Supetar
Zanimljiv projekt
10.1.2015. 11:22:53h
Na Braču se rađa Svjetsko selo pisaca
Na Braču se rađa Svjetsko selo pisaca. Na taj način ovaj škoj postat će glavni grad europskih i svjetskih pisaca te svojevrsna turistička atrakcija. Pisci svijeta moći će dolaziti u selo, pisati u okruženju drugih pisaca, te se osamiti u miru ili sudjelovati na kongresima, zajedničkim radionicama, promocijama i sličnim priredbama.
Christopher / flickr.com

Na Braču se rađa Svjetsko selo pisaca. Na taj način ovaj škoj postat će glavni grad europskih i svjetskih pisaca te svojevrsna turistička atrakcija. Pisci svijeta moći će dolaziti u selo, pisati u okruženju drugih pisaca, te se osamiti u miru ili sudjelovati na kongresima, zajedničkim radionicama, promocijama i sličnim priredbama.
Projektna ideja vlasništvo je autora Igora Gerenčera iz Zagreba, a osnivači društva Svjetskog selo pisaca Brač sedam je bračkih općina i Grad Supetar.

Svjetsko selo pisaca Brač činit će osam zaselaka, rekonstruiranih i moderniziranih kamenih sela sa svim potrebnim sadržajima. U svakoj jedinici lokalne samouprave nalazit će se po jedan zaselak na lokalitetu površine oko 6000 četvornih metara. Bit će to prilika da se, uz izgradnju novih objekata, u funkciju stave rekonstruirane stare i oronule kuće. Predviđena su ulaganja od pet milijuna eura u svaki zaselak s 50-ak kamenih kuća. Prosječna stambena površina iznosit će 62 četvorna metra, a planira se do 2020. godine 1080 kreveta.

Projektom je predviđeno uključivanje 27 zemalja Europske unije, koje bi financirale opremanje najmanje jedne kuće za svaku zemlju članicu EU-a, a unutrašnjost kuće uredila bi se u stilu zemlje partnera. Svaki zaselak zaposlit će najmanje dvanaestero djelatnika, što znači da će Brač dobiti oko stotinu novih radnih mjesta samo po toj osnovi.
Prvi prihvat gostiju očekuje se 2017. godine.

– Osnivanje i organizacija ustanove bit će utemeljena kao javno-privatno partnerstvo sukladno svim pozitivnim propisima Hrvatske i EU – kaže član projektnog tima Ivo Šimunović, professor emeritus za urbanu ekonomiku i bračke gore list.

Prema njegovim riječima, Svjetsko selo pisaca Brač jedinstven je projekt u Europi i svijetu koji, uz ostalo, potiče i međunarodnu suradnju pa će se najveći dio novca pokušati namaknuti iz europskih fondova. Tu su još i sredstva međunarodnih financijskih institucija, kao i izravna pomoć preko veleposlanstava zemalja uključenih u projekt.

– Želimo da Svjetsko selo pisaca Brač postane glavni grad književnosti Europe i svijeta te pokretač književne kulture u Hrvatskoj. Ovim, kao i drugim pripremljenim projektima, Brač može postati pilot-projekt revitalizacije otoka u Hrvatskoj i primjer za Euorpsku uniju kako spasiti otoke od iseljavanja i stvoriti uvjete da mladi ostanu i opstanu. Brač je, uz ostalo, po površini veći od Malte, a na Malti živi 400 tisuća stanovnika – prisnažio je prof. Šimunović.

Piše: Ivica Radić

Što Braču donosi projekt ‘Svjetsko selo pisaca’?
Novi atraktivan, medijski eksponiran kulturno-turistički proizvod; veliku posjećenost stranih i domaćih turista;

jačanje cjelogodišnjeg turizma; rast malog i srednjeg poduzetništva; razvoj i prepoznavanje otoka Brača kao novog turističkog odredišta u kulturnom turizmu.

Temeljni strateški cilj projekta jest briga o stanovništvu, o njegovoj demografskoj strukturi, egzistenciji putem cjelogodišnjeg turizma i stvaranju uvjeta za povećanje zaposlenosti i broja stanovnika.

‘Neće ići bez europskoga novca’
– U svakom slučaju pružamo punu potporu ovoj ideji koja otoku Braču može donijeti puno toga dobroga. Međutim, sve skupa treba prethodno dobro razraditi i osigurati novac iz europskih i drugih fondova. Bez europskog novca taj se projekt neće moći realizirati. Moramo, naime, priznati kako bračke jedinice lokalne samouprave, a ima ih osam, nemaju mogućnosti financijski sudjelovati u realizaciji toga projekta. Međutim, u skladu sa svojim drugim mogućnostima spremni smo učiniti sve da se na Braču dogodi Svjetsko selo pisaca – bili su suglasni u ocjeni supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) i Lovre Kušćević (HDZ), nerežiški općinski načelnik.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved