Vinkovci
14.9.2013. 22:45:27h
Europi ne dolazimo s pinklecom, nego joj donosimo civilizaciju
VINKOVCI - Izložbu 'Vinkovci – najstariji europski grad', u sklopu stalnog arheološkog postava vinkovačkog Gradskog muzeja, otvorio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.
/ glas-slavonije.hr

VINKOVCI - Izložbu “Vinkovci – najstariji europski grad”, u sklopu stalnog arheološkog postava vinkovačkog Gradskog muzeja, otvorio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. On je izrazio uvjerenost da vinkovačka arheologija, pomoću projekata koji bi se usmjerili i prema EU fondovima, predstavlja velik i turistički i gospodarski potencijal. Autor izložbe, arheolog Aleksandar Durman sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, istaknuo je kako mu je bila namjera pokazati Europi da joj ne dolazimo s pinklecom na ramenu, nego joj donosimo civilizaciju.
- Vinkovačko je područje na prostoru od četvornog kilometra kontinuirano naseljeno već 8.200 godina, nema naselja u Europi koje ima taj neprekinuti kontinuitet. U Maloj Aziji ima starijih gradova, a samo Jerihon ima duži kontinuitet naseljenosti, no i on ima prekida kroz povijest od oko 400 godina - istaknuo je Durman, dodavši kako je strateški položaj Vinkovaca, kao naselja dostupnog s istoka i juga s uskim prolazom prema tada močvarnom i šumovitom zapadu, uvjetovao naseljavanje davnih ljudi s anadolskih visoravni i poslije Karpata.
Sama izložba je fotografsko-likovno-tekstualni postav na 38 panoa, koji posjetitelje vodi kroz 8.200 godina i brojne kulture koje su na tlu Vinkovaca ostavile traga. Mnoštvo artefakata i rekonstruiranih scena iz života prapovijesnih “Vinkovčana” dodatno upotpunjuje osnovni postav. Durman je rekao kako su, osim niza europskih gradova koji pokazuju interes da ugoste izložbu “Vinkovci – najstariji europski grad”, za njezino postavljanje zainteresirani Alžir i Peking.

Piše: R. Mesić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved