Dubrovnik
19.9.2013. 10:24:12h
Vlahušić o 'Zori dubrovačkoj': 'Utječe na kulturnu scenu grada, to nam je bitno'
Gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić u intervjuu za DNEVNIK.hr komentirao je kako snimanje serije 'Zora dubrovačka' utječe na kulturnu scenu grada.
Congress of local and regional authorities / flickr.com

Dubrovnik je jedna od najljepših svjetskih scenografija. Dokazuju to mnoge serije koje su tamo snimane, kao i najnovija, 'Zora dubrovačka', koja se snima u produkciji Nove TV.

I dok snimanje izaziva znatiželjne pogleda prolaznika, obrtnici i poduzetnici sa dolaskom svake ekipe iz svijeta produkcije zadovoljno trljaju ruke – noćenja, ugostiteljske usluge, angažman lokalnih članova ekipe dio su lijepe strane suradnje.

Kako bismo vam jasnije približili koliko dolazak filmskih ekipa znači za Dubrovnik, donosimo intervju s Androm Vlahušićem, gradonačelnikom tog grada.
Dubrovnik je scenografija u svjetskim produkcijskim naslovima. Što dolazak svjetski popularnih serija znači za grad?
Zora Dubrovačka (foto: PR) - 17
'Zora dubrovačka' utječe na kulturnu scenu grada Dubrovnika
Zadovoljni smo što se istovremeno počinju na nacionalnim televizijama prikazivati čak dvije serije koje se asociraju uz Dubrovnik – 'Igra prijestolja' i 'Zora dubrovačka'. Osim očite promocije ljepota i turističkih potencijala Dubrovnika, filmska i TV produkcija donosi nove prihode za javni i privatni sektor te utječe na produljenje turističke sezone.
Također, utječe na kulturnu scenu grada, a mi na kulturu gledamo kao na jedan od najvažnijih dubrovačkih 'proizvoda'. Posebno smo ponosni što je dosadašnja dobra suradnja sa svjetskim produkcijskim kućama rezultirala interesom za gradnjom filmskog studija. Ovih dana održat ću sastanak sa zainteresiranim ulagačima, a ne treba posebno isticati kako bi takav projekt donio nova radna mjesta i daljnje mogućnosti za razvoj filmske i TV djelatnosti.

Kako ste reagirali kad Vas je Nova TV kontaktirala zbog dozvole snimanja?
Politika gradske uprave je tu za sve jednaka. Za sve filmske i TV produkcije imamo isti pristup, što znači da ne naplaćujemo nikakve posebne takse niti naknade, nego se naplaćuju samo realni troškovi poput zakupa prostora ili parkirnih mjesta, kao i usluge komunalnih društava.
Što se tiče resursa grada i kapaciteta komunalnih poduzeća, uvijek smo spremni staviti ih na raspolaganje filmskim i televizijskim produkcijskim ekipama.
Je li Vam se teško sjećanjem vratiti u dane kada je Grad bio pod opsadom? Dio glumačke ekipe je i Dragan Despot, prvak HNK. On vrlo emotivno govori o svojoj ulozi i o temi. Kao rođeni Dubrovčanin koji je bio u Dubrovniku za vrijeme rata, koju biste mu informaciju otkrili, a koja bi mu mogla pomoći na snimanju?
Zora Dubrovačka - Dragan Despot (foto: PR) - 25
Dragan Despot dio je ekipe 'Zora dubrovačka'
Moje su asocijacije na ratno razdoblje dvostruke.
Posve osobno, kćer mi se rodila krajem srpnja 1991. pa moja supruga i ja se rata u Dubrovniku sjećamo prvenstveno kao vremena u kojem smo strepili i borili se za svoju tek zasnovanu obitelj.
S druge strane, u mom javnom djelovanju za vrijeme rata vodio sam logistiku opskrbe humanitarnom pomoći i bio odgovoran za civilni život grada pod opsadom. Sjećam se svakog detalja, a većina od njih objavljena je u publikacijama i knjigama te je javnosti poznata.
Ekipa Zore dubrovačke će cijelu sezonu snimati u Dubrovniku – do sada su snimali na 12 lokacija. Koju biste Vi voljeli vidjeti u seriji?
Zainteresirani smo da se promoviraju oni prostori koji nisu poznati poput povijesne jezgre, ali su itekako lijepi i vrijedni pokazivanja, poput Rijeke dubrovačke, otoka ili Dubrovačkog primorja.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved