Meteo
14.2.2014. 7:39:06h
Hrvatska će imati sve više ekstrema i vrućina, a sve manje zime
Pojave ekstremnog vremena koje su se dogodile na zapadu Europe u Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a prije par mjeseci i na Sardiniji su indirektni, ali ipak jasni pokazatelji globalnog zagrijavanja, ističe naš ugledni klimatolog
mrsdkrebs / flickr.com

'Ako uzmemo bilo koju pojedinačnu pojavu samu po sebi, niti jedna ciklona, niti jedna fronta niti potvrđuje niti opovrgava globalno zagrijavanje. To su samo pojedinačni događaji koji tek u nekoj statističkoj slici imaju klimatsku težinu', kaže dr. sc, Branko Grisogono, profesor na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

No, dodaje, takvi ekstremni događaji postaju sve učestaliji, a naša sofisticirana civilizacija sve osjetljivija na njih. U toplom zraku možemo očekivati više brzih nevremena, potom duža razdoblja suhog vremena s visokim temperaturama nakon kojih ponovno dolaze ekstremna nevremena.

'To ponavljamo već desetak godina, da u vrućoj kuhinji možemo imati više vodene pare bez kondenzacije nego u hladnoj. Kada uz to imate hladne prozore, koje na Zemlji predstavljaju arktički krajevi, javljaju se brze promjene. U hladnom zraku toga nema', objasnio je naš sugovornik.

Stvari će se ozbiljno promijeniti u par desetljeća

Ova zima je po svim pokazateljima još jedna nedvojbeno topla zima kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U našoj zemlji temperature su čak dva do četiri stupnja iznad višegodišnjeg prosjeka. Bilo je i puno oborine koja se javljala u kratkim, ali intenzivnim intervalima - prvo je nije bilo po nekoliko tjedana da bi potom u 48 sati palo stotinjak litara na četvorni metar.

Prema Grisogonu numerički modeli Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da bi globalno zagrijavanje Hrvatskoj u narednih nekoliko desetljeća moglo donijeti manje hladnih te više vrućih dana.

'U godini će biti dva do pet manje hladnih zimskih dana kada je temperatura na dva metra iznad tla 0 °C. S druge strane za 5 do 12 dana povećat će se broj vrućih dana u kojima maksimalna temperatura na dva metra iznad zemlje premašuje 25 °C. To nije beznačajna stvar u poljoprivredi, građevinarstvu i u turizmu. To će promijeniti cijelu sliku naše turističke sezone. Ona će postati razvučenija preko većeg dijela godine. No to će također promijeniti i sliku o požarima kojih će biti više. Tijekom ljeta se nećemo moći previše odmarati jer ćemo stražariti i gasiti vatre. To će utjecati i na usjeve, prehranu, navodnjavanje i ekonomiju voda', najavio je dr. Grisogono.

Svjetski klimatolozi također predviđaju da bi se u 2014., nakon par godina pauze, ponovno mogao pokrenuti El Nino koji će SAD-u donijeti više vlage, a našim krajevima više temperature.

Poricatelji klimatskih promjena, a ne skeptici!

Sve više znanstvenika u svijetu upozorava da je vrijeme da se političari ozbiljno pozabave problemom klimatskih promjena.

Danas je to učinio i britanski državni tajnik za energetiku liberalni demokrat Ed Davey. On je konzervativce nazvao đavolskim svjesnim neznalicama i optužio ih da zatvaraju oči pred činjenicom da su poplave i orkanski vjetrovi posljedica zatopljenja.

Michael Mann klimatolog s Državnog sveučilišta Pennsylvanije također upozorava da sada već vlastitim očima možemo vidjeti ekstremne posljedice klimatskih promjena.

'U ovom trenutku jedino je pitanje kako ćemo daleko niz ovu opasnu bujicu odveslati', rekao je dr. Mann.

Dr. Grisogono kaže da podaci pokazuju da 2013. spada u 12 najtoplijih godina od kada postoje sustavna mjerenja te da svi parametri potvrđuju da je globalno zatopljenje činjenica.

'Postoji uvijek jedan ili dva posto znanstvenika koji se s time ne slažu. Oni sebe nazivaju klimatskim skepticima, međutim to je previše fino ime za njih. Oni su zapravo poricatelji klimatskih promjena. Znamo kako ti 'skeptici' rade; oni uzimaju dio priče koji se možda ne slaže potpuno u sliku i onda njega ističu. To je kao da vidite među trešnjama jednu koja je plava, uberete je i kažete: 'Vidite da trešnje nisu crvene nego plave'. Tako funkcioniraju poricatelji klimatskih promjena. Klima je vrlo složen sustav, osobito kada govorimo o budućnosti. Mi ne znamo koliko ćemo stakleničkih plinova ispuštati i koliko će stanovnika živjeti na Zemlji. Znanost nije dogma nego živi organizam', zaključio je naš sugovornik.

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved