Zagreb
Martinje
12.11.2014. 6:49:24h
Na 7 postaja vinske ceste grada Zagreba promiču dobru kapljicu
Vinari: Planira se i autobus kojim bi se obilazila gospodarstva
Dennis Jarvis / flickr.com

Na raskrižju putova prema istočnom dijelu grada ploče s natpisom "Vinska cesta grada Zagreba" rijetkom prolazniku zapnu za oči.

Obiteljska gospodarstva koja su dio zagrebačke vinske ponude popularna su, i sami vinari kažu, samo oko Martinja. Okupljanje u udrugu njih sedmorice i stavljanje kušaonica na kartu potaknulo je razvoj vinskog turizma, a pripomoglo je tome i sve popularnije pijenje vina na štandovima u gradu.

No puno se još mora raditi ne bi li agroturizam povezan s proizvodnjom vina dosegao razinu, primjerice, francuskog vinskog turizma.

Običaj krštenja mošta

– Slaba je suradnja s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Predstavljamo se zajedno na sajmovima, pa tamo ljudi čuju za vinsku cestu. Postoji i prijedlog da se uvede autobus koji bi vikendom obilazio gospodarstva – kaže predsjednik Udruge Vinska cesta grada Zagreba Miroslav Polovanec, čije izletište jedino radi tijekom cijele godine u Đurđekovcu.

Polovanec je povezan s agencijom u Beču, putem koje na imanje dolaze znatiželjni Korejci. Jedna je skupina protekli vikend bila oduševljena običajem krštenja mošta, a priredit će Polovanec slavlje u povodu blagdana svetog Martina i u petak. Sljedeće godine osigurat će i smještaj, kao i Franjo Trupeljak, koji užurbano uređuje svoju rodnu kuću staru 101 godinu ne bi li sobe na katu otvorio na proljeće.

I glumci se "zaljuljali"

– Dotle ćemo uz najavu organizirati kušanja vina u prostoru u prizemlju – kaže Trupeljak. Vinograde Franje Trupeljaka posadio je njegov pradjed još 1935., a u njihovoj su se klijeti dobro "zaljuljali" mnogi glumci koji su snimali u obližnjem Jadran filmu.

– Svi su znali djeda Andru, koji je ispred Jadran filma u Dubravi prodavao vino, rakiju, voće... U klet su dolazili preko vikenda. To je bio seoski turizam kad se za njega nije znalo – kaže Trupeljak. Od svoje desete godine vinskim poslom bavi se i Stjepan Tomurad.

Smatra da je projekt Gradskog ureda za poljoprivredu entuzijastično pokrenut, no da se nije mnogo ulagalo u promociju vinske ceste. Od Ureda za poljoprivredu službeni odgovor nismo dobili, dok su iz TZGZ-a objasnili da nemaju ingerencije nad projektom. Uz spomenute OPG-ove, na vinskoj su cesti, koja broji 60 tisuća trsova, još i OPG Blaž Kašnar, OPG Žunec, OPG Brglez i fakultetsko dobro Jazbina.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved