da kandidatura traje šest godina, ako se pregovori sad ne maknu s mrtve točke, prilika bi mogla propasti - bila je jasna Borzan, izražavajući zabrinutost zbog spomenutih zbivanja oko europskih kulturnih prijestolnica.

- Nadam se kako će gradovi najmlađe članice EU imati priliku podijeliti svoju bogatu kulturu i naslijeđe sa svijetom - zaključila je SDP-ovka u Europarlamentu.

Projekt kojim svake godine jedan ili više gradova postaju europske prijestolnice kulture osmislila je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture, bivša glumica Melina Mercouri.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved