Varaždin
Važan brend
13.11.2014. 6:35:50h
Budućnost Špancirfesta ovisi o europskim fondovima
Tempo razvoja festivala ne prati tempo razvoja na kulturnoturističkom tržištu i zato će festival u budućnosti gubiti na konkurentnosti na međunarodnom kulturnoturističkom tržištu - kažu u Turističkom uredu
Modzzak / wikipedia.org

Od malog intimnog festivala za domicilno stanovništvo Špancirfest je u posljednjih 16 godina izrastao u jedan od najvažnijih kulturnih i turističkih proizvoda u zemlji.

Tempo razvoja
Tijekom deset festivalskih dana Varaždinom, prema procjenama varaždinske policije, prođe između 150 i 200 tisuća ljudi, što je jasan pokazatelj da Špancirfest privlači posjetitelje. Međutim, ako je suditi prema ovogodišnjem financijskom izvješću, organizatorima nije lako iz godine u godinu osiguravati sredstva i “držati ritam”.

- Zbog nedostatka vlastitih sredstava, neprofitne i razvojne uloge Turističkog ureda grada Varaždina i oslanjanja na tržište u iznosu od 85 posto sredstava, tempo razvoja festivala ne prati tempo razvoja na kulturnoturističkom tržištu i zato će festival u budućnosti gubiti na konkurentnosti na međunarodnom kulturnoturističkom tržištu - piše u ovogodišnjem financijskom izvješću, uz napomenu kako je potrebno u najkraćem mogućem roku definirati model upravljanja festivalom koji će omogućiti apliciranje na europske fondove, valoriziranje turističkih potencijala Špancirfesta i kreiranje originalnih festivalskih sadržaja.

- Ulaskom u Europsku uniju festival je dobio priliku da aplicira na fondove, ali naravno to će onda biti pod određenim uvjetima koje Europska unija postavi - kazala nam je direktorica varaždinskog Turističkog ureda Branka Tropp, koja zasad nije htjela otkrivati previše detalja o mogućim budućim promjenama.

Kazala je samo kako svaki ozbiljan organizator promišlja budućnost svojeg brenda, pa je tako i slučaj sa Špancirfestom.

Efekti festivala
O financijskom izvješću za Špancirfest idući ponedjeljak 17. studenog raspravljat će i varaždinsko Gradsko vijeće.
- Mi svake godine Gradu podnosimo financijsko izvješće, u kojem se trudimo detaljno prikazati ne samo prihode i rashode, već i efekte koje festival ima na gospodarstvo i turistički promet koji pokazuju važnost festivala i opravdanost njegova održavanja. Iz izvješća se vidi i kako je udio javnih sredstava u financiranju festivala samo 15 posto, dok ostatak financiramo sami. Po tome smo najbolji u Hrvatskoj - istaknula je Branka Tropp dodavši kako je već tri godine budžet festivala na istom nivou.

Prihodi i rashodi:
Samo izvođačima plaćeno oko dva i pol milijuna kuna
Ove godine festival je ukupno koštao nešto malo više od tri i pol milijuna kuna, a najveći udio u trošku imaju izvođači za koje su organizatori ove godine morali izdvojiti dva i pol milijuna kuna. Od toga su koncerti koštali milijun i 200 tisuća kuna, dok je ostatak išao za ulični izvođače, kazališta i dječji program. Što se tiče prihoda, organizatori su sami osigurali dva milijuna kuna od prodaje ulaznica i zakupa. Milijun kuna osigurano je od sponzora i donacija, a oko 500 tisuća kuna su javna sredstva.

Piše: Danica Pajtak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved