Šibenik
Baština
8.2.2014. 8:52:31h
Agresivna interpolacija na šibenskoj peškariji
Posljednjih mjesec-dva, nakon što je kontroverzni projekt gradnje interpolacije na rivi u Šibeniku dobio lokacijsku dozvolu, ne staju polemike i protesti građana te zainteresiranih udruga i čini se da je opet u pitanju još jedan nasrtaj na povijesnu baštinu
suncana / flickr.com

Podsjetimo da već petnaestak godina traju prijepori oko izgradnje stambeno poslovne građevine na mjestu bivše gradske ribarnice. 'Stara peškarija' nastala je na prostoru dijela samostana sv. Dominika koji je bio bombardiran u savezničkom bombardiranju u Drugom svjetskom ratu. Na tom je prostoru od 14. stoljeća bio dio samostana sv. Dominika. Nakon što su dominikanci napustili taj prostor, sada je to zapuštena lokacija izvan funkcije.

Neko je vrijeme na peškariji u funkciji bio jedan ugostiteljski objekt, a u dijelu perivoja i restoran, no u cjelini taj je prostor degradiran. Čitav sklop bivšeg samostana, sastavni dio stare gradske jezgre, udaljen je manje od 100 metara od katedrale sv. Jakova koja je spomenik pod zaštitom UNESCO-a.

Naglasimo da je povijesna jezgra Šibenika izvanredno očuvan srednjovjekovni sklop i zbog činjenice da je grad u posljednja dva desetljeća drastično stagnirao, nije došlo do apartmanizacije i pritiska investitora na taj osjetljivi prostor. No u ove dvije godine kada je turizam ekspandirao u Dalmaciji i taj prostor je postao atraktivan za kapital. Stoga je posljednji trenutak da se u Šibeniku ne dogodi Dubrovnik, a sada možemo reći i Split.

'Stara peškarija' već je neko vrijeme na meti građevinara i nakon dugog čekanja projekt splitskog arhitekta Ive Vojnovića, izrađen sukladno konzervatorskim smjernicama, dobio je lokacijsku dozvolu. Na to je reagirao dio konzervatorske struke u Šibeniku koji se, kao i u nedavnom slučaju 'lažnih' apostola na portalu katedrale, nije složio čelnicima lokalne konzervatorske službe.

I Društvo arhitekata Šibenik (DAŠ) negodovalo je zbog toga što za tako važnu lokaciju nije bio raspisan javni arhitektonski natječaj, izostala je javna rasprava i struka nije imala uvid. Stoga je Društvo arhitekata zatražilo od investitora, autora i od gradske uprave prezentaciju i javnu raspravu. Predsjednik Društva arhitekata Šibenika Marko Paić smatra da se ne mogu raditi interpolacije na visoko vrijednim lokacijama bez javnog arhitektonskog natječaja i bez stručne rasprave.

Na problematičnu gradnju je upozorilo i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koje je poslalo otvoreno pismo Ministarstvu kulture, javnosti i relevantnim institucijama. Odgovorila im je pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban koja interpolaciju ne smatra spornom. Po njezinom mišljenju, projektirani sklop uklopio se u urbanu matricu. Nadalje u odgovoru stoji da je projekt Ive Vojnovića usuglašen sa smjernicama konzervatora iz 1999. godine.

Na osnovi toga Konzervatorski zavod u Šibeniku je 15. travnja 2013. godine izdao Posebne uvjete za gradnju stambeno-poslovne građevine. Članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac bili su zaprepašteni odgovorom te najavili nastavak pravne bitke s obzirom na propuste u proceduri. Konkretno, posebni uvjeti su izdani mimo kolegija Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

'Stara peškarija' centralni je prostor na tom dijelu šibenske rive i ovaj u osnovi apartmanski projekt definitivno negira srednjovjekovnu povijesnu jezgru, gradsku vizuru i memoriju prostora. Riječ je o invazivnom sklopu koji nije u skladu s okruženjem. Premda sadašnje zapušteno stanje lokacije ne zadovoljava, ovakav apartmanski koncept definitivno nije rješenje. Želeći projektu osigurati estetski legitimitet, prozvani konzervatori pokazali su u kojoj mjeri zapravo ne razumiju materiju, drsko usporedivši neinventivni 'betonski bloket' s genijalnim interpolacijama Ivana Vitića u Šibeniku.

Investitor projekta je splitska tvrtka Peškarija. Predstavnik tvrtke Tihomil Rađa smatra da su oni ispoštovali zadane uvjete koji se ne bi trebali naknadno mijenjati. On je uvjeren da će građevinska mehanizacija i kamioni za koji dan početi s radom. Predstavnik investitora u pravu je, jer Šibenik nema obavezu raspisivanja javnog natječaja u GUP-u i ta je zakonska nedorečenost sada rezultirala problemom. Razumljiva je i nervoza investitora koji je djelovao u skladu sa zadanim smjernicama, a koje očigledno nisu odgovarajuće.

S druge strane, u Šibenik je 'izvezen' splitski model (gradnja na Dražancu, bastion Contarini) u kojem se kao problem pojavljuju konzervatori i stranačke preferencije glavnih aktera bliskih Hrvatskoj narodnoj stranci. Ako nizu dvojbenih odluka Ministarstva kulture pridodamo i najnoviji problematični slučaj oko prava na upravljanje dubrovačkim zidinama oko kojeg se struka vrlo jasno odredila, pitamo se što će na kraju ostati od baštine u Dalmaciji. Pali bagere i kreći!

Piše: Leo Nikolić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved