CMT - Stuttgart
26.1.2014. 7:15:10h
Najveći turistički sajam u Europi: Dalmacije i Istre svagdje, Slavonije nigdje
Osim naših prirodnih ljepota, gostoljubivosti i sigurnosti turista, jedan od važnih čimbenika je i predstavljanje hrvatske turističke ponude na turističkim sajmovima u Europi i svijetu.
/ glas-slavonije.hr

Osim naših prirodnih ljepota, gostoljubivosti i sigurnosti turista, jedan od važnih čimbenika je i predstavljanje hrvatske turističke ponude na turističkim sajmovima u Europi i svijetu.
Tako je krenulo i ove godine. U Stuttgartu je održan prvi ovogodišnji i ujedno najveći turistički sajam u Europi, čiji naziv glasi: CMT - Caravan, Motor, Touristik, koncipiran dakle kao sajam kampinga, motokampinga karavaninga i turizma. Ta velika i ugledna manifestacija i ove je godine na 5.000 četvornih metara okupila više od 2.000 izlagača iz više od 90 zemalja i 360 regija. Turizam Republike Hrvatske predstavio se svojom bogatom turističkom ponudom. Hrvatska turistička zajednica, uz još 16 suizlagača, ponudila je na 220 kvadrata bogati izbor odredišta koja zadovoljavaju i najizbirljivije turističke želje i potrebe. Predstavili su se turistički objekti: Istraturist Umag, Arenaturist Pula, Laguna Novigrad, Maistra Rovinj, Novasol, Valalta Rovinj, Cresanka Cres, kamp Straško - otok Pag, kamp Šimuni - otok Pag, Udruga Top Camping, Camping - The Best of Dalmatia - kamp Rožac, Lošinjska plovidba (Losinia Camping), Jadranski kampovi - Kamp Cres, Turistička zajednica otoka Krka, Valamar Hotels & Resorts, te Solaris Šibenik.
MOŽE VIŠE I BOLJE
Premda je naglasak na kampovima i kampiranju, naša su se turistička odredišta predstavila i s drugom turističkom ponudom. Njemački ADAC, koji okuplja velik broj članova, posebno njeguje kontrolu i ocjenjivanje kampova i autokampova. Tako je na ovogodišnjem CMT-u promijenjen i način obilježavanja najboljih kampova - umjesto žutom i crvenom oznakom (odličan i super) uvedana je oznaka BestCamping. Ova oznaka ADAC BestCamping prestižno je i najpoželjnije priznanje koje može dobiti jedan kamp. Oznaku ADAC BestCamping u ovoj su godini potvrdili hrvatski kampovi: Camping Lanterna Poreč, FKK-Camping Valalta Rovinj, CampingIN Park Umag i Zaton Holiday Resort, kojima se ove godine pridružuje i kamp na Krku - Valamar.
Ovogodišnji je sajam posjetio do sada najveći broj gostiju, njih više od 241.000, što pokazuje da su njemački turisti ove godine spremni ponoviti “bum” na turističkim odredištima. Inače, prema podatcima njemačkih turističkih organizacija, prošle godine ostvaren je do sada najveći prihod u turizmu koji je premašio 25,2 milijarde eura. Stabilan i visok nivo turističke ponude realizirao je oko 40 milijuna profesionalno organiziranih putovanja.
Na sajmu u Stuttgartu, osim svih turističkih odredišta Europe, značajno mjesto imaju izlagači iz SAD-a, Kanade, Južne Amerike kao i zemalja Dalekog istoka. Kako je u središtu sajma kamping i sve ono što uz njega ide, svoju ponudu pokazali su i brojni izlagački kamp-opreme, kamp-prikolica i kamp-vozila. Posjetitelji su mogli vidjeti i odmah ugovoriti ili kupnju ili zakup jednog od brojnih izložaka.
Idući sajam, na kojem se predstavlja hrvatski turizam i na kojem je to moguće učiniti, svakako je i Bootsmesse u Düsseldorfu, koji upravo traje. CMT u Stuttgartu je zapravo prvo ispitivanje “pulsa” turista za sezonu koja dolazi. Prema pokazanom zanimanju očekuje se još bolja turistička godina od prošlogodišnje.
No pitanje koje se nameće gotovo svake godine je isto: Jesmo li dovoljno učinili i možemo li više? Gdje su naše prednosti i gdje nismo dobro postupili? Nakon dvadeset i više godina provedenih na osjetljivom njemačkom turističkom tržištu, mišljenja sam da i unatoč zadovoljstvu povećanim brojem dolazaka turista i noćenja, nismo sve učinili što smo mogli. Posebno se to odnosi na predsezonu i postsezonu, kao i na bolju, efikasniju i agresivniju promidžbu ponude kontinentalnog turizma. Iz Njemačke nam svake godine ipak, htjeli mi to priznati ili ne, dolazi najviše turista. To su naši najvjerniji gosti koji su dolazili i u vrijeme ratnih devedesetih.
HTZ I HGK U ZIMSKOM SNU
Već godinama pokušavamo dovesti HTZ i hrvatske gospodarstvenike na najveću turističko-gospodarstvu manifestaciju Kieler Woche. Ona se svake godine u isto vrijeme održava na sjeveru Njemačke, u Kielu, na Ost Seeu. Tamo se nađe šest milijuna posjetitelja, posebno zaljubljenika u more, jedrenje, jahte i prije svega u turizam. Dolaze i hrvatski jedriličari koji se i natječu. No neke organizirane prezentacije Hrvatske i hrvatskog turizma tamo nema. Osam godina dobivao sam isti odgovor i od HTZ-a i od Hrvatske gospodarske komore da “... za ovu godinu nisu planirana sredstva za nastup na Kieler Wocheu”. A ta se manifestacija održava svake godine u isto vrijeme već godinama. Pa zar nismo mogli planirati sredstva za jednu “iduću” godinu? Ne, jer nam je lakše na tradicionalan način nastupati na turističkim sajmovima, i tako isto već godinama. Ne kažem da je naš nastup na sajmovima nepotreban, ali već smo u klasičnoj šabloni i naši su nastupi jednostavno stereotipni. Osim nešto redefiniranog izgleda našeg izložbenog prostora, sve drugo je već godinama isto. Imamo sreću da je u nama konkurentnim zemljama tijekom nekoliko posljednjih godina išlo nešto lošije u turizmu, ali ne smijemo se samo na to oslanjati. Nudimo lijepo more, sunce, autoceste, zrakoplovne luke, hotelski i privatni smještaj. Nudimo i prvorazredna vina, ribu i druge autohtone proizvode - i ne baš male cijene. Nudimo, a to je u turizmu i najvažnije, osmijeh i prepoznatljivu hrvatsku gostoljubivost.
Upravo se govori o restrukturiranju Hrvatske turističke zajednice, stvaranju novog imagea i jačanju naše turističke marke (branda). Jedan od primjera o kojem upozoravamo već godinama i o kojem treba ozbiljno razmisliti je postojanje i djelovanje predstavništava HTZ-a u Njemačkoj. On ovdje ima dva predstavništva. Jedno je u Münchenu, a drugo u Frankfurtu/M. Njihova međusobna udaljenost je nekoliko stotina kilometara. Iz ta dva grada pokriva se cijela Njemačka. Pokušao sam saznati zašto HTZ nema svoj ured i u nekom drugom gradu na sjeveru Njemačke. Odgovor je da nam sa sjevera dolazi mali broj turista (!?), a da je najviše onih koji dolaze iz južnog dijela Njemačke. Pa naravno, jer u drugom dijelu te velike zemlje HTZ i nema (osim na ponekom turističkom sajmu) nekoga tko bi naš turizam tamo predstavljao. A što je s glavnim gradom Berlinom ili drugim po veličini i jednim od najbogatijih njemačkih gradova Hamburgom? Nema inicijative. Tromo i čvrsto se držimo samo juga Njemačke. A HTZ-ov ured u Berlinu ili Hamburgu mogao bi pokrivati i Nizozemsku i Belgiju i Norvešku.
No vratimo se CMT-u u Stuttgartu. Osim stotina tisuća posjetitelja sajam prati i velik broj novinara iz svih medija. Vrlo dobro organiziran press-centar uvelike pomaže ne samo novinarima nego i samim izlagačima. Brojne konferencije za medije, pultovi s promidžbenim materijalima nadohvat su ruke stotinama novinara. Zanimljivo je da, boraveći u press centru, nisam primijetio promidžbene materijale hrvatskih turističkih odredišta, što je nedopustivo. Uz sve ostalo, press-centar je zanimljiv i po tome što novinari mogu dobiti i poneko jelo i piće za okrjepu dok pripremaju svoja izvješća, naravno besplatno. Mišljenja sam da bi i hrvatski proizvođači vina i drugih proizvoda, u suradnji s našim izlagačima, mogli ponuditi novinarima dio svojih proizvoda i na taj način još ih više zainteresirati ne samo za turizam nego i za onu ponudu koja ide uz turizam.
PROPAGIRAJMO SLAVONIJU
Da zaključim - turistički sajmovi su značajan čimbenik prezentacije turističke ponude, ali ne smiju samo oni biti mjesto na kojem se to može vidjeti. Treba koristiti i druge oblike za medijsku i drugu promidžbu, i kao najvažnije, riječi zadovoljnog gosta koji će se sutra vratiti i dovesti drugog gosta. I pri kraju jedno pitanje: Što smo učinili za kontinentalni, zdravstveni, lovni, ribolovni i ini turizam? Kako tijekom 12 mjeseci i 365 dana u godini na ta odredišta dovesti turiste? Nažalost ništa ili vrlo malo. Uglavnom, kontinentalci su prepušteni da se sami snalaze. Bore se s fiskalizacijom, građevinskim dozvolama, komarcima i drugim nedaćama. A zbilja na kontinentu, i u Slavoniji i Baranji dakako, imamo što ponuditi, kvalitetno, pristupačno i naše. Termalna lječilišta, seoska domaćinstva, vinske i biciklističke staze, naše rijeke i jezera, planinarske staze, nacionalni parkovi i parkovi prirode dio su onoga što još imamo i gdje možemo više učiniti kako bi sezona trajala cijelu godinu, a ne samo nekoliko mjeseci. Tu našu ponudu trebamo i moramo donijeti na te turističke sajmove, među te turističke novinare, među ljubitelje prirode, turizma, mira i odmora, među turiste koje želimo vidjeti kod nas. I zato raduje vijest da ove godine u Osijek, Dravom, dolazi više desetaka brodova s turistima. Samo sve to treba zapakirati u neki lijepi promidžbeni materijal i ponuditi svijetu. Ništa drugo, samo to.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved