Halal
20.2.2014. 9:27:44h
Najpopularnije halal destinacije za turiste muslimane
Turistička ponuda u svim dijelovima svijeta razvila se do te mjere da se danas sa velikom pažnjom proučavaju svi klijenti, nastoje se zadovoljiti sve potrebe i želje turista a među najpopularnijim turističkim atrakcijama, jeste razvoj halal turizma, zbog muslimanske populacije i uživanja vjerskih načela kroz turizam
Conny Sandland / flickr.com

Malezija je najpopularnija svjetska destinacija za turiste muslimane, ali je Japan pokazao najveći napredak u nastojanju da poboljša ponudu u toj vrsti turizma. Nakon Malezije na listi slijede Ujedinjeni Arapski Emirati, zatim Turska, Indonezija i Saudijska Arabija, objavila je agencija Crescentrating iz Singapura koja je specijalizirana za muslimanski turizam.

Istraživanje se usmjerilo na stepen poklanjanja pažnje na potrebe muslimanskog stanovništva, uključujući restorane s hranom i mesom zaklanim na halal način, po islamskim standardima, kao i prostora za molitvu na aerodromima, restoranima, trgovačkim centrima.

“Sve veći broj turističkih centara u svijetu posvećuje pažnju potrebama muslimanskog stanovništva”, istakao je Fazal Bahardeen, izvršni direktor Crescentratinga.

Po svim tim uslugama prednjači Malezija. Njihova industrija je oobučena da sa posebnom pažnjom proizvode hranu za turiste muslimane. Sve je više hotela i restorana sa halal certifikatom, a i u ugostiteljstvu se posvećuje pažnja specifičnim potrebama muslimanskog svijeta. Postoje teretane i fitnes centri sa posebnim tajminzima za muškarce i žene.

Bahardeen ističe da je vrijednost muslimanskog turističkog tržišta 140 milijardi dolara. Smatra se da će ta vrijednost do 2020 porasti na 200 milijardi dolara.

Najveći napredak je ostvario Japan. Singapur je u top šest zemalja, i jedina je nemuslimanska zemlja među prvih deset. Nakon Singapura slijede Maroko, Jordan, Katar i Tunis. Na dnu ljestvice zemalja koje najmanje pažnje posvećuju rastućem muslimanskom turističkom potencijalu su Belgija, Italija, Irska i Meksiko.

Listu prvih deset zemalja koje ispunjavaju najvisočije standarde ugođaja muslimanskim turistima čine: Malezija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Indonezija, Saudijska Arabija, Singapur, Maroko, Jordan, Katar i Tunis .

Piše: Semir Hambo

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved