Svetvinčenat
Obnova
20.2.2014. 11:12:17h
Svetvinčenat: Za novo ruho palače milijun eura
Nakon što je završeno fotogrametrijsko snimanje palače kaštela Morosini-Grimani dobiveni su arhitektonski snimci odnosno podloga za projektiranje obnove palače. Snimanje je s 40 tisuća kuna financirala Općina Svetvinčenat, a obavila pulska tvrtka A.G.G.
N. Lazarević / glasistre.hr

Nakon što je završeno fotogrametrijsko snimanje palače kaštela Morosini-Grimani dobiveni su arhitektonski snimci odnosno podloga za projektiranje obnove palače. Snimanje je s 40 tisuća kuna financirala Općina Svetvinčenat, a obavila pulska tvrtka A.G.G.

Izrada konzervatorske podloge je, pak, u završnoj fazi. Slijedi izrada idejnog rješenja za koje se potom treba ishoditi posebne konzervatorske uvjete. Tada može početi izrada glavnog projekta obnove koja se, saznajemo od Igora Macana, v.d. pročelnika općinskog upravnog odjela, namjerava kandidirati na strukturne fondove.

Vrijednost obnove procijenjena je na milijun eura. Kako bi se palača dovela u funkciju, potrebno je izgraditi međukatnu konstrukciju i stubište te urediti interijer. Krov i zidovi su u relativno dobrom stanju i bit će potrebni samo manji građevinski zahvati. Namjena palače još nije definirana, ali pretpostavka je, kaže Macan, da će se u zdanju oformiti kongresni centar, opremiti prostor za izložbe i urediti višenamjenska dvorana. Stari dio palače sastoji se od pet, a aneks od četiri etaže što je ukupno 800 kvadrata iskoristive površine.

Projektna dokumentacija potrebna za obnovu teška je 200 tisuća kuna i kandidirana je u kolovozu prošle godine na natječaj Ministarstva turizma. Ukoliko ne prođe na natječaju, nastavljat će se s kandidiranjem na raspoložive natječaje, a u krajnjem slučaju izradu će financirati sama Općina, saznajemo od Macana.

Iako je plan bio kandidirati obnovu palače na natječaj strukturnih fondova koji je otvoren do 18. veljače, do toga neće doći jer je preduvjet za kandidiranje posjedovanje glavnih projekata i svih potrebitih dozvola što se tek treba realizirati. Macan se nada da će do kraja godine biti spremna sva potrebna dokumentacija.

Piše: T. Grbić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved