Buzet, Vodnjan
Revitas II
4.2.2014. 12:08:54h
Obnova tradicije starih zanata
Projekt Revitas II - nadogradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu - predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Vodnjanu. Projekt nastavlja aktivnosti iz Revitasa I, sufinanciran je iz EU Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., a ukupna vrijednost Revitasa II iznosi nešto više od 843 tisuće eura.
M. Mijošek / glasistre.hr

Projekt Revitas II - nadogradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu - predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Vodnjanu. Projekt nastavlja aktivnosti iz Revitasa I, sufinanciran je iz EU Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., a ukupna vrijednost Revitasa II iznosi nešto više od 843 tisuće eura.

- Prekogranični opći ciljevi projekta su zaustavljanje propadanja istarskog zaleđa očuvanjem i promocijom kulturne baštine i poticanjem razvoja integriranih turističkih proizvoda te oblikovanje prekogranične turističke destinacije i poticanje održivog razvoja turizma u istarskom zaleđu, rekla je voditeljica projekta pri Istarskoj županiji Sandra Ilić. Projektom će se povezati razvijeni obalni i nerazvijeni unutrašnji dio Istre, uz promoviranje autohtonih običaja i zanata te povećanje prepoznatljivosti unutrašnjosti Istre. Ujedno, integriranom turističkom ponudom produžit će se turistička sezona. Partneri u projektu su, na slovenskoj strani, općine Kopar, Izola i Piran, a na hrvatskoj Istarska županija i županijska Turistička zajednica te gradovi Vodnjan i Buzet.

"Projekt Revitas II, iz kojeg Buzet dobiva 112 tisuća eura, nastavlja se u ovom gradu s ciljem dodatne promidžbe kulturne baštine unutrašnjosti Istre", rekao je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. U sklopu Revitasa I u Buzetu je uređen turistički info-punkt, a zbog dodatne revitalizacije staroga grada u planu je uređenje dviju dislociranih muzejskih zbirki, stare pekare i češljare te uređenje novog multimedijalnog turističkog centra. "Time će se tradicionalni obrti Buzeštine povezati s novim tehnologijama, a bit će zaposlena i jedna osoba", istaknuo je Žulić.

"Vodnjan, kao i Buzet, nastavlja aktivnosti iz projekta Revitas I u sklopu kojeg su bile održane radionice suhozidne gradnje, uređene biciklističke staze i pet odmorišta te postavljena turistička signalizacija", naglasio je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović. U ovoj drugoj fazi Vodnjan, koji dobiva 110 tisuća eura, dobit će info-punkt za promociju kulturne baštine na Grisi na Narodnom trgu. U Vodnjanu će se održavati i radionice o tradicionalnoj proizvodnji vapna, kao i radionice freski te izrade suvenira.

"U sklopu projekta u prvoj fazi bio je objavljen turistički promotivni materijal 'Istra Culture', koji je jedan od najtraženijih", rekla je voditeljica projekta pri Turističkoj zajednici Istarske županije Cristina Vojić Krajcar. Županijski TZ za Revitas II dobiva 112,5 tisuća eura, umanjeno za 15-postotni iznos sufinanciranja, koliko izdvajaju svi partneri u projektu. Također, TZ će izraditi mobilnu aplikaciju na sedam jezika, koja će obuhvatiti svu ponudu kulturnog turizma Istarske županije, dopuniti web stranicu, a zaposlit će i jednu osobu.

"Istarskoj županiji namijenjene su 167,2 tisuće eura, a prioritet je promocija fresaka", rekao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica. Bit će otvoren Centar za freske u Draguću te se planira novo izdanje fotomonografije Željka Bistrovića "Šareni trag istarskih fresaka". Održavat će se i radionice o freskoslikarstvu te oblikovati istarski suvenir s motivima istarskih freski. U sklopu Revitasa II bit će izdana i fotomonografija Istre u sjećanje na Renca Kosinožića.

Piše: P. Lukež

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved