Karte
17.2.2014. 16:29:37h
Top 7 stvari koje niste znali o geografskim kartama
Nismo mislili na belu ni trešetu, već prave geografske karte s kojima smo se prvi put susreli u osnovnoj školi kada smo pred cijelim razredom Hrvatsku tražili tamo negdje u Australiji ili na Grenlandu. Ali neke od sljedećih informacija stvarno mogu biti korisne.
nice.marmot / flickr.com

Danas karte fasciniraju mnoge, a iza njih krije se veliko tržište kolekcionara koji bi doslovno ubili za pojedine, veoma rijetke primjerke. U nastavku vam donosimo 7 stvari o kartama koje sigurno niste znali.

1. Još uvijek možete posjedovati prvoklasne rijetke mape svijeta
Iako je teško da ćete pravog Picassa ili Moneta pronaći na internetu i kupiti za vješanje na zidu dnevnog boravka, to ne vrijedi i za karte. Ako imate dovoljno novaca i ambicija, lako ćete pronaći prvoklasne karte kojima se ne mogu pohvaliti mnogi svjetski muzeji i biblioteke.

2. BRIC je totalno IN
BRIC je pojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine, a karte koje prikazuju ekonomski rast tih zemalja posebno su dragocjene među kolekcionarima.

3. Prva moderna karta tiskana je prije više od 500 godina
Iako su prve karte pronađene bile kreirane u vrijeme prapovijesti na zidinama pećina, prve rukom crtane karte pojavile su se u 12 stoljeću, dok se vjeruje kako je prva tiskana karta napravljena 1475. godine, a prikazuje teritorij "Svete zemlje" u "Rudimentum Novitoriumu".

4. Karte s lažnim gradovima
Jeste li ikada čuli za Agloe u državi New York, ili za Whitewall u Californiji? Vjerojatno niste. Kartografi su na svoje karte često stavljali izmišljene gradove kako bi, u slučaju da netko kopira njihove karte, lako mogli dokazati da se radi o plagijatima.

5. Najbolja kolekcija karata na svijetu nalazi se u Parizu
Po mnogima, najbolja kolekcija karata na svijetu nalazi se u Nacionalnoj Biblioteci Francuske u Parizu. Druga najbolja je Library of Congress u SAD-u, a treća British Library u Londonu.

6. Najskuplja karta na svijetu košta 10 milijuna dolara
Svoju cijenu može zahvaliti činjenici kako je to prva karta na kojoj se spominje ime "America".

7. Najbolje mjesto za kupnju karata i atlasa
Želite kupiti vlastite karte koje će biti neka vrsta investicije, svakako se morate zaputiti u Nizozemsku na godišnji European Fine Art and Antiques Fair, koji se održava u Masstrichtu. Svake godine preko 70.000 ljudi posjećuje najveći sajam te vrste na svijetu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved