Šibenik
Bajka
29.12.2014. 6:45:15h
Tursko čudo u Šibeniku: šetnicom do krova hotela
Hotel i svi popratni sadržaji nalazit će se u krugu bivše vojarne
Ramón / flickr.com

Kada sljedećeg ljeta čelnici “Dogus grupe” presijeku vrpcu i službeno puste u pogon svoj hotel na Mandalini “D-resort Šibenik”, bit će to za Mandalinu i Šibenik, pa i Hrvatsku, svojevrstan povijesni događaj. Za Mandalinu prije svega, stoga jer se ovim činom u svakom pogledu, pa čak i vizualno, oslobodila stogodišnjeg čvrstog zagrljaja vojske, od Austrije pa sve do propasti Jugoslavije.

Također, ova gradska četvrt, smještena na poluotoku u središtu šibenske luke i ušća Krke, napokon je prodisala turistički i poprimila prekrasne vizure. Kada je u pitanju Šibenik, izuzmemo li “Solaris” koji je na njegovoj periferiji, ovo je najveća turistička investicija u gradu u njegovoj povijesti. Napokon, ovo će biti prvi hotel s pet zvjezdica u šibenskom kraju.

Što se tiče Hrvatske, ovo je prvi hotelski resort izgrađen na lokaciji sada već bivše vojarne koja je prije toga zbrisana do zemlje. Također, investitor je jedna od najmoćnijih turskih kompanija, koja je posljednjih godina u Hrvatsku uložila više od 200 milijuna eura.
Turistička budućnost

– Ovo je i za nas vrlo važan trenutak. Peti je to hotel u našoj grupaciji “D-Hotels & resort”, a prvi koji je građen iz temelja. Riječ je o grupaciji u sustavu “Dogus grupe” koja u posljednje vrijeme doživljava veliku ekspanziju na Mediteranu, s namjerom da u lancu svojih “D-marina” od Turske, preko Grčke, Albanije, Crne Gore, pa sve do Hrvatske, osigura i kvalitetne hotelske resorte. U gradnju hotela i njegovih disperziranih sadržaja ovdje u krugu bivše vojarne Kulina, koja se prostirala na 54 hektara, “Dogus grupa” ulaže 20 milijuna eura. Kako je prije u gradnju marine za megajahte uloženo još 20 milijuna, jasno je da je ovaj gradski poluotok s toliko novca potpuno promijenio svoje vizure i pred njim i njezinim stanovnicima je uistinu lijepa turistička budućnost – kazao je Nenad Tatarinov, generalni direktor “D-resorta Šibenik”.

Lokacija, marina i hotelski resort uistinu, kako kaže direktor Tatarinov, služe na ponos turskim investitorima:
– Ovdje je sada prva i jedina marina na Jadranu s pet sidara. Njoj će se sada pridružiti i hotel s pet zvjezdica.
Što se tiče hotela, naš sugovornik ističe sjajnu kombinaciju arhitekture iza koje stoje Nikola Bašić i Marko Murtić koji je projektirao enterijere.

Fascinira izgled hotela, kako vanjski, tako i unutarnji, koji je kombinacija prirodnih materijala u kojima, kada je u pitanju konstrukcija i fasada, dominira bijeli beton s teksturom drvenih oplata. Hotel je nagnut na jednu stranu, baš kao brod pod udarom valova. Iz svake sobe puca pogled na more. Još su fascinantnija rješenja šetnice koja vodi izravno na krov hotela gdje se nalazi bar i odakle puca pogled na sve strane, novoizgrađenu marinu za megajahte, Kanal sv. Ante, šibensku luku, šibenski most i, naravno, sam Šibenik.
Najam vile - 1000 eura dnevno

– To je vidikovac kakav se samo poželjeti može. Kako je riječ o otvorenom resortu, šetnica, vidikovac, svi popratni sadržaji poput wellnessa, fitnessa, kongresne dvorane, cocktail bara, koji će biti na glavnom trgu marine, zatim trgovine, dječjeg kluba, bit će na raspolaganju ne samo gostima, nego svim posjetiteljima – kazao je Tatarinov, pojašnjavajući kako su Turci vrlo odgovorno prišli investiciji.

– Svi koji su iole uključeni u ovakav biznis znaju da se ovakve investicije ne mogu tako brzo isplatiti. “Dogus grupa” je svjesna kako se ovakve investicije ne mogu brzo isplatiti i zbog toga sve gledaju na duži rok. Recimo, da bi osigurali iste standarde kao i u svojim drugim hotelima, u suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, već je vrbovano 25 studenata završnih godima turizma i ugostiteljstva, koji su poslani na dvomjesečni trening u elitni “D-hotel” u Marmarisu kako bi imali prilike učiti zanat u ponajboljem “D-resort” hotelu u Europi.

Prema riječima generalnog direktora, oni će biti okosnica resorta na Mandalini u kojemu će tijekom sezone raditi stotinjak zaposlenika.

– Što se tiče opreme hotela, tu se nismo razbacivali kako bismo bili prepoznati po, recimo, zlatnim slavinama ili drugim skupocjenim uređajima. Sve je u skladu s klijentelom na koju ciljamo i pet zvjezdica kojima će biti označen ovaj resort. Takva je situacija i s vilama koje su, sa svojih 120 kvadrata, idealne za četveročlanu obitelj koja sa sobom vodi poslugu i za koju je smještaj osiguran u dvije sobe u prizemlju. Za početak, dnevni najam vile u sezoni bit će oko tisuću eura – kazao je Tatarinov, dodajući kako su se već počeli prodavati kapaciteti za iduće ljeto.

– Uistinu pažljivo obrađujemo tržište jer je to novi proizvod koji nudimo u Šibeniku. To je i razlog što su u ovom trenutku cijene 20-ak posto ispod realno tržišne. Trebat će vremena da na tržištu stvorimo prepoznatljiv brend koji su gosti spremni platiti, a to će se dogoditi, uvjereni smo, prilično brzo – uvjeren je Tatarinov.

Piše: Marijan Džambo

Brojke
69 soba je kapacitet hotela koji, uz njih, raspolaže i s predsjedničkim apartmanom i tri samodostatne vile s bazenima
90 posto namještaja i druge opreme hotela proizvodit će se u Hrvatskoj

Linije brodicama
Hotel na Mandalini, sigurni smo, bit će magnet za mnoge posjetitelje. Svjesni su to i u menadžmentu ovog resorta.

– Ozbiljno razmišljamo o tome da uspostavimo linije malim brodicama kojima ćemo povezati grad, Kanal svetog Ante, pa i “Solaris”.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved