Crikvenica
Rođendan
20.9.2013. 10:04:19h
Meteorološka postaja u Crikvenici proslavila 120. rođendan
Kod postaje u Parku Stjepana Radića položena je prigodna spomen ploča. Tek Zagreb, Osijek, Gospić, Požega i Hvar imaju meteorološku tradiciju poput Crikvenice
boomer97 / flickr.com

Kod postaje u Parku Stjepana Radića položena je prigodna spomen ploča. Tek Zagreb, Osijek, Gospić, Požega i Hvar imaju meteorološku tradiciju poput Crikvenice

CRIKVENICA  U Crikvenici je svečano obilježen 120. rođendan meteorološke postaje. Jubilej ima još veće značenje ako se uzme u obzir da se tako dugom tradicijom mogu u Hrvatskoj pohvaliti tek Zagreb, Osijek, Gospić, Požega i Hvar.

U spomen na okrugli rođendan kod meteorološke postaje u Parku Stjepana Radića položena je prigodna spomen ploča. Ploču su otkrili ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda mr. Ivan Čačić i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.

Ravnatelj DHMZ mr. Čačić je istaknuo da se hrvatska mreža hidrometeoroloških postaja razvijala paralelno s europskom mrežom. Kontinuitet od 120 godina redovitog motrenja mr. Čačić je ocijenio kapitalom koji je podloga za svekoliko planiranje razvoja Crikvenice, najpitomijeg dijela Hrvatskog primorja.

Prvi čovjek DHMZ-a je podsjetio na sve češće vremenske nepogode s teškim posljedicama te istaknuo da podaci koji su prikupljani desetljećima postaju dragocjeni orijentir i kao takvi ulaze u sferu nacionalne sigurnosti.

Raketiranje odgodilo 100. rođendan
Prvi ravnatelj Zavoda za talasoterapiju u Crikvenici i osnivač prve automatske postaje Stanko Jurdana podsjetio je da svakodnevno skupljanje podataka na meterološkoj postaji u Crikvenici nije prekinuto niti u tri rata, koliko je preživjela Crikvenica. Jurdana je istaknuo da obilježavanje 120. godišnjice postaje u Crikvenici ima još veći značaj kad se uzme u obzir da stoti rođendan praktično nije obilježen. Naime, 1. srpnja 1991. godine delegacija DHMZ trebala je doći u Crikvenicu, no raketiranje Karlovca odgodilo je dolazak i obilježavanje stotog rođendana

Gradonačelnik Rukavina podsjetio je da je Crikvenica uvijek bila centar zdravstvenog turizma, koji je zbog toga zahtjevao postaju te se zahvalio svim motriteljima.
Aktualna motriteljica Anđelka Radil potužila se da službene temperature mora u Crikvenici ne odražavaju pravo stanje, jer se termometar »toči« na ušću Dubračine. Realna temperatura mora u Crikvenici je uvijek dva do tri stupnja viša.

Zanimljivo zvuči podatak da je u posljednje četiri godine najviša temperatura u Crikvenici izmjerena u svibnju.

Točnije, 25. svibnja 2009. godine kada se živa popela do 35,7 stupnjeva. Najniža temperatura otkad je motriteljica Radila preuzela postaju 2008. godine izmjerena je 19. prosinca 2009. Termometar je pokazivao 1,4 stupnja, što znači da u protekle četiri godine, vjerovali ili ne, temperatura ni jednom nije pala do nule.

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved