Zagreb
Inicijativa
13.1.2015. 14:39:19h
Opatovini žele vratiti sjaj i pretvoriti je u umjetničku ulicu
Skupina građana ima ideju kako oživjeti ulicu u centru grada, za sada uredili desetak umjetničkih štandova.
Martin Belam / flickr.com

Osvijetljeno šetalište puno štandova s unikatnim suvenirima te bogata ugostiteljska ponuda za turiste. Tako Opatovinu zamišljaju pokretači inicijative kojoj je cilj vratiti život ovoj ulici u samom centru i pretvoriti je u umjetničku ulicu grada.

– Opatovina ima veliki turistički potencijal, šteta je da se zanemaruje – rekla je Korana Božić Katalenić, jedna od inicijatorica projekta i umjetnica koja od studenog tamo prodaje radove.

Uređenje jedne od najstarijih ulica u gradu već se godinama planira, no ne miče se s mrtve točke. U Opatovini su i dalje većinom smještene kućice, ne sa suvenirima i tradicionalnim proizvodima, nego s odjećom i obućom. Ipak, situacija se počela mijenjati prije nekoliko mjeseci kada se par štandova na samom kraju ulice ispraznilo. Zakupili su ih tada - umjetnici.

Počeli su uređivati do tada derutne štandove i vratili im život. Ručno rađen nakit, magneti, keramičke svjetiljke i posuđe te etno odjeća. Sve to, i puno više, sada se može naći u desetak kućica na vrhu ulice.

– Došli smo među prvima, u lipnju. Ide nam jako dobro, ali bilo bi još bolje da više građana i turista zna za nas – objašnjava Dunja Niemčić koja sa sinom Markom prodaje ručno rađene lutke i slike s motivima Zagreba.

Cilj umjetnika u Opatovini jest da se i ostatak ulice uredi, a nadaju se da će zamisao podržati Grad.

Žele pokazati da i Zagreb ima kreativnu stranu te da su suveniri koje prodaju, kako kažu, zanimljiviji nego što mnogi očekuju.

– Znam puno zainteresiranih umjetnika koji bi došli u Opatovinu kad bi bilo još štandova na raspolaganju – kaže Korana Božić Katalenić te objašnjava da je radno vrijeme za sada samo ujutro jer se traži najbolji model rada.

U poslu su svi novi, no planiraju pokrenuti i marketinšku kampanju, postaviti natpis na ulaz u samu ulicu te joj vratiti stari sjaj.

Piše: Stela Lechpammer

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved