Novalja
Disneyland za odrasle
9.11.2014. 12:05:56h
Pattaya je ono što Zrće bezuspješno pokušava postati
Partijanerski dragulj. Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Tajlandu, na kojoj vladaju međuljudske zakonitosti kao nigdje drugdje na svijetu. Lažna slika kojom Zrće reklamira samo sebe ipak postoji, samo daleko - na jugoistoku Azije...
Aleksandr Zykov / flickr.com

Partijanerski dragulj. Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Tajlandu, na kojoj vladaju međuljudske zakonitosti kao nigdje drugdje na svijetu. Lažna slika kojom Zrće reklamira samo sebe ipak postoji, samo daleko - na jugoistoku Azije...

Popularno ljetovalište Pattaya nalazi se u Tajlandskom zaljevu, samo stotinjak kilometara udaljeno od Bangkoka. No, ako mislite da je prijevoz iz glavnog grada bezbolan i lagodan, prevarit ćete se. Vozači minibusa nemaju milosti. Vozilo doslovno leti autocestom, a nakon svakog nadvožnjaka slijedi grubo prizemljenje, velika patnja za bubrege i želudac.

Pattaya
Broj stanovnika: 107.406
Lokacija: Tajlandski zaljev, jugoistočno od Bangkoka
Provincija: Chonburi
Klima: kišno-suha tropska
Turistički aduti: atraktivni noćni klubovi, jet ski oaze, pješčane plaže, karting arene, lijepe djevojke
Nakon dva sata torture, iskrcavaš se u samom centru i prvo što vidiš je naizgled prekrasna pješčana plaža, koja se kasnije pokaže kao raj za ljubitelje jet skija, ali ne i za kupače, jer je more daleko ispod nivoa na kojeg smo navikli u Hrvatskoj. Svejedno, toliko je toga finog ovdje, da se kakvoća vode brzo zaboravi.

Pattaya je jako moderan grad. Nema mnogo toga drevnog u njemu, budističke hramove zbilja moraš dugo tražiti, dok je sve puno ogromnih hotelskih nebodera, pivnica, šoping centara, pristojnih i manje pristojnih salona za masažu, suvenirnica te naravno noćnih klubova.

Jedna šetnja gradom dovoljna ti je da shvatiš da ovdje vladaju neke sasvim drukčije međuljudske zakonitosti, nešto beskrajno daleko od onog što imamo u Europi. A nakon noći provedene u samom centru postaje ti jasno da je Pattaya zapravo ono što bi Zrće silom htjelo biti, ali je užasno neuspješno u toj misiji: raj za partijanere i lovce na ljetne avanture.

Pattayu nije potrebno reklamirati lažima o vrućim partijanericama koje ne prestaju divljati cijelu noć, uz obaveznu fotogaleriju na kojoj su sasvim slučajno samo go-go plesačice i u pozadini bezbroj razočaranih frajera. Ne, ovdje se nećeš pojaviti i biti okružen s 80% muškaraca te se jedino moći natjecati u igri 'tko ima bolje trbušnjake'. Niti će ljubavni uspjeh doživjeti tek momci koji dođu s ljubavnicama, prijateljicama i poznanicama, niti postoji potreba da dečka koji je zaveo nepoznatu curu u disku proglasimo besmrtnim nacionalnim herojem te mu damo isklesati kip na ulasku u plažu. Ovo je nešto sasvim drugo. Grad ne zovu slučajno 'Disneyland za odrasle'.

Prva šetnja Walking Streetom, najpopularnijom ulicom u gradu priličan je šok. Sve blješti i podsjeća na Las Vegas, osim kockanja koje je ovdje zabranjeno. Nakon svakih par koraka mlade oskudno odjevene cure nagovaraju te da uđeš baš u njihov klub. Osjeća se miris sirovih strasti gdje god da kreneš. Malo neugodno ako si potpuno sam ovdje, nekako ti trebaju prijatelji da zajedno prebrodite početnu nelagodu.

No, ta silna razina seksualne energije u zraku, koja u pravilu u Europi privlači napaljenu 'balavardiju', ovdje je namamila drukčiju klijentelu. Oko mene mahom ozbiljniji, sredovječni ljudi, neki se čak parovi šeću kao da se radi o promenadi nakon sladoleda, rivom u Vodicama. Svi se ponašaju kao da je ova Sodoma i Gomora nešto sasvim normalno.

Nakon početne nelagode postane ti malo lakše. A prizori po gradu i u klubovima su fascinantni. Trljaš oči, jer ne možeš vjerovati što vidiš. Muškarci od 60 i više godina za rukicu se vodaju s vrlo mladim djevojkama koje bi im mogle biti unuke. Uz dužno poštovanje, neki od njih izgledaju čak kao da im zbilja nije mnogo ostalo vremena. No, provode ga na način koji je potpuno nemoguć u Hrvatskoj. Izgledaju zaljubljeni. Realnost ili iluzija, nebitno je. Bajke, maštarije i snovi i tako su najljepša stvar u životu.

Nakon što si se u Bangkoku pokazao kao otrov za tajlandske žene te iznenadio cijeli svijet izvojevanim pobjedama protiv od sebe triput zgodnijih visokih Australaca, moćnih Španjolaca, kao i brojnih sljedbenika '50 Centa', uvjeren si da će ovdje protiv superdjedica slijediti laka šetnja. Bit će gotovo prelako.

No, prevario si se, jer stara garda ima svoje adute. Oni su hodajuće zavodničke institucije. Podcjenjivački osmijeh brzo se gasi i počinješ ih poštivati. Ali ni približno kao što ih poštuju lokalne cure. I zato ne pokušavaj kod njih skupiti bodove veličajući svoju dob na štetu seniora. Doživjet ćete kao napuhanog balavca i odmah otpisati.

Walking Street je 'crvena četvrt', a go-go barovi zapravo prikriveni bordeli. Ali to je tek dio ove popularne ulice. Ti hramovi sirovih strasti isprepleteni su s pregršt običnih disko klubova, lokala sa živom muzikom i vjerovali ili ne, borilištima na kojima turisti izazivaju lokalne borce na 'muay thai' okršaj.

Noćni život Pattaye - pet mjesta koja morate posjetiti:

1. Walking Street Night Club – klub fantastične elektronske muzike u kojem je pušenje zabranjeno, a obilježava ga i stol za biljar kojeg ruski turisti svojataju više nego Putin istok Ukrajine. Cijene pića su iznimno povoljne, a djevojke blago rečeno druželjubive. Osim ako nemate više od 100 godina, teže se ovdje s nikim ne spetljati, nego otići dalje sam. Jedini minus je što na televizorima kojih je mnogo nema nogometnih prijenosa (europske tekme ovdje počinju poslije ponoći), ali valjda je to dokaz da savršenstvo na svijetu ne postoji. Svejedno, apsolutni broj 1 u gradu.

2. The Stones House – krasan lokal sa živom muzikom i iznimno talentiranim pjevačima. Piće je malo skupo, a konobari se previše trude, no ostatak iskustva je jako ugodan. Zanimljivo, jednog od pjevača redovito gledate u hotelu na lokalnom muzičkom kanalu. No, svejedno postoji mogućnost da će se njegova cura spetljati s vama i to pred njegovim očima. On se pak ne naljuti, već tek na pozornici zapjeva ljubavnu baladu koja rasplače mladu damu. Zbilja luda zemlja...

3. Club Insomnia – razvikano mjesto koje mnogi smatraju najboljim za izlazak u Pattayi. Glavne su mu vrline sređene dobrostojeće djevojke, ukusni kokteli i 'shotovi' kričavih boja te kvalitetna elektronska muzika. Ako ste zgodan mladić, ovdje bi vas mogla upecati kćer malezijskog tajkuna i odvući u svoj hotel. Ako ste pak prosječni, uvijek su tu pred jutro potpuno očajne djevojke čije su frendice već našle frajera, a one ne žele zaostati. Samo oprez, ne pretjerujte s kričavim pićem, jer kasnije dramatično smanjuje vašu mušku moć.

4. Club 808 – ako jednostavno ne možete bez vaše mrke mačo face i bahatog buljenja u okolinu, za vas ipak nije sve izgubljeno u Pattayi. Tu je R'n'B oaza 808, klub kojeg krase brojne namrgođene hip hop klinke, kao i sljedbenici Dennisa Rodmana te poneki zbilja iskonski mužjaci 'ludi' od mišića. Ovdje vam cure neće prići ako niste silno zgodni pa je 808 dobro hodočastiti par dana prije povratka u zemlju, tek toliko da se navikneš na ono što te čeka u budućnosti. No, taman kad si siguran da ovdje neće biti ljubavne ekstaze, ugledaš na povišenom podiju 70-godišnjaka s curom koja mu nije praunuka pa ti postane jasno da u ovom gradu nikad nije pravi trenutak za predaju.

5. Bamboo – mjesto koje treba posjetiti, jer takvog nema u Europi. Riječ je o lokalu sa živom muzikom koji vrvi sijedim seniorima i njihovim priležnicama. Hitovi iz 'zlatnog doba' rock'n'rolla su na repertoaru. Ako ste rođeni prije 1960. godine, dopustit će vam da pjevate na pozornici. Ako ste mlađi dečko, također vam neće biti loše ovdje, jer će vas priležnice poskrivečki gledati, a uvijek je dobro svjedočiti živom dokazu da za ljubav nikad nije kasno, čak ni u penziji, osim ako nam se za 20-30 godina mirovinski sustav potpuno ne uruši.

Bonus opcija, možda i najbolja: ako ipak uspiješ nekako zabrljati i ostaneš bez ženske pažnje, uvijek pred jutro možeš otići kod pečenjara pokraj kluba Shark, pored čije ukusne piletine s roštilja u trenu zaboravljaš na žene...
Jedan mladi momak prosječnog izgleda nema potrebu ulaziti u hramove sirovih strasti i trošiti svoj teško zarađeni novac te se zatim možda i osjećati neugodno zbog tog iskustva. Za razliku od ljetovanja na Zrću, u Vodicama ili u Umagu, ovdje strast dolazi sama po tebe, makar samo hodao ulicom ili nezainteresirano pio pivo. Ne možeš joj pobjeći.

Sve se odvijalo vrtoglavo brzo. Čudesne djedice pružaju otpor vrijedan divljenja, ali ni njima nema pomoći. Tajland je dobio novog šampiona. Ovdje ne mogu izgubiti. A glavom mi prolazi puno toga. Godine i godine neviđenog mučenja na rodnom tlu, debakli vlastitog mačo izdanja, romantičnog izdanja, duhovitog izdanja, nabildanog izdanja, mršavog izdanja, skromnog izdanja, bahatog izdanja, bilo kakvog izdanja. Ništa nije prolazilo, no mukama je došao kraj. Ovdje mi nakon manje od deset minuta u klubu prilazi istinska ljepotica tajlandsko-europskih gena i počinje mi se otvoreno upucavati. Ista priča se manje-više ponavlja svaku večer. Paralelni svemir. Ovo je moj matriks.

Neke djevojke u Pattayi žele tvoje društvo da bi imale s kim ići okolo od kluba do kluba, plesati i zabavljati se. Druge žele što prije rastrgati sve sa tebe. Jako vole kad im plaćaš piće, još više poklone i sve što europski novac može omogućiti. Treba vremena da se privikneš da ovdje ljudi smatraju muškarca koji ne troši na djevojku krajnje nepristojnim. Pokušavaš zatim na sebe gledati kao na dobročinitelja. No nikad se ne navikneš do kraja. Da bar pojam 'sponzoruša' u našoj kulturi nije tako omražen.

U Pattayi su svi oblici muško-ženskog druženja mogući. Lako je naći cure koje će ti biti prijateljice i s tobom izlaziti, plesati i ispaljivati 'selfie' za 'selfijem' u klubu. Romansa, držanje za rukicu i zaljubljeni pogledi uz zalazak sunca također su na dohvat ruke. Ozbiljnije seksualne varijante za malo zahtjevniju gospodu nisu neostvarive. A kao što prizori diljem grada pokazuju, godine su najmanji problem. Ovdje kao da nikad nije kasno doći...

Sve to je tek dio Pattayinog doživljavaja. Ovdje jednostavno svaki dan upoznaš nekog drugog: tinejdžera koji je pobjegao iz Amerike i preselio se u Pattayu zbog cure, sredovječnog muškarca koji okolo hoda s tajlandskom suprugom i pred njom hvata konobarice za pozadinu, šarmantnog djedicu koji curama pušta u biljaru jer je pravi džentlmen. Međugeneracijske granice ne postoje. Ljudi se druže bez obzira na dob.

Duel Bangkok - Pattaya
Hrana: Bangkok bolji 9-7
Djevojke: Pattaya bolja 9-5
Kultura i znamenitosti: Bangkok 9-3
Noćni život: Pattaya 9-6
Prirodne ljepote i oaze: Bangkok 8-7
Taksi iskustva i poštenje prema turistu: Pattaya 9-4
Konačni rezultat: Pattaya slavi, 44-41
Za razliku od Bangkoka, gdje zaista možeš doputovati s voljenom osobom i dobro se zabaviti, puno toga vidjeti i doživjeti, ne preporučam dolazak u Pattayu parovima. Premalo je kulturnih sadržaja, osim krokodilske farme u blizini grada nedovoljno je i prirodnih atrakcija, a ljepših plaža ćete naći u drugim dijelovima Tajlanda. Navodno lokalne cure znaju biti napasne čak i prema muškarcima u ženskom društvu, što može dovesti do velikih neugodnosti.

S druge strane, Pattaya je idealna za samce koji su odlučili lupiti šakom i učiniti veliku promjenu u svom životu ili se možda tek odmoriti u drukčijoj okolini. Može biti i jako dobra za šira muška društva, no samo ako ćete se relativno pristojno ponašati: naime, alkoholna agresivnost i bahatost vas može dovesti u nevolje, jer ni izbacivači ni policija to ne toleriraju, a među turistima su i opaki tipovi koji su na odmoru s iračkog, izraelskog ili tko zna kojeg bojišta te brojni ponosni Rusi pa se ne valja kačiti s nikim. Sirove strasti nisu za svakog, ovdje je samokontrola izuzetno bitna.

Sve u svemu, Pattaya je jedno sasvim drukčije, pomalo nezaboravno iskustvo koje pokazuje da je zabluda o Zrću u stvarnosti zapravo itekako moguća, no potreban je potpuno drukčiji životni stil da bi se ostvarila. Potpuno drukčiji životni stil i svjetonazor ljepšeg spola. A hoće li tvoj odmor u tajlandskoj Sodomi i Gomori imati jedno dostojanstveno ili tek izrazito sirovo lice, na kraju odlučuješ isključivo ti...

Piše: Ivan Janković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved