Stara škola
12.11.2014. 14:43:32h
Kavaliri na kušnji, u turizmu nema tko nositi kovčege
Na izvršnim funkcijama malo je žena i ovaj trend u turizmu je pozitivan, kaže Mihaela Kadija
A.Kuzminsk / flickr.com

Obrazovanje, interesi i sklonost prije deset godina doveli su je u Glavni ured Hrvatske turističke zajednice, a iskustvo i ambicija te splet životnih okolnosti od ovog tjedna u – Zadar.

Dugogodišnja HTZ-ovka, Zagrepčanka Mihaela Kadija, od ponedjeljka je još jedna šefica u hrvatskom turizmu, direktorica je Turističke zajednice Zadarske županije, regije koja joj je dobrodošlicu poželjela s rekordnih deset milijuna noćenja u deset ovogodišnjih mjeseci.

Direktorice hotela
Na činjenicu da će na većini sastanaka, skupova, radionica u turizmu, i to ne samo domaćih nego i inozemnih, biti okružena ženama kaže:

– Rekla bih kako to samo znači da se žene dobro snalaze u takozvanim multitask zanimanjima kakvo turizam i jest. U suštini, ne gledam na zanimanja kroz muško-žensku prizmu, ali s obzirom na općenito nisku zastupljenost žena na izvršnim funkcijama u našem društvu, ovaj je trend u turizmu pozitivan, zar ne? – kaže M. Kadija. 

Mlada direktorica TZ-a Zadarske županije samo je jedna u nizu mladih žena koje u domaćem turizmu u posljednje vrijeme izbijaju u prvi plan. Istina, zasad se mahom radi o sustavu turističkih zajednica, gdje su žene preuzele čelne pozicije u većini županijskih turističkih zajednica, a vode i TZ-e u tridesetak hrvatskih gradova.

Spol nije bio kriterij, ali više od polovice mojih suradnika su žene. Za to kako rade imam samo lijepe riječi
Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a
Žene vode i mnoge domaće hotele iako na vodećim pozicijama u velikim turističkim tvrtkama još dominiraju muškarci.

No zadnju riječ u promociji, osmišljavanju proizvoda, kreiranju destinacijskog menadžmenta, raspoređivanju budžeta... žene imaju od Zagreba, preko Umaga, Pule, Rovinja, Opatije, Krka i Crikvenice do Malog Lošinja i Cresa, Splita, Hvara... do Korčule i dragulja na samom jugu – Dubrovnika.

Žene “drže” i jedanaest županijskih TZ-a, a trend su među prvima, iz praktičkih razloga, prepoznali njihovi muški kolege. Nisu protiv, ali znaju se potužiti zbog bolnih leđa budući da se nerijetko po jedan nađe u ženskom društvu pa kavalirski sam pomaže oko kofera i tegli teške kutije s prospektima i katalozima...

Kako im pomoći
Trend žena u turizmu, dakako, nije hrvatska specijalnost. Na nedavnom sajmu turizma u Londonu tome je bio posvećen i stručni skup na kojem su se tražili odgovori kako pomoći ženama da bolje usklade privatno sa zahtjevnim zanimanjem bez radnog vremena.

– Žene dominiraju u turizmu cijele naše regije. Rijetko koju nacionalnu turističku organizaciju vodi muškarac, a žene su na čelu i velikih putničkih agencija, hotela... – kaže Tijana Đuričić, šefica za odnose s javnošću regionalnog ureda Njemačke turističke organizacije.

– Ali to je nekako i prirodno, žene su multifunkcionalne, a, rekla bih, možda i sklonije i otvorenije za multikulturalnost nego jači spol.

Kako god, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, u čijem se sustavu odvija prava mala ženska revolucija, primjedbi nema.

– Možda i više od polovice mojih suradnika su suradnice. Spol nije bio kriterij za izbor, ali moram priznati da su žene u poslu vrlo marljive, odgovorne, kreativne i savjesne – ne štedi Ivičić na pohvalama suradnicama.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved